STSJ Cataluña 4398/2015, 7 de Julio de 2015

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2015:6811
Número de Recurso1984/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4398/2015
Fecha de Resolución 7 de Julio de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RM

Recurs de Suplicació: 1984/2015

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 7 de juliol de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4398/2015

En el recurs de suplicació interposat per REALE SEGUROS GENERALES, S.A. a la sentència del Jutjat Social 4 Barcelona de data 26 de gener de 2015 dictada en el procediment núm. 1345/2013, en el qual s'ha recorregut contra la part INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL i Gema, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre seguretat social en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 26 de gener de 2015, que contenia la decisió següent:

Desestimando la demanda interpuesta por REALE SEGUROS GENERALES, S.A., frente al INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, la TESORERÍA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL y Dª Gema, debo absolver y absuelvo a la parte demandada de los pedimentos en su contra formulados.

SEGON

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" PRIMERO .- Dª Gema, esposa de D. Anselmo, que falleció el 23/06/13.

SEGUNDO

D. Anselmo sufrió un accidente de trabajo el 04/05/1956 pasando a percibir la prestación por incapacidad permanente absoluta- gran invalidez desde el 05/11/1957, derivada de accidente de trabajo, a cargo de la Compañía de Seguros La Unión Levantina, S.A., de la que es sucesora la demandante.

TERCERO

Por resolución de la entidad gestora de 03/10/13 se reconoció el derecho de Dª Gema a percibir la pensión de viudedad, derivada de accidente de trabajo por el fallecimiento de D. Anselmo, imputando la responsabilidad del pago a la Compañía de Seguros aquí demandante. D. Anselmo .

Reconoce la base reguladora de la pensión de viudedad por importe de 3,61 euros, efectos económicos desde el 01/07/13, porcentaje de 52%, ascendiendo e total de la pensión a 726,44 euros brutos mensuales.

CUARTO

La parte actora interpuso reclamación previa el día 13/11/13 por considerar que debe ser exonerada de toda responsabilidad en el pago de la prestación ya que si bien es sucesora de La Unión Levantina SA, nunca ha tenido autorización administrativa para desarrollar el tipo de aseguramiento que aquella concertaba y la viudedad no se refiere a prestaciones causadas a las que tuviera derecho el beneficiario con anterioridad a 01/01/1967, ni a una eventual revisión o conversión de las mismas. Fue desestimada por resolución de la entidad gestora de fecha 21/11/13."

TERCER

Contra aquesta sentència la part actora, REALE SEGUROS GENERALES S.A., va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària la qual no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part actora interposa recurs de suplicació contra la sentència dictada pel Jutjat d'instància, que desestimà la seva demanda, en la qual sol.licitava es revoqués la resolució de l'INSS de data 3.10.2013, que va reconèixer a la codemandada Sra. Gema la pensió de viduïtat, derivada d'accident de treball, i va imputar la responsabilitat en el pagament de la dita pensió a la demandant.

La qüestió controvertida en el present recurs és, doncs, si ha de ser la demandant qui ha d'abonar la dita prestació de viduïtat, tenint en compte que el marit de la codemandada Sra. Gema va patir un accident de treball el dia 4.5.1956, amb motiu del qual va ser declarat en situació d'incapacitat permanent absolutagran invalidesa des del 5.11.1957, o bé si l'abonament de la prestació ha d'anar a càrrec de l'INSS, tenint en compte que el dia que va tenir lloc l'accident de treball, la contingència estava assegurada amb la Companyia d'assegurances La Unión Levantina, S.A., de la qual és successora la demandant.

La sentència d'instància va desestimar la demanda, argumentant que la qüestió a debat ja havia estat resolta pel Tribunal Suprem, en la seva sentència de data 28.7.2003 .

SEGON

En el primer motiu del recurs, correctament emparat en l'apartat b) de l' art. 193 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, la recurrent sol.licita la modificació dels fets provats, concretament del tercer paràgraf de fet provat tercer, en el sentir de que es modifiqui la quantitat a que ascendeix la pensió mensual que té dret a percebe la demandant que, segon afirma, és de 181,51# i no de 726,44#, com consta en el dit fet provat

La pretensió ha de ser estimada, perquè és cert el que es vol modificar, tal com consta en els folis 21, 53 i 54 de les actuacions.

TERCER

En el segon motiu del recurs, també correctament emparat, ara en l'apartat c) de l' art. 193 de la LRJS es denuncia la infracció dels apartats 1 i 2 de la Disposició transitòria primera del R.D.Legislatiu 1/1994, de 20 de juny, pel qual es va aprovar el text refós de la Llei General de la Seguretat Social i afirma que en el present supòsit la pensió de viduïtat concedida a la codemandada Sra. Gema ha de ser abonada per l'INSS, atès que la pensió de gran invalidesa que cobrava el cònjuge de l'esmentada Sra. es va extingir amb la seva mort i va donar lloc al naixement d'una nova prestació, com és la de viduItat i que l'apartar 1 del R.D.Leg. 1/1994 va establir genèricament que quedaven derogades les lleis i resta de disposicions que s'oposessin al que disposava la present llei, però el nº 2...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR