STSJ Cataluña 8/2015, 9 de Enero de 2015

PonenteHECTOR GARCIA MORAGO
ECLIES:TSJCAT:2015:523
Número de Recurso382/2013
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución8/2015
Fecha de Resolución 9 de Enero de 2015
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ TERCERA

Recurs d'apel lació núm 382/2013

Jutjat Contenciós Administratiu núm 3 de Barcelona

Procediment ordinari núm 181/2013-V (MMCC)

Part apel lant: SRS Avelino, Salome, Cirilo i María Angeles

Part apel lada: IL LM AJUNTAMENT DE GURB

S E N T È N C I A núm 8/2015

Il lms/es. Magistrats/des:

SR. MANUEL TÁBOAS BENTANACHS, President

SRA. ISABEL HERNÁNDEZ PASCUAL

SR. HÉCTOR GARCÍA MORAGO

Barcelona, 9 de enero de 2015.

LA SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA (SECCIÓ TERCERA), en nom de S.M el Rei i atès allò que disposa l' art 117.1 de la Constitució, ha pronunciat la SENTÈNCIA següent a les actuacions del recurs d'apel lació núm 382/2013, interposat pels Don Avelino, Salome, Cirilo i María Angeles -representats pel Procurador SR ERNEST HUGUET FORNAGUERA i assistits pel Lletrat SR MARCOS SMYTHE SIMÓN-, essent part apel lada L'IL LM AJUNTAMENT DE GURB -representat per la Procuradora SRA INMA LASALA BUXERES i assistit pel Lletrat Romà Miró i Miró-.

Ha actuat com a ponent l'Il lm Sr Magistrat HÉCTOR GARCÍA MORAGO, el qual expressa el parer d'aquesta Sala.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En la peça de mesures cautelars del procediment ordinari núm 181/2013-V, seguit davant el Jutjat Contenciós Administratiu núm 3 de Barcelona, es dictà la Resolució interlocutòria núm 224, de 22 de juliol de 2013, per mitjà de la qual es denegà la suspensió cautelar de quotes d'urbanització en via de constrenyiment interessada pels avui apel lants.

SEGON

Els demandants van interposar recurs d'apel lació contra la Resolució interlocutòria esmentada, el qual va ser admès a tràmit i traslladat a la part demandada, la qual s'hi va oposar en el termini legal i en la forma escaient.

TERCER

Un cop elevades les actuacions a aquesta Sala, es va acordar formar-ne aquest rotlle d'apel lació i designar Magistrat ponent. I atès que no esqueia practicar prova ni celebrar vista, es va assenyalar el dia 11 de desembre de 2014 per tal de votar i decidir.

QUART

En la tramitació d'aquest recurs d'apel lació han estat observades les prescripcions legals de rigor.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

A través del present recurs d'apel lació, els Don Avelino, Salome, Cirilo i María Angeles pretenen que aquest Tribunal revoqui la Resolució interlocutòria esmentada a l'Antecedent primer i que, en unitat d'acte, disposi la suspensió cautelar del procediment de recaptació de les quotes urbanístiques objecte del plet principal, les quals porten causa del desenvolupament urbanístic de la Unitat d'actuació 1, del Sector Martinencs, del terme municipal de Gurb.

La Resolució interlocutòria impugnada desestimà la demanda incidental formulada pel apel lants en no apreciar "periculum in mora" i, alhora, en constatar l'interès públic associat als actes administratius impugnats. I per aquest motiu denegà la suspensió cautelar del procediment administratiu de constrenyiment incoat per l'Ajuntament apel lat. Incoat amb la finalitat de recaptar amb caràcter forçós la primera i segona tanda de quotes d'urbanització impagades en voluntària pels demandants.

SEGON

En suport de l'apel lació, els recurrents han portat a col lació els retrets que segueixen:

1: Confusió conceptual en la Resolució interlocutòria impugnada.

2: Predisposició d'altres Jutjats a concedir la mateixa mesura cautelar.

3: Concurrència dels requisits que es desprenen de l' art 129 i següents de la nostra Llei processal (LJCA ), i

4: Raons de fons que abonarien l'aparença de bon dret de les pretensions esgrimides en el plet principal.

TERCER

En el seu moment l'Ajuntament de Gurb s'hi oposà a l'apel lació adduint raons tals com les que segueixen:

1: La Resolució interlocutòria apel lada va ser congruent amb allò que els apel lants havien sol licitat de forma incidental. Sense incórrer en cap mena de confusió.

2: El apel lants no han acreditat els requisits de rigor; especialment el de "perill de mora processal", i

3: En circumstàncies anàlogues aquest mateix Tribunal ha confirmat una denegació de suspensió de les mateixes quotes, dictada per un Jutjat de Barcelona (apel lació núm 99/2012).

QUART

Un cop examinades les al legacions de les parts i el material probatori incorporat a les actuacions, aquest Tribunal ha arribat a la conclusió que la Resolució interlocutòria impugnada haurà de ser confirmada sense matisos. Perquè, certament, els apel lants, ni han acreditat el requisit de "perill de mora processal", ni tampoc el "d'aparença de bon dret". Requisit, aquest últim, que en situacions com la present hauria de sustentar-se en irregularitats gairebé manifestes, la qual cosa no és el cas.

D'altra banda, no podrem desconèixer que a través de la nostra Sentència núm 722, d'11 d'octubre de 2012 (apel lació 99/2012 ), ens vam enfrontar a una controvèrsia anàloga a la present -la qual portava causa de quotes urbanístiques associades a la mateixa actuació urbanística- i els fonaments del nostre veredicte varen ser els que segueixen:

PRIMERO.- Como se ha adelantado en los antecedentes de hecho, el recurso de apelación tiene por objeto el auto dictado el 22 de noviembre de 2011 por el Juzgado de lo Contencioso Administrativo número 14 de Barcelona, que deniega la adopción de la medida cautelar solicitada, de suspensión de la ejecutividad del acto recurrido, resolución dictada el 13 de julio de 2011 por el Pleno del Ayuntamiento de Gurb, que desestima el recurso de reposición formulado contra el acuerdo de 16 de diciembre de 2010, que aprueba la primera liquidación de las cuotas urbanísticas correspondientes a la UA 1, sector Martinencs.

El auto apelado, tras referir en su razonamiento jurídico segundo los presupuestos en la adopción de una medida cautelar, como es la pérdida de la finalidad legítima del recurso y la ponderación de los intereses en conflicto, en el tercero la alegada disconformidad a derecho del acto recurrido y la apariencia de buen derecho de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR