STSJ Cataluña 5123/2015, 29 de Julio de 2015

PonenteGREGORIO RUIZ RUIZ
ECLIES:TSJCAT:2015:8221
Número de Recurso2219/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5123/2015
Fecha de Resolución29 de Julio de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2010 - 0018052

EPC

Recurso de Suplicación: 2219/2015

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

ILMA. SRA. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA

En Barcelona a 29 de julio de 2015

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5123/2015

En el recurso de suplicación interpuesto por Rogelio frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 30 de julio de 2014 dictada en el procedimiento Demandas nº 966/2010 y siendo recurrido/ a Banco Vitalicio de España, Cía Anónima de Seguros y Reaseg., Juan Luis, Generali España, S.A. de Seguros y Reaseguros, Axa Seguros Generales, S. A. de Seguros y Reaseguros, Fondo de Garantía Salarial, DIRECCION000 C.B., Acciona Inmobiliaria, S.L.U., Seop Obras y Proyectos, S.L., Donato, Winterthur Seguros Generales, S.A., Íñigo, Mapfre Seguros de

Empresa Sociedad Anónima de Seguros y Reaseguros, Realia Bussines, S.A., Mussini, S.A. (Mapfre Global Risks, S.A.), fiatc Mutua de Seguros y Reaseguros a Prima Fija, GPO Ingenieria, S.A., Tractaments d'Aigües del Masnou, S.L., Instalaciones Oache, S.L., Torcuato y Técnicos en Prevención de riesgos Laborales. S.L.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. GREGORIO RUIZ RUIZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 21 de octubre de 2010 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de julio de 2014 que contenía el siguiente Fallo:

En la demanda interposada per Rogelio, contra Banco Vitalicio de España, S.A. de Seguros y Reaseguros, Tractaments d'Aigües del Masnou, S.L., Donato, Juan Luis, Instalaciones Oache, S.L., Generali España, S.A. de Seguros y Reaseguros, SEOP Obras y Proyectos, S.L., en situació de concurs, del que en son administradors Íñigo i Torcuato, Fiatc Mutua de Seguros y Reaseguros a Prima Fija, Tecnicos en Prevención de Riesgos Laborales, S.L., Winterthur Seguros Generales, S.A. de Seguros y Reaseguros, DIRECCION000, C.B., GPO Ingenieria, S.A., Acciona, S.A., refuso l'excepció de prescripció oposada, refuso també la al·legació de indefensió i en la mesura que indirectament es plantejava, l'excepció de defecte en el mode de proposar la, i refuso també la demanda interposada, per tant, declaro els demandats lliurement absolts de les pretensions de la demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- El demandant Rogelio, prestava serveis per a l'empresa Tractaments d'Aigües del Masnou, S.L., quant el 24/8/2007 va patir accident de treball, causant baixa pe incapacitat temporal fins el 16/2/2009 en que va esser donat d'alta amb proposta de seqüeles definitives, i tramitat el corresponent

expedient administratiu, per resolució de 22/6/2009 de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, fou declarat en situació d'incapacitat permanent en rau de Total, derivada d'accident de treball, amb una pensió de 605# mensuals i efectes de 22/6/2009, com a conseqüència del següent quadre seqüelar: "Hernia discal L4-L5 y L5-S1 post-trumática, intervenida (discectomia y artrodesis). Secuelas: Dolor y limitación funcional de lacolumna lumbar.", constatat mitjançant informe de la UVAMI de 8/5/2009.

Segon

El demandant, de professió instal·lador d'equips de climatització i sanitaris, el trobava el dia 24/8/2007 manipulant una banyera, i en fer un mal gest, es a quedar immobilitzat, iniciant quadre de dolor intens en regió lumbo-sacra, tractat inicialment a l'Hospital de Blanes amb analgèsics i relaxants musculars, i seguiment al CA Badalona, que en persistir la simptomatologia, fou remes a l'Hospital Asepeyo de Sant Cugat on es ingressat el 27/8/2007 amb simptomatologia hiper-àlgica malgrat el tractament, on es diagnostica: sacralització L5, hernia discal foraminal esquerra L3-L4, hernia discal posterolateral dreta L4-L5, millorant amb el tractament es alta el 31/8/2007. Realitzades mes endavant proves complementaries, es constaten signes d'extrusió de material discal, i el 31/10/2007 es intervingut practicant discectomia L5-S1 dreta, i el 31/7/2008 es practica artròdesi instrumentada pedicular L5-S1 bilateral amb discectomia i raspament de platerets terminals.

Tercer

El 24/2/2010 el demandant va presentar papereta de conciliació en els Serveis Territorials de Treball de Barcelona, en reclamació de 84.841,39# per seqüeles derivades de l'accident de treball, contra Tractaments d'Aigües del Masnou, S.L., Donato, Juan Luis, Instalaciones Oache, S.L., i Banco Vitalicio de España, S.A. de Seguros y Reaseguros, que e va celebrar el 12/3/2010 amb la incompareixença dels demandants que, no obstant, no havien estat citats, a l'haver retronar les citacions el servei de Correus, amb l'anotació "desconegut". Posteriorment el 11/3/2010 va interposar demanda que fou repartida al Jutjat Social nº 19 de Barcelona, en actuacions 248/2010, tanmateix, assenyalat judici el dia 6/7/2010, es va tenir per desistit per incompareixença de la part acora. El dia 21/10/2010 es va presentar la demanda rectora d'aquestes actuacions contra les mateixes persones.

Quart

Donato, i Juan Luis eren l'administrador i el gerent, respectivament de la demandada Tractaments d'Aigües del Masnou, S.L..

Cinquè

Instalaciones Oache, S.L., es l'empresa que havia subcontractat a Tractaments d'Aigües del Masnou, S.L., la realització de determinats treballs de electricitat i fontaneria en l'obra de 82 vivendes a la parcel·la 18M de Santa Clotilde a Lloret de Mar, obra en la que el demandat va patir l'accident. Te subscrita pòlissa d'assegurances amb la codemandada Fiatc Mutua de Seguros y Reaseguros a Prima Fija.

Al seu torn, Instalaciones Oache, S.L., era subcontractista de SEOP Obras y Proyectos, S.L., que tenia l'encàrrec de l'obra per par de la titular de la parcel·la, DIRECCION000, C.B.

L'estudi de seguretat de l'obra el va realitzar GPO Ingenieria, S.A..

Sisè

La codemandada GPO Ingenieria, S.A., es l'empresa especialitzada contractada per la promotora DIRECCION000, C.B. per a desenvolupar el projecte constructiu, en l'obra en la qual es va produir l'accident de treball, les conseqüències del qual constitueixen l'objecte d'aquest litigi, i te subscrita GPO pòlissa d'assegurança amb la demandada Mapfre Empresas, Compañía de Seguros y Reaseguros, S.A..

Setè

SEOP Obras y Proyectos, S.L., es troba des de 7/4/2008 en situació de concurs de creditors del que en son administradors Íñigo, i Jacinto, traspassat i substituït per Torcuato . En el moment de l'accident, aquesta empresa tenia subscrita pòlissa d'assegurances amb la codemandada Winterthur Seguros Generales, S.A. de Seguros y Reaseguros, actualment Axa Seguros Generales, Sociedad Anonima de Seguros y Reaseguros.

Vuitè

DIRECCION000, C.B., esta formada per Realia Bussines, S.A. i Acciona Inmobiliaria, S.L.U., i al seu torn, Mapfre Empresas, Compañía de Seguros y Reaseguros, S.A. es l'asseguradora de Realia Bussines, S.A..

Novè

Tecnicos en Prevención de Riesgos Laborales, S.L., constituïa el servei de prevenció externa contractat per la demandada Tractaments d'Aigües del Masnou, S.L.,.

Desè

Banco Vitalicio de España, S.A. de Seguros y Reaseguros, tenia subscrita amb Tractaments d'Aigües del Masnou, S.L., pòlissa NUM000 d'assegurança

de responsabilitat civil laboral, des del dia 21/11/2006, per a la cobertura dels treballadors de l'empresa en alta a la seguretat social, amb cobertura en cas de mort, gran invalidesa, o invalidesa permanent absoluta, restant excloses la invalidesa permanent total, la parcial, així com la incapacitat temporal. Banco Vitalicio de España, S.A. de Seguros y Reaseguros, actualment esta integrat a Generali España, S.A. de Seguros y Reaseguros.

Onzè

Fiatc Mutua de Seguros y Reaseguros a Prima Fija, te subscrita pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil amb Instalaciones Oache, S.L., que cobria el risc per accident de treball, amb un límit per víctima de 60.101,21#.

Dotzè

La part actora ha intentat, sense èxit, la preceptiva conciliació administrativa prèvia, que finalitzà el dia 12/03/2010 amb el resultat d'intentat sense efecte, per incompareixença de la part demandada, que tanmateix, no havia estat citada."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante Rogelio, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnaron las codemandadas Mapfre Seguros de Empresas, Cía de Seguros y Reaseguros S.A, Generali España S.A de Seguros y Reaseguros, Axa Seguros Generales, S.A de Seguros y Reaseguros, DIRECCION000 CB, Realia Bussines SA, Acciona Inmobiliaria SLU, Mussini SA, Fiatc Mutua de Seguros y Reaseguros a Prima Fija, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Se ha interpuesto por D. Rogelio recurso de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº. 21 de los de Barcelona en fecha 30/7/2014 . La sentencia, y como se ha visto, desestima la demanda presentada por el ahora recurrente. En la demanda se interesaba, recordemos, la condena solidaria de las empresas demandadas, Tractament d'Aigues del Masnou S.L., Instalaciones Oache S.L., Generali España S.A. de Seguros y Reaseguros, Winterthur Seguros Generales S.A., Mapfre Seguros de Empresa S.A. de Seguros y Reaseguros y contra D. Donato y D. Juan Luis en orden "al...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR