STSJ Cataluña 799/2015, 5 de Febrero de 2015

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2015:2638
Número de Recurso5151/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución799/2015
Fecha de Resolución 5 de Febrero de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

Recurs de Suplicació: 5151/2014

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 5 de febrer de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 799/2015

En el recurs de suplicació interposat per Claudia a la sentència del Jutjat Social 1 Manresa de data 14 de març de 2014 dictada en el procediment núm. 662/2013, en el qual s'ha recorregut contra la part Instituto Nacional de la Seguridad Social, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 2-7-13 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa grau, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 14 de març de 2014, que contenia la decisió següent:

Desestimando la demanda formulada por Dª Claudia, frente al INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, en reclamación de incapacidad permanente, absuelvo a todos los demandados de los pedimentos en su contra formulados.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

La parte demandante Dª Claudia, nacido el día NUM000 /1960 y con D. N.I. nº NUM001

, figura afiliado a la Seguridad Social a través del Régimen General y con profesión habitual de peón ayudante de cocina.

SEGUNDO

Tras el oportuno reconocimiento por el ICAMS en fecha 26/04/13, se dictó resolución por la Dirección Provincial del I.N.S.S. el día 14/05/13, declarando que la parte actora no está afecta de grado alguno de invalidez permanente.

TERCERO

Formulada reclamación previa, fue desestimada por resolución de la entidad gestora de 02/07/13, quedando agotada la vía administrativa.

CUARTO

La base reguladora de la prestación asciende a 680,66 euros mensuales.

QUINTO

Las lesiones de la parte actora se concretan en: lumbalgia mecánica de larga evolución con episodios de ciatalgia bilateral secundaria a protusión discal L3 a L5 y hernia discal L5 a S1, sin signos clínicos ni EMG de afectación radicular, deambulación conservada.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs de la demandant contra la Sentència que desestima reconèixer la situació d'incapacitat permanent absoluta o total derivada de malaltia comuna, és per examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l' article 193, c) de la Llei 36/2011 Reguladora de La Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE 11 d'octubre).

Segon

Postula la modificació del cinquè fet provat referit a les lesions que pateix, encara que assenyali el quart que estableix el import de la base reguladora,i proposa un text alternatiu que digui que pateix : Lumbàlgia crònica amb irradiació a les EEII. Antecedents de discopatia i signes degeneratius en articulacions inter apofisàries L3-L4, L4-L5 i en menor grau en la L2-L3. Protussió discal posterior global L4-L5 amb una hèrnia discal posterior paramedial esquerra amb probable compromís radicular L5 esquerre. Protussió discal posterior global L3-L4 amb una hèrnia discal posteromedial afegida i en menor grau a la L2-L3. Disminució dels diàmetres del canal raquidi i dels diàmetres foramidals en el segment L2-L5, de predomini a la L4-L5. Radiculoplexopatia lumbar sacra de tipus denervant L4-L5 i S1 bilateral,."

Basa la modificació en els informes mèdics que consten en l'expedient i fonamentalment en el documents que cita del seu ram de prova. S'estén en consideracions sobre les limitacions del quadre per a qualsevol activitat rendible fa referència al concepte legal de la incapacitat permanent absoluta segons interpretació de la doctrina jurisprudencial. Fa referència a una patologia psiquiàtrica que no consta al legada ni observada mèdicament.

Cal recordar el caràcter extraordinari del recurs de suplicació, quasi de cassació ( Sentencia del Tribunal Constitucional de 18 de octubre de 1993, RTC 1993\294), cosa que significa que el Tribunal no pot revisar o analitzar el procés en tota la seva dimensió, sinó únicament les qüestions que, entre les controvertides i en els termes legals establerts, acotin les parts; contràriament, si d'ofici per part del Tribunal es construïssin els motius de suplicació, quedaria desnaturalitzada l'essència del recurs mateix i la Sala assumiria una posició de part impròpia i contra llei.

L' article 196. 2 i 3 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social es refereix a les actuacions de la instància, que es revisen en la suplicació, -no com una apel lació amb prova nova o segona instància-, dintre de les limitacions legalment establertes. Aquesta limitació no resulta contraria al principi de tutela judicial efectiva establerta en l' article 24 de la Constitució espanyola, sinó que n'és conseqüència ja que impedeix que el Tribunal superior dedueixi una pretensió que no estigui rigorosament formulada, a fi de no contravenir el principi d'imparcialitat que regeix la funció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 28 de Abril de 2016
    • España
    • 28 Abril 2016
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 5 de febrero de 2015, en el recurso de suplicación número 5151/14 , interpuesto por Dª Marisa , frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 1 de los de Manresa de fecha 14 de marzo de 2014 , en ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR