STSJ Cataluña 5086/2015, 27 de Julio de 2015

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2015:6641
Número de Recurso2784/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5086/2015
Fecha de Resolución27 de Julio de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

Recurs de Suplicació: 2784/2015

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 27 de juliol de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5086/2015

En el recurs de suplicació interposat per Servicios Personas y Salud, S.L. a la sentència del Jutjat Social

27 Barcelona de data 16 de febrer de 2015 dictada en el procediment núm. 80/2014, en el qual s'ha recorregut contra la part Catering Arcasa, S.L., Clinica Sabadell, S.L., Santos i Fondo de Garantia Salarial, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 3-2-14 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre reclamació quantitat, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 16 de febrer de 2015, que contenia la decisió següent:

Que estimando en parte la demanda interpuesta por Santos frente a SERVICIOS PERSONAS Y SALUD SL, CATERING ARCASA, SL, CLÍNICA SABADELL, S.L. y FONS DE GARANTIA SALARIAL (FOGASA) en materia de Cantidad, declaro el derecho del actor a percibir la cantidad de 8.247'88 euros, condenando a la empresa SERVICIOS PERSONAS Y SALUD SL, a su pago.

Se absuelve a los demandados CATERING ARCASA, SL, CLÍNICA SABADELL, S.L. y FONS DE GARANTIA SALARIAL (FOGASA) de las pretensiones en su contra deducidas.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primero

El actor Santos prestó servicios para la empresa CAPIO SERVICIOS, SL, actualmente denominada SERVICIOS PERSONAS Y SALUD SL, dedicada a la actividad de la hostelería, con antigüedad de 2-2-1973, categoría profesional de auxiliar de servicio, en el puesto de trabajo de carrero, adscrito al centro de trabajo del Hospital Universitari Sagrat Cor del que es titular la demandada CLÍNICA SABADELL, S.L.

Segundo

En 2-2-1973 inició su relación laboral con la empresa CATERING ARCASA, SL, del subsector de colectividades de hostelería y prestaba el servicio de alimentación, cafetería y vending en el Hospital Universitari Sagrat Cor.

Tercero

Con efectos de 11-1-2010 pasó a situación de jubilación parcial reconocida por resolución del INSS de 20-1-2010, a razón de una base reguladora de 1.363,53 euros y un porcentaje de pensión del 80% a la misma aplicable, y pasó a prestar servicios con reducción equivalente de jornada y salario.

Cuarto

Con efectos de 10-1-2013 causó baja en CATERING ARCASA, SL, que le liquidó según documento de liquidación y finiquito, cuyo contenido por obrar en autos se tiene por reproducido, que no incluye abono alguno por premio de vinculación.

Quinto

En 11-1-2013, fue alta por subrogación en la empresa CAPIO SERVICIOS, SL que se subrogó en todos los derechos y obligaciones nacidos del contrato a tiempo parcial que tenía en el momento de la subrogación con la anterior empresa, comunicándole la empresa Carpio Sarriá SL. en 22-1-2013, al actor tal situación por escrito a el enviado por burofax en 21-1-13, cuyo contenido se tiene por reproducido.

Sexto

En 3-3-2013 cesó en la empresa por extinción de su contrato por jubilación del trabajador, y ésta le abonó junto con la liquidación de los haberes devengado, el premio de vinculación del art. 37 del Convenio Colectivo, en importe total de 2.021,40 euros (288, 771 euros por 7 mensualidades); conforme a recibo salarial de marzo 2013, por reproducido por obrar en autos.

Séptimo

En caso de estimación de la demanda la diferencia pendiente de abonar por premio de vinculación ascendería a 8.247,88 euros (10.269,28 euros igual a 1.467,07euros por 7 mensualidades -2.021,40 euros)

Octavo

En 19-12-2013 se celebró el acto de conciliación previa en el CMAC con el resultado del acta levantada al efecto.

Noveno

La empresa Clínica de Sabadell SL (centro de trabajo de Hospital Universitari Sagrat Cor) tiene Convenio Colectivo de trabajo propio para los años 2012- 2015.

Tercer

Contra aquesta sentència la part codemandada Servicios Personas y Salud S.L. va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el van impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs de l'empresa Servicios Personas y Salud SL. contra la Sentència que estima en part la pretensió del treballador demandant del premi de vinculació establert en el Conveni Col lectiu d'Hoteleria de Catalunya ( DOGC. De 22 de febrer de 2013) d'aplicació, és per denunciar les infraccions de normes substantives i de la jurisprudència d'acord amb l'apartat c) de la Llei 36/2011 Reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE 11 d'octubre).

El demandant i l'empresa Catering Arcasa, SL. presenten els respectius escrits d'impugnació al recurs, oposant-s'hi amb els arguments que cada part fa constar.

Segon

La recurrent denuncia la infracció per aplicació errònia dels articles núm. 3,1281,1284,1286 i 1289 del Codi Civil en relació a l'article núm. 37 del Conveni col lectiu de la Indústria d'Hoteleria i Turisme de Catalunya, i art. 49, 1 f ) del Estatut dels Treballadors en relació a la doctrina d'aquesta Sala Social en les dues sentències que cita. Resumidament argumenta que no qüestiona que el demandant pugui tenir dret a meritar la totalitat del premi de vinculació que estableix l'article núm. 37 del Conveni col lectiu d'Hoteleria de Catalunya d'aplicació degut a la seva jubilació total. Allò que discuteix és la distribució d'aquest premi de vinculació, que entén el cost s'ha de repartir entre la recurrent i l'anterior empresa Catering Arcasa SL., empresa adjudicatària sortint del servei, de la qual es va subrogar el treballador el 11 de gener de 2013 quan ostentava l'anterior denominació social de Capio Servicios, SL., al ser-li adjudicat el servei a ella.

Es remet al premi de vinculació regulat en l'article núm. 37 del Conveni col lectiu que merita el treballador en el moment del cessament en la relació laboral per qualsevol causa que no sigui l'acomiadament procedent en sentència ferma, com és la jubilació total per import de 7 mesos del salari conveni vigent en el moment del fet causant, mes el prorrateig de les dues pagues extres i en el seu cas l'antiguitat consolidada. Allò que discuteix és que, provenint el treballador de la jubilació parcial en l'anterior adjudicatària, allò que cal decidir és quan es constitueix el cessament, si en el moment en què és total i el demandant queda desvinculat totalment de l'empresa, com manté la sentència de la instància, o, en aquest cas, es produeix un cessament parcial en el moment que s'acorda la jubilació parcial, com manté la recurrent. Entén que el premi de vinculació es produeix en dues fases, de forma que la primera és amb la jubilació parcial, moment en què li correspon el premi de vinculació en proporció a la jornada que ha deixat de treballar, o sigui proporcional a la jornada en què ha cessat en el treball, i la segona fase que es produeix amb la jubilació total, moment en què li correspon el premi de vinculació en proporció a la resta de la jornada que estava treballant fins al cessament complet.

Conclou que seria absurd que l'ocupadora hagués d'abonar el cent per cent del premi de vinculació quan únicament el treballador havia realitzat un 20% de la jornada per a ella, al estar en situació de jubilació parcial. En aquest sentit ja va abonar el import de vinculació al demandant en la proporció que li corresponia atenent a la jubilació parcial del 80% de jornada i al dret del demandant a set mesos de premi de vinculació per l'antiguitat que ostenta de mes de 35 anys.

La conclusió de la recurrent és que ha de ser absolta perquè ha abonat la part del premi que li...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR