STSJ Cataluña 618/2014, 10 de Julio de 2014

PonenteEDUARDO PARICIO RALLO
ECLIES:TSJCAT:2014:10186
Número de Recurso228/2012
ProcedimientoRECURSO ORDINARIO (LEY 1998)
Número de Resolución618/2014
Fecha de Resolución10 de Julio de 2014
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ CINQUENA

Recurs núm. 228/2012

SENTÈNCIA Núm. 618/2014

Il·lms. Srs.:

President

Sr. Alberto Andrés Pereira

Magistrats

Sr. Jose Manuel de Soler Bigas

Sra. Ana Rubira Moreno

Sr. Eduard Paricio Rallo

Sr. Juan Fernando Horcajada Moya

Barcelona, 10 de juliol de 2014.

LA SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA (SECCIÓ CINQUENA) ha pronunciat la següent SENTÈNCIA en el recurs contenciós administratiu núm. 228/2012, interposat per la societat EMPRESES DE MATERIALS PER A LA CONSTRUCCIÓ DE CATALUNYA, S.L., representada pel procurador Sr. JESUS-MIGUEL ACIN BIOTA i dirigida pel lletrat Sr. IGNACIO M. BARROSO SÁNCHEZ-LAFUENTE, contra l' OFICINA ESPAÑOLA DE PATENTES Y MARCAS, representada i dirigida per l'ADVOCAT DE L'ESTAT.

Ha estat ponent el Magistrat Il·lm. Sr. Eduard Paricio Rallo, que expressa el parer de la Sala.

ANTECEDENTS

PRIMER

En data 23 de juliol de 2012 la representació de la part actora va presentar en la secretaria d'aquesta Sala escrit d'interposició del present recurs contra la resolució de l'Oficina Española de Patentes y Marcas mitjançant la qual desestimava el recurs d'alçada interposat contra l'acord de denegació de data 11 de novembre de 2011, de la marca 2.981.894 "EMCCAT GRUP MATERIALS PER A LA CONSTRUCCIÓ" (mixta) classe 19.

SEGON

En data 26 d'octubre de 2012 la recurrent va presentar escrit de demanda mitjançant el qual va demanar sentència que declari la nul· litat de les resolucions impugnades i concedeixi el registre de la marca objecte de recurs. Hom fonamenta el recurs en el fet que les diferències gràfiques i denominatives de la marca sol·licitada i les marques prioritàries son prou significatives com per permetre la convivència de la primera amb les segones sense risc de confusió. Argumenta en aquest sentit l'actora que la terminació "cat" es molt d'ús molt freqüent i es troba present en moltes marques ja existents sense que s'hagi produït problemes. En aquest sentit, posa de manifest que l'Oficina va concedir a l'empresa opositora "Caterpillar, inc" el registre de las marca "CAT" amb l'oposició d'altres marques que incloïen la mateixa paraula o acrònim, de forma que en aquest punt l'Administració queda vinculada pels actes propis.

TERCER

Per la seva part, la representació de l'Administració demandada va formular contestació a la demanda en què, d'acord amb els fets i fonaments que van entendre oportuns, van demanar la desestimació d'aquest recurs.

QUART

Mitjançant resolució de data 3 de desembre de 2012 es va fixar la quantia del recurs com indeterminada.

Atès que no es va practicar prova ni les parts van demanar conclusions, les actuacions van quedar concluses. Posteriorment es va assenyalar dia i hora per a la votació i resolució, diligència que va tenir lloc en la data fixada.

FETS PROVATS

ÚNIC.- De la documentació que integra l'expedient administratiu i l'aportada per les parts es desprenen els següents fets, que es tenen per provats:

- En data 5 de maig de 2011 l'entitat "Empreses de materials per a la construcció de Catalunya SL" va presentar sol·licitud de registre de la marca "EM(CAT Empresa de Materials de Construcció GRUP" associada a un distintiu gràfic als epígrafs núm. 19 (Materials de construcció no metàl·lics) i 39 (Distribució i subministrament de materials per la construcció).

- En el decurs del procediment d'inscripció es va oposar l'entitat "CATERPILLAR INC", titular de la marca comunitària "CAT" denominativa i també associada a diversos gràfics.

- En data 11 de novembre de 2011 el director del Departament de la Oficina Española de Patentes y Marcas va dictar resolució de denegació de la marca sol·licitada per similitud denominativa i aplicativa amb la marca prioritària.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Segons que s'ha esmentat, l'actora fonamenta aquest recurs en el fet que les diferències gràfiques i denominatives de la marca sol· licitada i les marques prioritàries son prou significatives com per permetre la convivència de la primera amb les segones sense risc de confusió. Argumenta en aquest sentit l'actora que la terminació "cat" es molt d'ús molt freqüent i es troba present en moltes marques ja existents sense que s'hagi produït problemes. En aquest sentit, posa de manifest que l'Oficina va concedir a l'empresa opositora "Caterpillar, inc" el registre de las marca "CAT" amb l'oposició d'altres marques que incloïen la mateixa paraula o acrònim, de forma que en aquest punt l'Administració queda vinculada pels actes propis.

Certament cal considerar el dret a la marca com un dret subjectiu vinculat a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR