STSJ Islas Baleares 653/2001, 13 de Junio de 2001

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2001:928
Número de Recurso1191/1998
ProcedimientoCONTENCIOSO
Número de Resolución653/2001
Fecha de Resolución13 de Junio de 2001
EmisorSala de lo Contencioso

SENTÉNCIA núm. 653

Il.lms. Srs.PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza

Fernando Socias Fuster

Palma, a 13 de juny de 2001

VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justicia de les Illes

Balears les actuacions número 1191 de 1998, dimanants del recurs contenciós administratiu seguit

entre parts, d'una, com a demandant el Sr. Paulino , representat per la procurador

dels Tribunals Sra.Jiménez Nadal i assistit per l'advocat Sr. Planas Bennasar, i, d'altre, com a

Administració demandada la General de l'Estat, representada i assistida pel seu advocat.

L'objecte del recurs es la resolució dictada pel Tribunal Económic Administratiu Regional de

les Illes Balears, el día 29 de maig de 1998, la qual va desestimar la reclamació articulada pel Sr.

Paulino contra quatre liquidacions de la Inspecció Tributária, pels conceptes d'Imposts sobre la

Renda de les Persones Físiques i Valor Afegit, exercicis 1992, 1993 i 1994.

La quantia es fixá en 6.650.528 pessetes.

El procediment seguit ha estat el del recurs contenciós ordinari que preveu la Llei

Jurisdiccional de 1956.

L'Il.lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila , en qualitat de Magistrat ponent expressá el parer de la Sala.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- Interposat el recurs en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional se li donó el trámit processal adequat, ordenant-se reclamar l'expedient administratiu i anunciar la seva incoació, mitjançant edictes en el BOCAIB.2n.- Rebut l'expedient administratiu es posó de manifest a Secretaria a la part recurrent perqué formalitzés la demanda. Dita demanda deduYda dins el termini legal, al.legant els fets i fonaments de dret que estimó necessaris en ordre a les seves pretensions, suplicant a la Sala que es dictés sentencia estimatória del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats.

3r.- Donat trasllat de l'escrit de demanda a la representació de l'Administració demandada perqué la contestes, així ho va fer en temps i forma, oposant-se a ella i suplicant que es dictes sentencia confirmatória dels actes administratius recorreguts.

4r.- Per provisió es declaró conclosa la discussió escrita, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentencia, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; cosa que així van fer, i s'assenyalá a continuació, per a la votació i decisió, el día 12 de juny de 2001.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

S'ha significat a l'encapçalament, quina era la resolució recorreguda, la dictada pel Tribunal Económic Administratiu Regional de les Illes Balears, el día 29 de maig de 1998, la qual va desestimar la reclamació articulada pel Sr. Paulino contra quatre liquidacions de la Inspecció Tributária, pels conceptes d'Imposts sobre la Renda de les Persones Físiques i Valor Afegit, exercicis 1992, 1993 i 1994 i imports respectius de 2.918.621, 1.931.833 i 1.277.553 pessetes.

Les actes de disconformitat foren aixecades amb motiu de considerar-se per la Inspecció que era procedent la regularització per l'aplicació del régim d'estimació objectiva al primer dels al.ludits imposts i simplificat pel que feia al segon, en la mesura que el subjecte passiu no havia renunciat a ells en el termini legalment establert, per la seva activitat de restaurant d'una forquilla. Restaurant situat al DIRECCION000 núm. NUM000 de Palma.

El plantejament fet a la via administrativa es reprodueix a aquesta alada jurisdiccional; es a dir, la procedéncia o no de l'aplicabilitat del régim d'estimació objectiva per signes, índex i móduls a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i el régim simplificat a l'Impost sobre el Valor Afegit, i, la imposició de les sancions - 50% del deute - que acompanyaven a les actes aixecades, en virtut del que disposa l'article 79 de la Llei General Tributária.

SEGON

L'article 18 del Reial Decret 1841/1991, de 30 de desembre, Reglament de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, disposa: "El método de estimación objetiva se aplicará a las actividades empresariales y profesionales que reúnan los requisitos establecidos en los artículos reguladores de cada una de las distintas modalidades, salvo que los sujetos pasivos renuncien a el en los términos prevenidos en el articulo 20 de este Reglamento".

L'article 20.1 assenyala el següent: "La renuncia al método de estimación objetiva deberá efectuarse durante el mes de diciembre anterior al inicio del año natural en que deba surtir efecto". Per altra banda, cal fer menció al fet que l'Ordre Ministerial de 26 de febrer de 1992, es aplicable, entre altres, a l'activitat de serveis de restaurants d'una forquilla, i, per altra, que el termini per a regularitzar i fer l'opció, a la qual ens referien, acabava el día 31 de març de 1992.

La própia part actora reconeix que ell va utilitzar el mateix sistema que anys anteriors. No va fer la renúncia; renúncia, per cert, que es tenia que fer en la forma prevista al Reial Decret 1041 de 1990, de 27 de juliol, pel qual es regulen les declaracions censals que tenien que presentar els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 18 de Septiembre de 2006
    • España
    • September 18, 2006
    ...Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Islas Baleares, en el recurso de dicho orden jurisdiccional núm. 1191/98, que queda firme, con expresa imposición de costas a la citada parte recurrente, con el límite cuantitativo expresado en el último de los Funda......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR