SAP Girona 19/2016, 3 de Febrero de 2016

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2016:27
Número de Recurso512/2015
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución19/2016
Fecha de Resolución 3 de Febrero de 2016
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

SECCIÓ PRIMERA

GIRONA

APEL·LACIÓ CIVIL

Rotlle núm. 512/2015

Actuacions: procediment ordinari núm. 613/2014

Jutjat Primera Instància 6 Blanes

SENTÈNCIA NÚM. 19/16

PRESIDENT

Fernando Ferrero Hidalgo

MAGISTRATS

Carles Cruz Moratones

Núria Lefort Ruiz de Aguiar

Girona, tres de febrer de dos mil setze

Hem vist el rotlle d'apel·lació núm. 512/2015, en el qual ha estat part apel·lant Eutimio, representada per la procuradora MARIA DEL MAR RUIZ RUSCALLEDA i dirigida per la lletrada MERCÈ ERRO FLORDELÍS, i part apel·lada Florian, representada per la procuradora MARIA DOLORS SOLER RIERA i dirigida per la lletrada MARÍA DEL HUERTO OTEGUI AGUERRE. Ha actuat com a ponent en la vista d'aquest recurs el magistrat Carles Cruz Moratones.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El Jutjat Primera Instància 6 Blanes, en les actuacions 613/2014, que se segueixen a instància de Eutimio, representat per la procuradora MARIA DEL MAR RUIZ RUSCALLEDA i defensat pel lletrat RAMÓN FAJAS TURA, contra Florian, representat per la procuradora MARIA DOLORS SOLER RIERA, i defensat per la lletrada MARÍA DEL HUERTO OTEGUI AGUERRE, va dictar Sentència la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: " FALLO: DESESTIMO TOTALMENTE LA DEMANDA interpuesta por la Procuradora Dª. María del Mar Ruiz Ruscalleda en representación de D. Eutimio contra D. Florian, representado por la Procuradora de los Tribunales Dª. Dolors Soler Riera, y en consecuencia,

  1. - ABSUELVO a D. Florian de cuanto se pretende en la demanda.

  2. - CONDENO a D. Eutimio al pago de las costas derivadas del presente procedimiento".

Segon

La part demandant va recórrer en apel·lació contra la Sentència esmentada i per aquest motiu les actuacions es van elevar a aquesta Audiència, i es van seguir els tràmits establerts a la LEC.

Tercer

En la tramitació d'aquest recurs s'han observat les prescripcions legals corresponents. FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel la.

Segon

En el present litigi entre dos germans, un d'ells demana la nul litat del testament atorgat per la seva mare en data 13.10.11 per considerar que li mancava la capacitat mínima per atorgar-lo en deguda consciència i voluntat i que es declari vàlid l'anterior atorgat en data 17.2.11.

La sentència d'instància considera que no s'ha demostrat de manera inequívoca i concloent la manca de raciocini de la testadora i, per tant, desestima la demanda amb imposició de les costes al demandant.

Contra tal decisió s'alça la part demandant.

Tercer

Considera la part demandant, Eutimio, que la jutjadora d'instància ha valorat erròniament la prova i que, en canvi, la seva valoració és la justa i més equilibrada.

Res més lluny de la realitat. La sentència d'instància valora de manera molt raonada i raonable tota la prova practicada sota el principi d'immediació i en el fonament jurídic tercer fa un repàs modèlic de tota la prova i expressa molt motivadament la seva valoració. Compartim plenament aquesta valoració.

Quart

Com molt bé recorda la jutjadora d'instància, l'article 421-3 del CCC proclama el principi general de que pot testar tota persona que no hagi estat declarada incapaç. També recorda que l'article 421-7 preveu les obligacions del Notari autoritzant quan a l'apreciació de la capacitat de la persona que vol testar i que si ho considera pertinent pot comptar amb l'auxili de dos facultatius. Per tant, pel nostre legislador existeix una presumpció favorable a la capacitat per tota persona que no hagi estat incapacitada legalment.

També la jurisprudència del Tribunal Suprem ( STS 22.1.15, 26.6.15, per citar les darreres) la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( STSJC 7.4.14 ; 8.5.14 8.4.10, i en les que en elles es citen) són unànimes en el sentit que 1) cal demostrar -de manera inequívoca i concloent - per qui ho sosté (càrrega probatòria) que la persona que va testar no tenia capacitat real en aquell moment per fer-ho, encara que no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR