STSJ Cataluña 3055/2015, 12 de Mayo de 2015

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2015:4406
Número de Recurso260/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3055/2015
Fecha de Resolución12 de Mayo de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2012 - 8013406

EL

Recurso de Suplicación: 260/2015

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

ILMA. SRA. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA

En Barcelona a 12 de mayo de 2015

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3055/2015

En el recurso de suplicación interpuesto por Germán frente a la Sentencia del Juzgado Social 4 Barcelona de fecha 30 de junio de 2014, dictada en el procedimiento Demandas nº 274/2012 y siendo recurrido/a BBVA y Unnim Banc, S.A. Unipersonal. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 21 de marzo de 2012, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de junio de 2014, que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda dirigida pel Don. Germán contra BBVA, SA, a la què absolc de les peticions dirigides contra ella.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" Primer . Don. Germán prestà serveis per la demandada des de l'1-9-1973 amb la categoria professional de Grup Nivell IV i per una retribució mensual, inclosa de la part proporcional de les pagues extraordinàries, de 3.598,20#. (fet conforme).

Segon

El 21-10-2010 la representació de Caixa d'Estalvis, Unió de Caixes de Manlleu, Sabadell i

Terrassa - que constituïren Unnim Banc, SAU - signaren amb les seccions sindicals presents a la nova empresa signaren l'acord per la implementació i millora dels compromisos adquirits en matèria de gestió de l'excedent de personal genera en el procés de fusió i constitució d'Unnim, què posà fi al període de consultes de l'expedient de regulació d'ocupació instat per Unnim Banc, SAU. L'acord, tenia com un dels seus objectius, l'establiment d'una sèrie de compromisos i garanties empresarials en matèria de gestió de l'excedent de personal generat pel procés de fusió i constitució de la nova entitat, Unnim. Posteriorment Unnim, SAU va ser absorbida per BBVA, SA.

En virtut del referit acord, s'oferí als treballadors que s'acollissin voluntàriament a l'expedient de regulació d'ocupació un pla de prejubilació sempre i quan haguessin complert 55 anys o més l'any 2010, i en aquest mateix any, tinguessin o assolissin una antiguitat reconeguda mínima de quinze anys.

Respecte de les condicions econòmiques de la prejubilació, l'acord establí el següent: "Els treballadors que extingeixin el seu contracte de treball en virtut de la resolució que autoritzi l'ERO i hagin optat per acceptar l'oferta de prejubilació tindran dret al pagament d'un sol cop d'una indemnització equivalent al resultat de les següents operacions: 90%R*N+CE+AM-(PA+J)". En aquesta fórmula R es corresponia amb la retribució neta anual del treballador al moment de l'extinció del contracte de treball, excloent-ne els conceptes d'ajuda formació fills, ajuda guarderia, ajuda formació empleats, gratificació extraordinària fusió, lot de nadal i retribució variable. N es corresponia amb el número d'anys - incloent fracció de d'anys en dies - que restaven al treballador per arribar als 65 anys. Les inicials CE de la fórmula aritmètica feien referència al l'import del conveni especial amb la TGSS que el treballador ha de subscriure i pagar a partir del 61 anys i fins al 64. Amb la referència AM s'abreviava l'import equivalent a la capitalització de l'ajut per a la formació de fills minusvàlids d'empleats que es meritaria des de la data d'extinció del contracte de treball i fins al 65 anys. La PA feia referència a l'import que havia de rebre el treballador en concepte de prestació d'atur a l'extinció del contracte de treball. Finalment, J es referia a l'import de jubilació anticipada que rebria el treballador entre els 64 i 65 anys.

L'acord contemplava, així mateix, que "en el supòsit en que algun dels treballadors acollits al pla de prejubilació perdi la prestació d'atur per causa imputable a ell, consistent en rebutjar una oferta de treball o de formació, Unnim assumirà el cost de pagar al treballador un import equivalent a la prestació d'atur restant de percebre a la que tenia dret el treballador si no s'hagués donat aquesta circumstància, així com el cost del conveni especial".

La xifra resultant de l'operació anterior l'havia de rebre el treballador íntegrament.

El pacte cinquè de l'acord indicava que els treballadors acollits a la prejubilació havien de subscriure un conveni especial amb la Seguretat Social de la DA 31èna LGSS . El pagament de les quotes del conveni especial corresponents al període que va des de la data d'extinció de la prestació d'atur del treballador fins al 61 anys serien dipositades a la TGSS. I al respecte es precisava que "pels empleats d'Unnim que a la vegada realitzin alguna activitat per compte propi com autònoms des d'abans d'1 de juliol de 2010 i optin per mantenir aquesta activitat per compte propi a la data d'extinció del seu contracte de treball i no cobrar la prestació d'atur, Unnim assumirà el cost de les quotes del conveni especial amb la Seguretat Social que subscrigui des de l data d'extinció del seu contracte de treball amb l'entitat".

(folis 131 a 135)

Tercer

Segons els negociadors de l'acord, l'esperit de la negociació del punt quart de l'acord que establí la fórmula indemnitzatòria tenia vocació de ser genèrica, aplicable a tots els treballadors (testifical Sra. Consuelo, què participà a la negociació de l'acord).

Quart

El 15-12-2011 l'empresa extingí el contracte del Sr. Germán en base a l'autorització obtinguda a l'Expedient de Regulació d'Ocupació NUM000 .

Cinquè

El Sr. Germán rebé la quantitat neta de 239.540,97# en concepte de parts proporcionals de les pagues extres, vacances i altres conceptes salarials meritats pendents de cobrament. D'aquesta quantitat, 237.330# corresponien a la indemnització per acomiadament (foli 122).

Del càlcul de la indemnització que li corresponia, l'empleadora en descomptà la quantitat de 27.513# corresponent a la prestació neta d'atur (foli 137).

Sisè

Juntament amb la quantitat referida, en base a l'acord per la implementació i millora dels compromisos adquirits en matèria d'excedent de personal en el procés de fusió i constitució d'Unnim, l'empleadora assumí el conveni especial des del 16-12-2011 fins els 61 anys per import de 30.773# (folis 137).

Setè

El 16-12-2011 el Sr. Germán s'inscrigué com a demandat d'ocupació i sol·licità la prestació d'atur que li fou denegada per resolució de 19 del mateix mes per l'Ens Gestor, tot indicant que no existia situació legal de desocupació, atès que al moment de la sol·licitud l'ara demandant exercia una activitat retribuïda per compte pròpia (folis 119 a 121).

Vuitè

A banda de l'ocupació amb l'empleadora, el Sr. Germán exercia d'advocat des del 1992 (foli 112).

Novè

Presentada papereta de conciliació administrativa prèvia davant dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d'Empresa i Ocupació es celebrà la preceptiva conciliació el 8 de març de 2012, què finalitzà sense avinença."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia, que desestimó la demanda interpuesta por el demandante, sobre reclamación de cantidad, se interpone el presente recurso de suplicación.

El demandante reclama la cantidad que le fue deducida del abono de la indemnización por la extinción de su contrato de trabajo, en concepto de prestación por desempleo, en aplicación de la cláusula cuarta del acuerdo suscrito entre las representaciones de la empresa y la de los trabajadores, en el que, entre otros aspectos, se fijaron las condiciones económicas de prejubilación de trabajadores que prestaban servicios para la demandada.

En el primer motivo del recurso y con amparo procesal en el apartado b) del artículo 193 de la Ley Reguladora de la Jurisdicción Social, la parte recurrente solicita la revisión del hecho probado segundo, párrafo tercero, para que se haga constar que el "PA es el import que rebrà el treballador en concepte de prestació d'atur quan extingeixi el seu contracte de treball"; remitiéndose al contenido de los documentos que obran a los folios 131 a 136 y, en concreto, el punto 4º de las Condiciones económicas de la prejubilación, al definir el concepto de PA. Aunque la redacción que propone la parte recurrente no difiere sustancialmente de la que consta en la sentencia de instancia, ni tampoco dicho extremo es cuestionable, pues el contenido de dichas condiciones no es objeto de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR