STSJ Islas Baleares 613/2014, 2 de Diciembre de 2014

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2014:954
Número de Recurso24/2013
ProcedimientoPROCEDIMIENTO ORDINARIO
Número de Resolución613/2014
Fecha de Resolución 2 de Diciembre de 2014
EmisorSala de lo Contencioso

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00613/2014

SENTÈNCIA núm. 613

Il·lès. Srs. Palma, a 2 de desembre de 2014

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza.

Carmen Frigola Castillón.

------------------------- VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de

les Illes Balears les actuacions número 24 de 2013 dimanants del recurs contenciós administratiu seguit entre parts, d'una, com a demandant, l'entitat Globalia Activos Inmobiliarios SA. representada per la procuradora dels Tribunals Sra. Jaume Noguera i assistida pel lletrat Sr. Janer Busquets, i, d'altra, com a Administració demandada, la General de l'Estat, representada i assistida pel seu advocat.

L'objecte del recurs és la resolució del Tribunal Econòmic Administratiu Regional en Illes Balears, dictada el dia 16 de novembre de 2012, desestimant la reclamació econòmica administrativa articulada per la mercantil Globalia Activos Inmobiliarios SA. contra acord desestimatori de la sol·licitud de rectificació d'autoliquidació i conseqüent devolució d'ingressos indeguts de les quotes suportades per repercussió de l'impost sobre vendes minoristes de determinats hidrocarburs.

La quantia es fixà en 1.978,21 #.

El procediment s'ha seguit pels tràmits de la Llei Jurisdiccional de 1998.

L'Il·lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila, President de la Sala, en qualitat de magistrat ponent, expressa el parer del Tribunal.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r .- Interposat el recurs en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional se li donà el tràmit processal adequat, ordenant-se reclamar l'expedient administratiu.

2n .- Rebut l'expedient administratiu es posà de manifest a Secretaria a la part recurrent perquè formalitzés la demanda. La demanda fou deduïda dins el termini legal, al·legant-se els fets i fonaments de dret que s'estimaren necessaris en ordre a les seves pretensions i suplicant a la Sala que es dictés sentència estimatòria del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats.

3r .- Donat trasllat de l'escrit de demanda a la representació de l'Administració demandada perquè la contestés, així ho va fer en temps i forma, oposant-se a ella i suplicant que es dictés sentència confirmatòria dels actes administratius recorreguts o, subsidiàriament, ordenant-se la retroacció de l'expedient administratiu perquè l'òrgan administratiu competent pogués determinar l'import exacte de la quantia a què s'ha d'abastar, en el seu cas, la devolució interessada per la recurrent.

4r .- A través del corresponent Acte es rebé el plet a prova que devia versà sobre els punts de fet interessats per les parts. Fou proposta i admesa en forma documental i es practicà amb el resultat que és de veure a les actuacions.

5è .- Per provisió es declarà conclosa la discussió escrita i el període probatori, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentència, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; la qual cosa així varen fer, i s'assenyalà a continuació, per a la votació i decisió, el dia 2 de desembre de 2014.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de la resolució del Tribunal Econòmic Administratiu Regional en Illes Balears, dictada el dia 16 de novembre de 2012, desestimant la reclamació econòmica administrativa articulada per la mercantil Globalia Activos Inmobiliarios SA. contra acord desestimatori de la sol·licitud de rectificació d'autoliquidació i conseqüent devolució d'ingressos indeguts de les quotes suportades per repercussió de l'impost sobre vendes minoristes de determinats hidrocarburs.

Amb aquesta mateixa datació el Tribunal ha resolt la controvèrsia plantejada a les actuacions 144 de 2014, on eren idèntiques les direccions lletrades de les parts actora i demandada. La línia argumental i d'oposició en ambdues actuacions, la citada i la present, és idèntica. Cal, doncs, referir-nos a la que en aquella diem.

Se'ns diu que la controvèrsia ha quedat resolta per la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de data 27 de febrer del 2014 declarant que l'IVMDH és contrari a l' art. 32è de la Directiva 92/12/ CE . Aquesta sentència es va pronunciar en l'assumpte C-82/12, a resultes de la qüestió prejudicial plantejada per la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en recurs contenciós administratiu idèntic al present, és a dir, enfront de la denegació de sol·licitud d'ingressos indeguts en el citat concepte de l'impost sobre vendes minoristes de determinats hidrocarburs.

L'Administració demandada s'oposa al recurs invocant que la devolució ha de denegar-se basant-se en el que ja es digué per nosaltres el dia 8 de setembre del 2011.

Subsidiàriament, i vist allò que s'ha resolt per la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, de data 27 de febrer del 2014, resolent qüestió prejudicial, s'entén que això no ha de suposar una estimació automàtica, ni total, de les pretensions exercitades per l'actora en el procés. S'invoca que més enllà de la legalitat comunitària, concorren certs elements que poden afectar, en cada cas concret, a les pretensions de devolució i que han de ser examinats abans de procedir a l'eventual devolució. Assenyalem els següents:

1r.- El subjecte passiu del referit impost ho era el venedor dels hidrocarburs, no el consumidor final (com ho és l'entitat recurrent), per la qual cosa a pesar que els qui suportaven l'impost ho eren els consumidors...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR