AAP Tarragona 143/2014, 9 de Septiembre de 2014

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2014:29A
Número de Recurso112/2014
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución143/2014
Fecha de Resolución 9 de Septiembre de 2014
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE TARRAGONA

SECC. 3a

Apel lació 112/14

EXECUCIÓ hipotecària 1195/12 del Jutjat de 1a Instància 8 de Tarragona

I N T E R L O C U T Ò R I A

PRESIDENT

Il lm. Sr. GUILLERMO ARIAS BOO

MAGISTRATS

Il lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA (Ponent)

Il lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 9 de setembre de 2014

Vist en aquesta Secció 3a de l'Audiència Provincial recurs d'apel lació interposat per SAREB S.A. (abans Catalunya Banc S.A.), representat en aquesta instància pel Procurador/a Sr. Elías Arcalís i defensat pel lletrat/ da Sr. Ledesma García, contra Interlocutòria del Jutjat de 1a Instància 8 de Tarragona de data 22-10-2013, en procediment d'Execució hipotecària 1195/12, sent executant la recurrent i executada Alcaucique 05 S.L.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 26-11-2013 es va presentar per SAREB S.A. (abans Catalunya Banc S.A.) recurs d'apel lació contra interlocutòria d'instància que disposa estimar l'oposició a l'execució i ordenar el sobreseïment del present procediment, imposant les costes a l'executant.

SEGON

Alcaucique 05 S.L. en data 13-2-2014 es va oposar al recurs.

TERCER

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Despatxada execució hipotecària per Interlocutòria de data 29-1-2013, l'executat es va oposar al legant: 1) Nul litat del despatx d'execució per no acreditar l'executant la cadena de transmissions del crèdit, des de la caixa que el va concedir -Caixa d'Estalvis de Tarragona-, a Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa primer, i a, finalment, l'executant Catalunya Banc S.A.; 2) Nul litat del despatx d'execució per no estar inscrita la hipoteca a favor de l'executant Catalunya Banc S.A., sinó a favor de Caixa d'Estalvis de Tarragona; 3) Nul litat per abusiva de la clàusula dels interessos moratoris del 18,75% anual, no podent ser moderats, tal i com ha fet la resolució impugnada, a 2,5 vegades els interessos legals, sinó eliminats; i 4) Perquè les quantitats despatxades superen el límit de cobertura fixat a l'hipoteca.

La resolució impugnada estima el primer i el segon motius d'oposició, i ordena l'arxiu del present procediment. No resol els altres dos motius d'oposició també plantejats.

SEGON

Interposa recurs l'executant al legant, en primer lloc, que és un fet notori la fusió de Caixa d'Estalvis de Tarragona amb la Caixa de Catalunya i la Caixa de Manresa, i, finalment, la seva transformació en l'aquí executant Catalunya Banc S.A., havent acreditat documentalment la segregació del negoci financer a favor de l'executant, fet per escriptura de 27-9-2011.

Certament, podem considerar que és un fet notori la fusió de la Caixa d'Estalvis de Tarragona amb la Caixa de Catalunya i la Caixa de Manresa, fusió de la que va sorgir la Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa, sent, doncs, inclús aquesta denominació prova clara de tal fusió. Per altra banda, l'executant ha acreditat documentalment la segregació del negoci financer de Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa a favor de l'executant Catalunya Banc S.A., segregació feta per escriptura de 27-9-2011 (folis 135 i 136). De fet, la resolució impugnada no qüestiona tal cadena de transmissions del crèdit, sinó que considera merament que l'executant no l'acredita documentalment, dient-ho així al FJ 3r. Per tant, sent la documental una mera prova per acreditar fets qüestionats, i no sent qüestionats aquests fets la documental resultava innecessària.

Procedeix estimar el motiu d'impugnació i desestimar el primer motiu d'oposició plantejat.

TERCER

Considera l'apel lant, en segon lloc, que no és necessària la inscripció de la cessió del crèdit en el Registre de propietat, havent hagut, a més, una transmissió en bloc del patrimoni financer entre Caixa d'Estalvis de Tarragona, Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa i Catalunya Banc S.A.

DOCTRINA AL RESPECTE:

Aquest Tribunal ja ha resolt la qüestió aquí plantejada en Interlocutòries de d'1 d'abril de 2014 i 15 d'abril de 2014, que diuen:

"Este Tribunal no comparte el pronunciamiento del Juzgador de instancia por las razones que a continuación se expondrán.

Así, aunque el Juez a quo de instancia omita citarlo, en realidad está inadmitiendo la demanda de ejecución hipotecaria en base al artículo 149 de la LH que dice que el crédito o préstamo garantizado con hipoteca podrá cederse en todo o en parte de conformidad con lo dispuesto en el artículo 1.526 del Código Civil . La cesión de la titularidad de la hipoteca que garantice un crédito o préstamo deberá hacerse en escritura pública e inscribirse en el Registro de la Propiedad (según redacción dada por la Ley 41/2007, de 7 de diciembre, por la que se modifica la Ley 2/1981, de 25 de marzo, de Regulación del Mercado Hipotecario y otras normas del sistema hipotecario y financiero, de regulación de las hipotecas inversas y el seguro de dependencia y por la que se establece determinada norma tributaria).

Como señala el Auto de la AP de Pontevedra, sección 6, de 20-mayo-2013 (ROJ: AAP PO 1/2013 ), con cita del AAP Madrid, sección 12ª, de 11- enero-2013, la Ley Hipotecaria se ciñe a la cesión singular como lo revela, ya sin ninguna duda, la redacción dada por la Ley 41/2007, al referir la cesión que regula a la prevista precisamente en el artículo 1526 CC, añadiendo: "Se señala en la citada resolución -en el que se analiza un supuesto idéntico al presente en el que la titularidad del crédito que se trata de hacer efectivo en el proceso de ejecución especial deviene, previa segregación, de una cesión global de activo y pasivo de la anterior titular al nuevo ente que se crea, y a su vez, de éste a la actual entidad, también de nueva creación- que "Los artículos 81 a 91 de la Ley 3/2009, de 9 de abril, sobre modificaciones estructurales de las sociedades mercantiles, configura, como nueva forma de sucesión universal entre sociedades mercantiles, la cesión global, que puede conllevar la desaparición de la transmitente, si se despoja de la totalidad, o puede permanecer si, previa segregación, se produce el traspaso en bloque por sucesión universal de una o varias partes del patrimonio de una sociedad, cada una de las cuales forme una unidad económica, a una o varias sociedades (artículo 71). En todo caso, se produce una cesión universal, con las características ya expuestas. Siendo este el caso, según resulta del testimonio notarial aportado con la demanda, se ha producido lo que la propia Ley califica expresamente como sucesión universal", y, por tanto resulta inaplicable el artículo 149 de la Ley Hipotecaria, pues las transformaciones societarias no están bajo su regulación (en ese sentido, y...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR