STSJ Cataluña 1273/2009, 12 de Febrero de 2009

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2009:1931
Número de Recurso549/2007
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución1273/2009
Fecha de Resolución12 de Febrero de 2009
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

MDT

IL·LM. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

IL·LM. SR. ENRIQUE JÍMENEZ ASENJO GÓMEZ

Barcelona, 12 de febrer de 2009

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 1273/2009

En el recurs de suplicació interposat per Milagros a la sentència del Jutjat Social 1 Reus de data 5 de maig de 2008 dictada en el procediment núm. 549/2007 en el qual s'ha recorregut contra la part CASTILLA SOFTWARE, SL, INGENIEROS SISTEMAS INFORMATICOS S.A., CARLOS CASTILLA

INGENIEROS S.A., GRUPO CASTILLA SOPORTE S.L., PPROJECT&SOFTWARE SOLUC IONES INFORMATICAS S.L., APLICACIONES DE HOSTELERIA S.L. i COMPLEXIS S.L., ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 26.10.07 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Acomiadament en general, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 5 de maig de 2008, que contenia la decisió següent:

"Que DESESTIMANDO la demanda interpuesta por D. Milagros sobre despido frente a la empresa INGENIEROS SISTEMAS INFORMÁTICOS S.A., CARLOS CASTILLA INGENIEROS S.A., CASTILLA SOFTWARE S.L., GRUPO CASTILLA SOPORTE S.L., PROJECT&SOFTWARE SOLUCIONES INFORMÁTICAS S.L. APLCACIONES DE HOSTELERÍA S.L. Y COMPLEXIS S.L DEBO DECLARAR Y DECLARO procedente el despido producido y DEBO ABSOLVER Y ABSUELVO a la referida empresa de las pretensiones formuladas en su contra."

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

PRIMERO

La demandante, Doña Milagros provisto de DNI nº NUM000, comenzó a prestar servicios para la empresa INGENIEROS SISTEMAS INFORMÁTICOS S.A. (ISI) el día 12.01.1987, con categoría profesional de consultora programadora percibiendo un salario mensual de 2.868,45.- euros

SEGUNDO

El trabajador fue baja en la empresa ISI el 19-09-2007 invocando causa objetiva de carácter económica, organizativa o de producción.

TERCERO

La empresa INGENIEROS SISTEMAS INFORMÁTICOS S.A., tiene como objeto social la comercialización de aparatos de ordenadores, confección de programas y aplicaciones informáticas, igual objeto social que CARLOS CASTILLA INGENIEROS S.A., CASTILLA SOFTWARE S.L., GRUPO CASTILLA SOPORTE S.L., PROJECT&SOFTWARE SOLUCIONES INFORMÁTICAS S.L. APLICACIONES DE HOSTELERÍA S.L. Y COMPLEXIS S.L, dedicadas todas ellas a programas, aplicaciones informáticas.

CUARTO

CARLOS CASTILLA INGENIEROS S.A., CASTILLA SOFTWARE S.L., GRUPO CASTILLA SOPORTE S.L., APLICACIONES DE HOSTELERÍA S.L. Y COMPLEXIS S.L tienen el mismo domicilio social sito en la calle de la informática nº 5 P.I: El Prat 43330 RIUDOMS (Tarragona) siendo el administrador único de las mismas el señor Castilla, excepto de Project&software soluciones informáticas S.L en el que actúa como consejero delegado.

QUINTO

La empresa ISI entregó al trabajador una carta comunicándole que la misma se veía en la necesidad de amortizar su puesto de trabajo como consecuencia de la grave crisis económica por la que atravesaba, que la cesación en la prestación de sus servicios se produciría a partir del día 19 de septiembre de 2007 En dicha carta se reconocía al trabajador la suma de 2.774,79 euros en concepto de indemnización por falta de preaviso y la suma de 33.297,36 euros en concepto de indemnización por la extinción de la relación laboral, (documento nº 1 de la actora y documento nº 1 de la demandada).

SEXTO

Las cuentas anuales de 2.006 correspondientes a la empresa ISI. reflejan un activo de 1336273,20 euros, un pasivo de 1336273,20 EUros, unos beneficios de 13.125,89 euros y unos resultados extraordinarios negativos de 9.706,76 euros. En el 2.005 los beneficios fueron de 55.119,59 euros (documento nº 5 de la demandada).

SÉPTIMO

Las cuentas anuales de 2.006 correspondientes a la empresa GRUPO CARLOS CASTILLA INGENIEROS. reflejan un activo de 15.474.516,84 euros, un pasivo de 15.474.516,84 EUros, unos beneficios de 505.352,77 euros y unos resultados extraordinarios negativos de 0.0 euros. En el 2.005 los beneficios fueron de 1.163.871,31 euros (documento nº 4 de la demandada).

OCTAVO

El salario percibido por el trabajador en el mes anterior al despido por los conceptos de salario base, complemento a cuenta convenio, antigüedad y con inclusión de prorrata de pagas extraordinarias asciende a la suma de 2.774,79 euros (documento nº 2 de la parte actora ).

NOVENO

El actor no ostenta ni ha ostentado nunca cargo alguno de representación legal o sindical del personal de la empresa (hecho no controvertido).

DÉCIMO

El trabajador presentó demanda de conciliación celebrándose el preceptivo acto de conciliación el día 17 de octubre de 20007 con el resultado de intentado sin efecto.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Es desprèn de les presents actuacions que l'actora fou acomiada per causes objectives econòmiques, organitzatives i productives amb efectes del 19.09.2007 per l'empresa en la què prestava serveis, INGENIEROS SISTEMAS INFORMATICOS, SA -ISI-. L'actora interposà demanda en la què postulava la nul litat de la dita extinció, en considerar que era objecte d'un encalçament o, subsidiàriament, la improcedència, atès que allò que havia de prendre's com àmbit de referència a efectes de determinació de causalitat era el grup empresarial, entès com una unitat d'empresa, sense que, finalment, tampoc existís en cap cas una situació econòmica negativa que justifiqués la dita extinció.

La sentència del primer grau jurisdiccional ha desestimat la demanda. Als dits efectes, es considera que: a) ha existit tant a l'empresa com al grup un deteriorament de la situació econòmica, atès que al llarg d'un any s'ha passat d'uns benefici superiors al milió d'euros a uns altres que no abstén els 14.000 amb resultats extraordinaris negatius de 9.706 amb 76 cèntims; b) es considera que per bé que existeix un grup d'empreses, aquest fet no pot comportar l'extensió de responsabilitats a totes les mercantils conformadores, màxim quan les dades econòmiques que s'han valorat són les del grup; i c) es desestima per falta d'acreditació fàctica l'existència d'un assetjament.

S'alça ara en suplicació la demandant, a través dels motius que tot seguit analitzarem. Val a dir que el recurs va acompanyat d'una prolixa documental consistent en múltiples inscripcions registrals de les empreses codemandades, dues inscripcions de naixement i una acta de notari en relació al contingut d'una web en la què consten determinades dades personals de socis de l'empresa TAC CONSULTANTS. És evident que la dita documental no pot ser acceptada en tràmit de recurs, ni valorada en aquesta sentència, atès allò previst a l' art. 231 TRLPL en relació a l'art. 506 (actualment 270 i 271 ) La tesi de la recorrent passa per la consideració que dels dits documents es demostra la vinculació familiar del perit de la contrapart amb el germà de l'empresa i el propi empresari. És obvi que es tracta d'una documentació que esdevé hores d'ara supèrflua, atès que, en primer lloc, no opera en tràmit de recurs, ni en el procés laboral, la tatxa de testimonis o perits; en segon lloc, hem d'observar que la intervenció del senyor Parella Puiggrós ho fou en condició de perit, pel que no és aquí apreciable cap element que pugui desvirtuar per afinitats el seu informe, màxim quan -cas de falsedat- la Llei preveu sancions penals o, en el seu cas, l'accés a la revisió; i, finalment, volem destacar que les reflexions que se'ns proposen comportarien que la Sala es constituís en instància, valorant la prova, el què és contrari al caràcter excepcional del recurs de suplicació. I, finalment, tampoc hom pot obviar la indefensió que l'admissió de la dita documentació pot comportar en l'altra part, com expressament indica en la impugnació del recurs.

SEGON

Per la via de l'apartat b) de l'art. 191 TRLPL es demana la modificació dels fets provats de la sentència. En concret, es postula el canvi dels següents ordinals:

-Primer, en relació al document que es cita i consta en el foli 386, es demana que el salari que allà consta sigui el de 2.868 euros amb 45 cèntims -inicialment indicat a la sentència i posteriorment modificat en aclariment pel de 2.774 euros amb 79 cèntims-

-Quart, en relació al document que es cita i consta en el foli 47 -poder per plets aportat per ISI- i el document que consta en caixa separada amb la numeració de registre 7C29719, proposant-se el següent text alternatiu: "INGENIEROS SISTEMAS INFORMÁTICOS, S.A., CARLOS CASTILLA INGENIEROS, S.A., CASTILLA SOFTWARE, S.L., GRUPO CASTILLA SOPORTE, S.L., APLICACIONES DE HOSTELERÍA, S.L. y COMPLEXÍS, S.L. tienen el mismo domicilio social sito en la calle de la Informática n° 5 -.I. El Prat, 43330 RIUDOMS (Tarragona), siendo el administrador único de las mismas el señor Castilla, excepto de Project & Software Soluciones Informáticas, S.L. en el que actúa como consejero delegado"

-Setè, en relació als documents que es citen i consten en els folis 141, 151, 152, 185 i 192, amb proposta del següent redactat de substitució: "Las cuentas anuales de 2006 correspondientes al GRUPO CASTILLA, que constituye un grupo consolidable en el que están integradas las empresas INGENIEROS DE SISTEMAS INFORMÁTICOS, S.A. (ISI), CARLOS CASTILLA...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR