STSJ Islas Baleares 192/2015, 24 de Marzo de 2015

PonentePABLO DELFONT MAZA
ECLIES:TSJBAL:2015:251
Número de Recurso86/2014
ProcedimientoPROCEDIMIENTO ORDINARIO
Número de Resolución192/2015
Fecha de Resolución24 de Marzo de 2015
EmisorSala de lo Contencioso

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00192/2015

SENTENCIA

Nº 192

En la ciudad de Palma de Mallorca a 24 de marzo de dos mil quince.

ILMOS. SRS.

PRESIDENTE

  1. Gabriel Fiol Gomila

    MAGISTRADOS

  2. Pablo Delfont Maza

    Dª Carmen Frigola Castillón

    Vistos por la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de les Illes Balears los autos Nº 86 de 2014, seguidos entre partes; como demandante, Asociació D#Inspectors D#Educació de les Illes Balears, representada por el Procurador Sr. Perelló, y asistida por el Letrado Sr. Ballester; y como demandada, la Administración de la Comunidad Autónoma, representada y asistida por su Abogado

    El objeto del recurso lo constituyen:

    1.- La Orden de la Conselleria de Educación, Cultura y Universidades, de 12 de julio de 2013 y publicada en el BOIB del día siguiente, por la que se regula el procedimiento para la ocupación de puesto de trabajo de Inspectores de Educación en Comisión de Servicios.

    2.- La resolución de la Consellería de Educación y Cultura, de 12 de julio de 2013 y publicada en el BOIB del día 16 siguiente, por la que se convocaba Concurso de Méritos para la ocupación de puestos de trabajo de Inspectores de educación

    La cuantía del recurso se ha fijado como indeterminada.

    Se ha seguido la tramitación correspondiente al procedimiento ordinario.

    Ha sido Magistrado Ponente el Ilmo. Sr. D. Pablo Delfont Maza, quien expresa el parecer de la Sala.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

El recurso fue interpuesto por demanda presentada en el Juzgado el 8 de octubre de 2013, siendo admitida a trámite el día 10 siguiente, dándose el traslado procesal adecuado y reclamándose el expediente administrativo. Mediante el Auto n1º 16/2014 del Juzgado nº 3 se declaró la incompetencia, y la Sala aceptó la competencia por Auto de 12 de marzo de 2014.

SEGUNDO

La demanda se formalizó en la Sala de nuevo y en plazo legal, solicitando la estimación del recurso, con declaración de ser contrarias a Derecho la Orden y la resolución recurridas, y la imposición de las costas. Interesaba el recibimiento del juicio a prueba.

TERCERO

La Administración contestó a la demanda en plazo legal, solicitando la declaración de inadmisibilidad del recurso o la desestimación. Interesaba el recibimiento del juicio a prueba.

CUARTO

Se acordó no recibir el juicio a prueba.

QUINTO

Se acordó que las partes formularan conclusiones, verificándolo por su orden e insistiendo ambas en sus anteriores pretensiones.

SEXTO

Declarada conclusa la discusión escrita, se ordenó traer los autos a la vista con citación de las partes para sentencia, señalándose para votación y fallo el día 24 de marzo de 2015

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Hemos descrito en el encabezamiento cuales son la disposición y la resolución administrativa contra las que se dirige el presente recurso contencioso.

Se trata en primer lugar de la Orden de la Conselleria de Educación, Cultura y Universidades, de 12 de julio de 2013 y publicada en el BOIB del día siguiente, por la que se regula el procedimiento para la ocupación de puesto de trabajo de Inspectores de Educación en Comisión de Servicios, en la que se estasblecía lo siguiente:

"La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, a l'article 2 convoca els poders públics a afavorir la qualitat de l'ensenyament, en base a l'impuls de factors fonamentals, entre els quals, específicament, remarca la inspecció educativa com a factor de qualitat. D'altra banda, la mateixa llei, en el títol VII recull, entre d'altres aspectes, les funcions, les atribucions i l'organització de la inspecció educativa.

En virtut del Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, es va transferir la inspecció d'educació a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que va assumir des d'aquell moment els actes administratius referents a l'elaboració, l'aprovació de les previsions de necessitats de personal, com també la convocatòria per a la provisió de llocs de treball vacants.

L'article 36 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en relació amb els articles 27 i 149.1.30 de la Constitució Espanyola, atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria d'educació.

El Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és el que atorga la competència en matèria d'inspecció educativa i avaluació del sistema educatiu, i d'ordenació i gestió del personal docent i del personal d'administració i serveis en centres educatius, a la consellera d'Educació, Cultura i Universitats, a través de la Secretaria Autonòmica d'Educació, Cultura i Universitats i la Direcció General de Planificació, Infraestructures Educatives i Recursos Humans, respectivament.

El Reial decret 276/2007, de 23 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament d'ingrés, accessos i adquisició de noves especialitats en els cossos docents a què es refereix la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i es regula el règim transitori d'ingrés a què es refereix la disposició transitòria dissetena d'aquesta Llei, regula l'accés al cos d'inspectors d'educació. A l'article 41 d'aquest Reial decret s'estableixen els requisits per accedir al cos d'inspectors, els quals seran exigibles, també a aquells que vulguin ocupar les vacants de la plantilla d'inspectors d'educació en comissió de serveis.

El Decret 36/2001 de 9 de març, pel qual es regula la inspecció educativa en l'àmbit de l'ensenyament no universitari, és la norma que determina l'organització i el funcionament de la inspecció educativa a les Illes Balears. A l'article 19, estableix que els funcionaris docents no universitaris que compleixin determinats requisits poden ocupar accidentalment les vacants de la plantilla d'inspectors o inspectores d'educació en comissió de serveis. Per ocupar aquestes vacants serà preceptiva la convocatòria pública d'acord amb els principis d'igualtat, mèrit i capacitat .

Des de l'assumpció de les competències en educació per part del Govern de les Illes Balears, l'Administració educativa ha utilitzat sempre la convocatòria pública de concurs de mèrits per a l'ocupació de llocs de treball de la Inspecció Educativa; en concret, s'han realitzat cinc convocatòries per aquest procediment habitual i consolidat.

En totes les convocatòries realitzades s'han ofert les places per a la seva ocupació de manera diferenciada per illes. Els aspirants seleccionats han estat adscrits per ordre de prioritat en funció de la puntuació obtinguda i de la opció manifestada per a una o diverses illes, d'acord amb l'oferta de places diferenciada. El proveïment de les places es duia a terme mitjançant comissió de serveis per a un curs escolar, prorrogable anualment al lloc de treball específic, si persistien les circumstàncies i les necessitats que motivaren el seu nomenament. Així mateix, habitualment les resolucions d'adjudicació de les places obtingudes preveien, en cas necessari, la proposta, sense més tràmits, d'aquells que, havent-se presentat a la convocatòria del concurs, no haguessin obtingut plaça, seguint l'ordre de prelació establert a la resolució definitiva dels mèrits obtinguts.

No obstant això, la disposició transitòria única de l'Ordre del conseller d'Educació i Cultura de 2 de maig de 2011, per la qual es regula el procediment per a la provisió temporal en comissió de serveis de llocs de treball d'inspecció educativa per funcionaris docents no universitaris (BOIB 26/05/2011 núm. 77), va propiciar la cobertura de vacants d'acord amb un nou procediment previst a l'article 6 de l'esmentada ordre.

Per tot això, i per tal de garantir el compliment de les normes i la millora de la qualitat del sistema educatiu i amb l'objecte de regular el procediment per a l'ocupació de llocs de treball d'inspectors d'educació en comissió de serveis en el Departament d'Inspecció Educativa, a proposta de la Secretaria Autonòmica d'Educació, Cultura i Universitats i de la Direcció General de Planificació, Infraestructures Educatives i Recursos Humans, oïda la Mesa Sectorial d'Educació en sessió de data 17 d'abril de 2013, i d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, dict la següent

ORDRE

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta ordre és regular el procediment per a l'ocupació de llocs de treball d'inspectors d'educació en comissió de serveis, d'acord amb l'article 19 del Decret 36/2001, de 9 de març, pel qual es regula la Inspecció Educativa en l'àmbit de l'ensenyament no universitari.

Article 2

Sistema d'ocupació

El sistema per ocupar els llocs de treball d'inspectors d'Educació en comissió de serveis és la convocatòria pública de concurs de mèrits, mitjançant Resolució de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats.

Article 3

Ocupació de les places

Els aspirants seleccionats en cada convocatòria pública que obtinguin una plaça en qualsevol de les seus territorials del Departament d'Inspecció Educativa (Mallorca, Menorca i Eivissa-Formentera) hi restaran durant un curs escolar, prorrogable. La concessió de la pròrroga queda condicionada a l'informe positiu del cap del Departament d'Inspecció Educativa, sobre el compliment de les funcions del lloc de treball desenvolupat.

Per ocupar una plaça en una seu diferent a l' obtinguda, hauran de participar en una nova convocatòria pública de concurs de mèrits.

Article 4

Subst...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR