STSJ Cataluña 9480/2008, 17 de Diciembre de 2008

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2008:12993
Número de Recurso5584/2007
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución9480/2008
Fecha de Resolución17 de Diciembre de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LMA. SRA. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 17 de desembre de 2008

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 9480/2008

En el recurs de suplicació interposat per -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social) a la sentència del Jutjat Social 12 Barcelona de data 7 de març de 2007 dictada en el procediment núm. 767/2006 en el qual s'ha recorregut contra la part Aurora i -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), ha

actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 27 d'octubre de 2006 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Invalidesa general, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 7 de març de 2007, que contenia la decisió següent:

"Que estimando la demanda formulada por Dña. Aurora declaro a la misma en situación de incapacidad permanente en grado de absoluta para todo tipo de trabajo, derivada de enfermedad común, y condeno al INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL a estar y pasar por tal declaración y a pagarle la pensión correspondiente en cuantía del 100% de la base reguladora de 642'40 Euros, con efectos desde el 21-11-05, más las mejoras y revalorizaciones legales que procedan".

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

  1. ) La demandante, nacida el 2-4-74, se encuentra afiliado a la Seguridad Social y en situación de alta en el Régimen General a consecuencia de trabajos prestados por cuenta ajena, siendo su profesión habitual la de recepcionista auxiliar administrativa, tiene cubierto el periodo de carencia requerido para causar derecho a la prestación que reclama y había iniciado proceso de incapacidad temporal el 21-5-04, agotando el subsidio el 20-11-05.

  2. ) Incoado el preceptivo expediente administrativo para valorar la eventual incapacidad, el ICAM emitió dictámenes el 2-10-05 (folio 84) y el 22-5-06 (folio 71).

  3. ) La Dirección provincial del INSS dictó resolución el 30-6-06 por la que no le reconoció grado alguno de incapacidad permanente, ni por lo tanto derecho a prestaciones económicas, acordando extinguir la situación de incapacidad temporal con efectos desde la misma fecha.

  4. ) Contra la anterior resolución formuló reclamación previa, que fué desestimada por nueva resolución de 18-8-06, quedando agotada la vía administrativa.

  5. ) De las cotizaciones computables acreditadas por la demandante resulta la base reguladora de la prestación que reclama de 642'40 Euros.

  6. ) Acredita la siguiente patología: trastorno obsesivo compulsivo de grado severo, que se acompaña de obsesiones de duda y rituales de comprobación repetitiva, junto con sintomatología de ansiedad y angustia intensas, de carácter cronificado y refractario al tratamiento; parálisis diafragmática parcial posterior a intervenciones quirúrgicas en dos ocasiones, con moderada alteración ventilatoria.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada l'INSS va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, que el va impugnar en forma la Sra. Aurora. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'Institut Nacional de la Seguretat social demandat planteja recurs de suplicació contra la Sentència que estima declarar la demandant en situació d'incapacitat permanent absoluta derivada de malaltia comuna. L'objecte del recurs és la revisió dels fets declarats provat de la sentència, i examinar les infraccions de normes substantives i de la jurisprudència, en empara en l' article 191 b) i c) de la Llei de procediment laboral aprovada per Reial Decret legislatiu 2/1995 de 7 d'abril.

Segon

Postula las revisió del fet provat sisè de la Sentència que recull les lesions que pateix, i proposa un text alternatiu que digui que pateix " Trastorn obsessiu compulsiu des de l'any 1999 en tractament farmacològic i psicoterapèutic. Parèsia diafragmàtica i atelectsia pulmonar amb moderada alteració ventilatòria ( FEVI, 57%, FVC, 62%)". Basa la modificació en els documents de la part que cita.

La doctrina jurisprudencial pacífica dels Tribunals laborals i d'aquesta Sala, manté que únicament de manera excepcional els Tribunals superiors poden fer ús de la facultat de modificar i fiscalitzar la valoració de les proves feta pel jutge de la instància, ja que aquesta facultat els hi està atribuïda únicament per a supòsits de què els elements esmentats com a revisors, ofereixin una força de convicció molt gran que a judici de la Sala manifestin un error de fet clar del jutge en l'apreciació de la prova. També la doctrina jurisprudencial del Tribunal Suprem i d'aquesta Sala, dictada en aplicació de constant doctrina jurisprudencial de la Sala Social del Tribunal Suprem de 12 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 6 de Noviembre de 2009
    • España
    • 6 Noviembre 2009
    ...17 de diciembre de 2008, dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en recurso de suplicación núm. 5584/2007, formulado contra la sentencia de fecha 7 de marzo de 2007, dictada por el Juzgado de lo Social núm. Doce de Barcelona, en autos núm. 767/2006, s......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR