SAP Lleida 256/2015, 11 de Junio de 2015

PonenteALBERT MONTELL GARCIA
ECLIES:APL:2015:448
Número de Recurso604/2014
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución256/2015
Fecha de Resolución11 de Junio de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 604/2014

Procediment ordinari núm. 371/2014

Jutjat Primera Instància 3 Lleida (ant.CI-3)

SENTÈNCIA núm. 256/2015

PRESIDENT:

IL·LM. SR. ALBERT GUILANYÀ I FOIX

MAGISTRATS:

IL·LM. SR. ALBERT MONTELL GARCIA

IL·LMA. SRA. ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

Lleida, onze de juny de dos mil quinze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de Procediment ordinari número 371/2014, del Jutjat de Primera Instància 3 de Lleida (ant.CI-3), en virtut del recursos d'apel·lació interposats per: les parts actores Ángel i Elvira, representats per la procuradora MONICA ARENAS MOR i assistits pel lletrat JJAUME R. PUJADES NOVELLAS, i per la part demandada CATALUNYA BANC, S.A ., representada per la procuradora SAGRARIO FERNANDEZ GRAELL i pel lletrat IGNACIO FERNANDEZ DE SENESPLEDA, contra Sentència de data dos de setembre de dos mil catorze dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 604/2014. És ponent d'aquesta resolució el magistrat ALBERT MONTELL GARCIA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data dos de setembre de dos mil catorze, és la següent:

"

F A L L O

Por todo lo expuesto,

ESTIMO PARCIALMENTE la petición subsidiaria de la demanda interpuesta por el/la PROCURADOR/A SR/A. Arenas en representación de Ángel y Elvira asistidos en calidad de LETRADO/A por el/la Sr/a. Pujades contra CATALUNYA BANC S.A. representado por el/la PROCURADOR/A SR/A. Fernández y asistido/a por el/la LETRADO/A SR/A. García, y por ello, DECLARO la nulidad de los contratos de compra de obligaciones de deuda subordinada firmados entre las partes.

CONDENO a CATALUNYA BANC S.A. a restituir a los demandantes la cantidad de 20.631'02 euros más el interés legal desde la fecha de la contratación. La parte demandante deberá a su vez restituir los intereses o retribución obtenidos con ese producto más el interés legal de esas cantidades desde que se efectuaron los diversos pagos.

CADA PARTE pagará las costas procesales causadas a su instancia y las comunes por mitad.

DECISIÓ.- [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, Ángel, Elvira i CATALUNYA BANC, S.A. van interposar sengles recursos d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, va traslladar a les partes que es van oposar cadascuna al recurs interposat de contrari, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 11 de juny de 2015 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència de primera instància interposen recurs totes dues parts litigants: la demandada Catalunya Banc SA contra el pronunciament que estima l'acció de nul·litat per error vici, exercitada de forma subsidiària; i els demandants Sr. Ángel i Sra. Elvira per a que s'estimi l'acció principal d'indemnització de danys i perjudicis per incompliment contractual de Catalunya Banc SA. Un mínim ordre lògic fa que hagi de ser examinat en primer lloc el recurs dels actors, atès que la seva estimació faria inútil i, per tant, innecessari, la resolució del recurs de Catalunya Banc. Tal i com s'ha dit, doncs, l'acció principal exercitada és una acció d'indemnització dels danys i perjudicis causats als demandants per l'incompliment contractual en què va incidir la demandada Catalunya Caixa, ara Catalunya Banc, arran de la subscripció de deute subordinat, en diverses operacions de subscripció entre els anys 2000 i 2007. L'incompliment en què hauria incidit la demandada el situen els demandants, i així ho considera també la sentència de primer grau, en el deure d'informació de les característiques i naturalesa del deute subordinat i en un mal assessorament al no ajustar-se aquest producte financer al seu perfil minorista, que mai hauria d'haver aconsellat que subscrivissin. Aquesta acció ha estat desestimada per manca de dany, doncs considera el Sr. Jutge de primera instància que a l'haver produït els títols subscrits uns rendiments de 29.558,04 #, ja queden rescabalats de la pèrdua de valor dels títols subscrits, al ser de menor quantitat, en concret, de 20.631,02 #. És evident que aquest argument merament comptable és insostenible. No es discuteix que el dany es correspon amb la pèrdua de valor del deute subordinat subscrit per import total de 92.000 #, que després del seu bescanvi per accions de l'entitat emissora i posterior venda d'aquestes al FROB s'avalua en 20.631,02 #, que és la part no recuperada del capital invertit. Els rendiments percebuts han estat superiors, de 29.558,04 #, però si es compensa el dany amb els rendiments, el perjudici continua sent el mateix, de 20.631,02 #, per bé que imputat no al principal, és a dir, al dany emergent, si no al lucre, és a dir, als interessos. Tant és que la pèrdua s'imputi a capital invertit (que seria dany), com als rendiments (lucre), doncs la pèrdua i, en definitiva el dany, continua sent la mateixa.

SEGON

Existint dany, cal examinar els altres elements constitutius de l'acció principal exercitada i que resultin controvertits al recurs de la demandada, atès que Catalunya Banc no afegeix res al respecte al seu escrit d'oposició a l'apel·lació interposada pels demandants, tot tenint en compte que per bé que el construeix sobre la base de l'error vici, els seus plantejaments són també aplicables a l'incompliment contractual, especialment les seves al·legacions pel que fa al deure d'informació. No pot haver cap mena de dubte que l'incompliment del deure d'informació i d'assessorament adequats per part de l'entitat financera emissora i col·locadora d'un producte financer de caràcter complex, com és el cas del deute subordinat, pot suposar un incompliment contractual originador de l'obligació d'indemnitzar els danys i perjudicis causats, que en aquest cas equival a la pèrdua patrimonial soferta per la devaluació del valor del deute subordinat subscrit. Així ho deixa clar la STS de 30-12-14, dictada en un supòsit de compra de participacions preferents i que, per tant, té una evident identitat jurídica amb el supòsit què ara...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STS 373/2018, 20 de Junio de 2018
    • España
    • 20 Junio 2018
    ...S.A., representada por el procurador D. Argimiro Vázquez Guillén, bajo la dirección letrada de la Sra. Zhukova Guz, contra la sentencia núm. 256/2015, dictada por la Sección 2ª de la Audiencia Provincial de Lleida, en el recurso de apelación núm. 604/2014 , dimanante de las actuaciones de j......
  • ATS, 24 de Enero de 2018
    • España
    • 24 Enero 2018
    ...la sentencia dictada con fecha 11 de junio de 2015 por la Audiencia Provincial de Lérida, Sección Segunda, en el rollo de apelación n.º 604/2014 , dimanante del juicio ordinario n.º 371/2014 del Juzgado de Primera Instancia n.º 3 de Mediante diligencia de ordenación de fecha 1 de septiembre......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR