STSJ Cataluña 6765/2008, 16 de Septiembre de 2008

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2008:14459
Número de Recurso4001/2007
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución6765/2008
Fecha de Resolución16 de Septiembre de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

MDT

IL·LM. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

IL·LM. SR. EMILIO DE COSSIO BLANCO

Barcelona, 16 de setembre de 2008

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6765/2008

En el recurs de suplicació interposat per MUTUAL CYCLOPS i -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social) a la

sentència del Jutjat Social 25 Barcelona de data 22 de desembre de 2006 dictada en el procediment núm. 51/2006 en el qual s'ha recorregut contra la part -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), F.R.E.M.A.P. (Mutua de Acctes.de Trab.y Enf., Roca Sanitario, S.A. i David, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 27.01.06 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Accident de treball, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 22 de desembre de 2006, que contenia la decisió següent:

"Estimo totalment la demanda presentada per de David contra l'INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, MUTUTAL CYCLOPS, FREMAP, Mutua d'Accidents de Treball i de la Seguretat Social núm. 61 i l'empresa ROCA SANITARIO, S.A. i declaro la part actora en situació de incapacitat permanent en grau d'ABSOLUTA derivada de malaltia professional, i el seu dret de percebre una pensió mensual per import del 100% de la base reguladora de 25.674,83 euros anuals més revaloritzacions, mínims increments legals i millores que legalment s'estableixin, des de la data d'efectes de 26.05.05, i condemno a l'Institut Nacional de la Seguretat social a estar i passar per aquesta declaració i al pagament de la pensió reconeguda en la quantía i forma indicades."

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

Ir.- El demandant David, amb DNI núm. NUM000, nascut el 24.12.32 figura afiliat a la Seguretat Social ¡ en situació d'alta en el regim general per a la seva professió habitual de operario, fabrica sanitarios radiadores.

2n.- El demandant es pensionista de jubilació des del 1.12.92 i després de ser examinat per I'ICAM que va emetre informe de data 20.07.05, per resolució de l'INSS 7.09.05 es va declarar que no procedia declarar cap grau d'incapacitat derivada de malaltia professional.

3r.- Contra aquesta resolució va interposar una reclamació prèvia a la via jurisdiccional laboral, que va ser desestimada per resolució administrativa expressa, la qual cosa esgota la via administrativa..

4t.- Hi ha conformitat de les parts en la base reguladora de la prestació de lncapacitat Permanent que es de 25.674,83 euros anuals I la data d'efectes el 26.05.05.

5è.- El treballador va prestar serveis com operari a la fabrica de l'empresa demandada Roca Sanitario S.A. al centre de treball de Gavá-Viladecans, des del 6.07.65 fins al 22.11.88 en que va cessar per acomiadament, amb la categoria de peó i des de desembre de 1966 com a especialista de Grado 11. El treballador va prestar serveis durant 7 anys a la secció de porcel.lana i 16 anys en l'esmaltat de banyeres (foIi núm. 100, 107 i revés)

6è.- En les dates que el demandant treballava per cornpte de Roca Sanitario, S.A., l'empresa tenia concertat el risc derivat de contingencies professionals amb la Mútua co-demandada Mutual Midat Cyclops del 1.01.61 al 31.12.01 i estava al corrent de pagament de les quotes de la Seguretat Social. Des del 1.01.02 l'empresa ho va contractat amb la Mútua Fremap amb la que esta al corrent de pagament. (folis núm. 86 i 89)

7è.- En data 15.12,81 l'INSS va determinar en escrit dirigit a l'empresa Roca Radiadores, el següent: "A los efectos oportunos, cumplenos comunicarles que, por nuestro Dispensario de Enfermedades Profesionales, el productor de esa empresa que se cita al margen, ha sido diagnosticado NO ENFERMEDAD PROFESIONAL". (foli núm. 102)

8è.- El demandant presenta les següents lesions: "Silicosis. Pneumoconiosis debida a otros silex. Bronquitis y bronquiolitis agudas (diagnosticado el 1998). Obstrucción crónica del flujo aéreo de grado severo, en tratamiento con broncodilatadores a dosis màximas.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada Mutual Midat Cyclops i INSS van interposar un recurs de suplicació, que van formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a les parts, Fremap va impugnar ambdós recursos i l'actor, Roca Sanitario, S.A. i Mutual Cyclops van impugnar el interposat per l'INSS. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

ÚNIC.- La sentència del primer grau jurisdiccional ha estimat la demanda, declarant a l'actor -pensionista de jubilació des de l'any 1992- en situació d'incapacitat permanent absoluta per malaltia professional per silicosi, en considerar que en el seu treball havia estat en contacte amb materials causants i que la qualificació era l'expressada. S'alcen ara en suplicació una de les Mútues codemandades i l'entitat gestora. Val a dir, però, que per part de l'entitat col laboradora MUTUAL MIDAT CYCLOPS, s'articula un únic motiu que, per la via de l' apartat c) de l'art. 191 TRLPL denuncia...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 5 de Noviembre de 2009
    • España
    • November 5, 2009
    ...16 de septiembre de 2008, dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en recurso de suplicación núm. 4001/2007, formulado contra la sentencia de fecha 22 de diciembre de 2006, dictada por el Juzgado de lo Social núm. Veinticinco de Barcelona, en autos núm......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR