STSJ Cataluña 4370/2015, 6 de Julio de 2015

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2015:7050
Número de Recurso2176/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4370/2015
Fecha de Resolución 6 de Julio de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

Recurs de Suplicació: 2176/2015

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 6 de juliol de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4370/2015

En el recurs de suplicació interposat per Luis Manuel a la sentència del Jutjat Social 21 Barcelona de data 31 de juliol de 2014 dictada en el procediment núm. 416/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Servicio Público de Empleo Estatal, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 30-4-12 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre atur, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 31 de juliol de 2014, que contenia la decisió següent:

Refusar la demanda interposada per Luis Manuel, contra Servicio Público de Empleo Estatal (INEM), per tant, declaro absolt el demandat Servicio Público de Empleo Estatal tot confirmant la resolució administrativa impugnada .

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primer

El demandant Luis Manuel, prestava serveis en l'empresa Altiare Empresa Constructora, S.A.U., en situació de concurs, i previ acord de l'empresa, la representació dels treballadors i l'administració concursal, el Jutjat Mercantil nº 5 de Barcelona, que coneixia del concurs, va dictat Acte de 9/12/2010 pel que aprovava l'acomiadament col·lectiu de la plantilla de l'empresa concursada, per causes econòmiques i conforme als acords subscrits el 15/11/2010 i 1/12/2010, i autoritzava l'extinció dels contractes de treball dels 67 treballadors de la plantilla relacionats en les dates de l'annex II del pacte i com a màxim el 31/3/2011.

Segon

Per nou Acte del mateix Jutjat Mercantil nº 5 de data 11/4/2011, acordava prorrogar la data fixada en l'anterior resolució, que era la data 31/3/2011, per un termini de tes mesos, de manera que la data màxima d'extinció dels contractes de treball autoritzats en l'anterior Acte seria el 30/6/2011 i afectaria únicament al treballador demandant, circumstancia prèviament pactada entre les parts.

Tercer

El demandant va extingir el contracte de treball el 31 de juliol de 2011, i el 10/11/2011 sol·licitava les prestacions d'atur, les quals li foren denegades pe resolució de 15/11/2011 perquè l'autorització de l'acomiadament col·lectiu per a extingir el contracte finalitzava el 31/3/2011 i pe tant no es trobava en situació legal d'atur.

Quart

Interposada reclamació prèvia i aportat a l'expedient la segona resolució judicial, per resolució de 22/3/2012 fou denegada per haver dictat la prorroga quant ja estava finalitzat el termini del acomiadament col·lectiu.

Cinquè

El demandant va causar baixa per incapacitat temporal el 2/5/2011 i a data 3/11/2011 romania en aquesta situació.

Sisè

El 7/7/2011 l'empresa va presentar escrit al Jutjat Mercantil nº 5 en que comunicava que les obres a les que estava assignat el demandant finalitzarien el 31/7/2011, i pe carta d'aquesta data, l'empresa va comunicar al demandant l'extinció del contracte d treball.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs del demandant contra la sentència que desestima la seva pretensió de la prestació contributiva d'atur am efectes de 31 de juliol de 2011, deixant sense efecte les Resolucions del Servei Públic d'Ocupació Estatal ( SPOE d'ara endavant) de 25 de novembre i de 22 de març de 2012, és per revisar els fets provats i per examinar les infraccions de les normes substantives i de la jurisprudència en empara en l' article 193, b ) i c) de la Llei 36/2011 Reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE 11 d'octubre) d'aplicació al recurs.

Segon

Postula la modificació del segon fet provat de la sentència a fi d'addicionar a la fi del text que fa referència a la pròrroga 30 de març de 2011 sobre l'afectació del incident d'Extinció dels contractes de tota la plantilla de l'ocupadora concursada pactada fins el 30 de juny de 2011, la redacció que digui, desprès de 'pactada per les parts', " es a dir, l'empresa, l'administrador concursal i els representants dels treballadors.' Basa la modificació en el document que cita.

També postula la modificació del tercer fet provat de la sentència, que es refereix a que al demandant se li va extingir el contracte laboral el 31 de juliol de 2011 i va interessar les prestacions d'atur el 10 de novembre de 2011, que se li van denegar per Resolució de 15 de novembre de 2011 perquè no es trobava en situació d'atur legal. Proposa que s'addicioni que aquesta raó de denegació és la que consta " segons la resolució" citada atenent a que l'autorització de l'acomiadament col lectiu per a extingir el contracte finalitzava el 31 de març de 2011 i per tant no es trobava en situació legal d'atur segons indica la resolució administrativa. Basa la modificació en la mateixa resolució.

Finalment postula l'addició en el sisè fet provat, referit a què el dia 7 de juliol de 2011 l'empresa concursada va presentar escrit al Jutjat Mercantil núm. 5 de Barcelona pel qual comunicava que les obres assignades al demandant finalitzarien el 31 de juliol de 2011, fet que va comunicar al treballador com a causa de l'extinció del contracte, per a què s'addicioni desprès de ' 31 de juliol de 2011 ', " i que per aquest motiu sol licitava que es tingués per comunicada la pròrroga del contracte de treball del treballador esmentat fins el 31 de juliol de 2011," ' i per carta d'aquesta data....'. Basa la modificació en els documents que cita.

Cal recordar que el recurs de suplicació té una naturalesa extraordinària quasi de cassació i no d'apel lació, en virtut del principi d'instància única que regeix el procediment laboral. D'aquesta manera, no correspon a la Sala, ni té competències per tornar a jutjar allò que ja ha estat jutjat, sinó únicament el control d'adequació a la legalitat de l'activitat jurisdiccional en la instància única. Aquest caràcter extraordinari del recurs de suplicació i el fet que no es tracta d'una segona instància impedeix dur a terme una anàlisi de la prova practicada amb una valoració nova de la totalitat dels elements de prova emprats ( Sentència de la Sala de lo Social del Tribunal Suprem de 18 de novembre de 1.999 ). És així que la modificació de fets provats únicament pot ser conseqüència d'un error de fet evident i ha de derivar de la prova pericial o documental eficaç i eficient prevista en l'article núm. 191 b) i núm. 194.3 de la Llei de Procediment Laboral, sense haver de recórrer a deduccions lògiques o raonables, perquè això suposaria la substitució del criteri objectiu del jutge d'instància que aprecia els elements de convicció segons l' article 97.2 de la Llei de Procediment Laboral, que és un concepte més extens que el de mitjans de prova ja que compren tan els mitjans de prova que enumera l'article 299 de la Llei d'Enjudiciament Civil com el comportament de les parts en el transcurs del procés i també les seves omissions, davant l'anàlisi de la part, lògicament parcial i interessada, cosa que no es pot acceptar perquè comporta un desplaçament de la funció judicial ordenada per l'article núm. 2.1 de la Llei Orgànica del Poder Judicial i per l'article núm. 117.3 de la Constitució Espanyola de manera exclusiva als jutges i tribunals. Aquest caràcter limitador de la suplicació no restringeix el dret a la tutela judicial...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR