SAP Girona 432/2012, 3 de Diciembre de 2012

PonenteJAIME MASFARRE COLL
ECLIES:APGI:2012:671
Número de Recurso457/2012
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución432/2012
Fecha de Resolución 3 de Diciembre de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE GIRONA

SECCIÓ SEGONA

Rotlle d'apel.lació civil: nº 457/2012

JUTJAT PRIMERA INSTÀNCIA 4 SANTA COLOMA DE FARNERS

Actuacions núm. 659/2010

Classe: procediment ordinari

SENTÈNCIA 432 / 2012.

Il·lms. Srs.:

PRESIDENT

Sr. JOSÉ ISIDRO REY HUIDOBRO

MAGISTRATS

Sr. JOAQUIM MIQUEL FERNÁNDEZ FONT

Sr. JAUME MASFARRÉ COLL

Girona, tres de desembre de dos mil dotze.

VIST, davant aquesta Sala el Rotlle d'apel.lació núm. 457/2012, en el que ha sigut part apel.lant Baltasar

, representat pel Procurador SANTIAGO CAPDEVILA BROPHY i pel Lletrat ENRIQUE MORRAL HOSPITAL.

Ha sigut part apel.lada LUNGARNO GROUP SL, representat per la Procuradora IMMACULADA BIOSCA BOADA i pel Lletrat FRANCISCO ALMENDROS LOPEZ.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El present procés es va iniciar mitjançant la demanda presentada en nom de Baltasar contra LUNGARNO GROUP SL.

SEGON

La sentència que posa fi a la primera instància diu en la seva part dispositiva: "1.- Que desestimo íntegramente la demanda principal interpuesta por Baltasar contra LUNGARNO GROUP 21, S.L. y en consecuencia ABSUELVO a ésta de las pretensiones frente a ella ejercitadas.

Todo ello con expresa imposición de las costas derivadas de la demanda principal a la parte actora.

  1. - Que estimo íntegramente la demanda reconvencional interpuesta por LUNGARNO GROUP 21, S.L. contra Baltasar y, en consecuencia, C O N D E N O a éste último a:

  1. Otorgar la escritura pública de compraventa a favor de Lungarno Group 21, S.L sobre las fincas inscritas en el Registro de la Propiedad de Santa Coloma de Farners con los números 72/G, 73/G y 577 en el ejercicio de su derecho de opción de compra de la escritura otorgada ante el notario de Barcelona, Enrique Beltrán Ruiz, en fecha 29 de junio de 2007, protocolo 1.317. b) Percibir de Lungarno Group 21, S.L la cantidad que queda pendiente de pagar y que asciende a 182.652,20 euros.

Todo ello con expresa imposición de las costas derivadas de la demanda reconvencional a la parte demandada." .

TERCER

En aplicació de les normes de repartiment vigents en aquesta Audiència Provincial, aprovats per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha pertocat el coneixement del present recurs a la Secció Segona.

QUART

En la tramitació s'han observat les normes processals aplicables a aquest classe de recurs, havent efectuat les parts les al.legacions que poden veure's en els respectius escrits presentats en aquesta segona instància. Es va assenyalar per la deliberació i votació del recurs el dia 28/11/2012.

CINQUÈ

Conforme el que disposen les indicades normes de repartiment, es va designar ponent d'aquest recurs a l'Il.lm. Sr. JAUME MASFARRÉ COLL.

FONAMENTS DE DRET

Primer

La part recurrent defensa, com ho feu a la instància, que sota l'aparença d'una opció de compra les parts litigants van concertar una operació de finançament que el demandat feia a favor de l'actora, i que el prestamista s'assegurava amb les finques que eren objecte de l'opció ressenyada. En aquest sentit ens trobaríem, se'ns diu, davant d'un contracte simulat que ha de ser anul lat, on es van pactar, sense dir-ho, uns interessos usuraris i on el preu fixat com a transmissió del bé a favor de la demandada no arribaria de lluny a la meitat del valor de la finca, raó que justificaria en tot cas l'exercici de la rescissió per lesió "ultradimidium" que també esgrimeix la demandant en defensa de la seva petició de nul litat.

La Sala, per les raons que s'exposaran, comparteix plenament els arguments de la part apel lant, i considera que hi ha prova suficient, per via de presumpcions ( article 386 LEC ), per declarar-ne la seva acreditació.

La prova practicada posa de manifest que:

1) Quan el Sr. Baltasar va signar l'opció de compra tenia problemes econòmics greus que feien que necessités un finançament urgent. Aquesta situació, que l'apel lant exposa, es troba corroborada per la declaració del legal representant de Meta Motor SL que, per raó d'un altre finançament concedit amb garantia hipotecaria sobre les finques en qüestió, tenia un crèdit important (més de 800.000#) que el Sr. Baltasar havia de liquidar (crèdit al qual la demandada Longaro Group SL va fer front per evitar qualsevol execució sobre les finques). També per la declaració del Sr. Sixto que va ser el lletrat del Sr. Baltasar en tota aquesta negociació i que va corroborar aquesta situació de dificultat econòmica del seu client. Finalment, el propi legal representant de la societat demandada, Sr. Apolonio, va confirmar aquesta situació d'endeutament del Sr. Baltasar fins al punt, com s'ha dit, de liquidar el deute que mantenia amb Meta Motor, SL.

2) La intenció de l'actor quan va tancar els tractes amb la demandada era la de poder recuperar la seva finca. Aquesta afirmació seva la corrobora el Sr. Gervasio, de qui no es pot presumir parcialitat a favor del seu client ja que el conjunt de la seva declaració, lluny de beneficiar-lo, el perjudica en punts importants (així, per exemple, en el tema dels diners lliurats al Sr. Baltasar ). També resulta dels documents subscrits per les parts i molt especialment del document privat signat en data 25/7/2007 (document número 7 de demanda, al foli 185), aproximadament un mes després de signar-se l'opció de compra, on s'acorda que el Sr. Baltasar podrà recuperar la finca si paga 3.000.000# (els termes en què s'estableix aquesta possibilitat són els següents: " Que ambas partes acuerdan que tanto por la cesión a terceros como por la cancelación de la opción de compra el precio a abonar por el Sr. Baltasar será de TRES MILLONES DE EUROS (3.000.000#) ".

3) L'opció de compra té en l'ordenament jurídic la finalitat de concedir a l'optant una garantia unilateral per tal que, durant el temps que acordin les parts, pugui exercitar-la si ho desitja, adquirint el bé subjecte a l'opció. D'aquesta manera les parts, posant o no preu a aquest dret que s'estableix a favor de l'optant, asseguren que durant el temps concertat la finca no serà venuda a tercers i restarà en mans del propietari per tal que l'optant pugui demanar que la compravenda es porti a terme si ho desitja.

En el nostre cas, la finalitat com a opció de compra queda totalment desvirtuada arran dels pactes posteriors que les parts van subscriure. Ens referim al document número 7 esmentat on s'estableix no només la preferència del Sr. Baltasar per recuperar la finca si vol ser transmesa a un tercer sinó, sobretot, la possibilitat ja dita que ell pugui recuperar-la amb el pagament de 3 milions d'euros. El que hauria de ser una facultat de l'optant queda, doncs, en mans de la voluntat del propietari de poder deixar-la sense efecte. Per altra banda, tampoc té sentit que la demandada pagués 500.000# i no pogués exercitar la seva opció abans del 30/12/2009 (vegeu el pacte que en el document privat esmentat diu: " Asimismo, se pacta expresamente que dicha cesión u opción de compra no se podrá llevar a cabo antes del día 30 de diciembre de 2009 "). En les opcions el termini que s'estableix, com hem dit, és aquell dins del qual el propietari accepta, a canvi d'una contraprestació o no, quedar a expenses de l'optant sobre la consumació del contracte de compravenda. Aquí el termini el té el propietari per tal de poder pagar 3 milions d'euros si vol recuperar la finca. Si no ho fa en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 26 de Noviembre de 2013
    • España
    • Tribunal Supremo, sala primera, (Civil)
    • 26 Noviembre 2013
    ...la sentencia dictada, con fecha 3 de diciembre de 2012 por la Audiencia Provincial de Girona (Sección Segunda), en el rollo de apelación nº 457/12 , dimanante del juicio ordinario nº 659/10 del Juzgado de Primera Instancia nº 4 de Santa Coloma de - Por la parte recurrente se ha efectuado el......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR