STSJ Cataluña 5409/2014, 18 de Julio de 2014

PonenteMARIA MACARENA MARTINEZ MIRANDA
ECLIES:TSJCAT:2014:8138
Número de Recurso2394/2014
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución5409/2014
Fecha de Resolución18 de Julio de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2011 - 8032558

mm

Recurso de Suplicación: 2394/2014

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 18 de julio de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5409/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por MC MUTUAL, MÚTUA D'ACCIDENTS DE TREBALL I MALALTIES PROFESSIONALS DE LA SEGURETAT SOCIAL NÚM. 1 y ICS frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 16 de octubre de 2013 dictada en el procedimiento nº 659/2011 y siendo recurridos INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), Socorro y HOSPITAL DE SANTA CREU I SANT PAU. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Incapacidad temporal, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 16 de octubre de 2013 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar la demanda presentada per Socorro contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, MC Mutual Mutua d'Accidents de Treball i Malalties Professionals, ICS Hospital Val d'Hebron Ciutat Sanitaria i Hospital de Sant Pau, sobre determinació de contingència de incapacitat temporal i declarar que els processos de incapacitat temporal de 26.05.08 a 18.09.08 i de 12.12.08 a 8.02.10 son derivats d'accident de treball i l'INSS es responsable de l'abonament del 19 % del subsidi i MC Mutual responsable de l'abonament del 81 % del subsidi amb una base reguladora de 102,47 euros diaris, amb condemna a les demandades a estar i passar per aquesta declaració i a l'INSS i MC Mutual al seu abonament, sense perjudici de les obligacions legals de la resta de co-demandats." SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer. La part actora Socorro, amb DNI num. NUM000 esta afiliada a la Seguretat Social amb el núm. NUM001 i en situació d'alta en el règim general. La demandant presta serveis com a Facultativa adjunta a la Unitat de Cures Intensives de Pediatria de l'Hospital de la Vall d'Hebrón amb una antiguitat de juliol de 2011. (sense controvèrsia)

Segon

.La demandant estava en situació de pluriocupació i prestava serveis per a l'empresa Fundació Gest. Sanit. Hospital Santa Creu i Sant Pau com adjunta de guàrdia. Entre el dia 24.05.08 i el 31.05.08 la treballadora no va prestar serveis perquè no tenia cap guardia programada. Va causar baixa en data 31.05.08. (folis núm. 196 i 197)

Tercer

En data 24.05.08 la demandant es trobava de guardia de presencia física des de les 9:00 del dissabte a les 9:00 del diumenge 25.05.08 quan va presentar gonalgia esquerra progressiva amb impotència funcional, que li va impossibilitar tornar al seu domicili pels seus propis mitjans a la sortida del treball.

Quart

.Al dia següent 26.05.08 el metge de capçalera li va donar la baixa per gonalgia per malaltia comuna. Li van diagnosticar "parameniscitis interna de rodilla izquierda versus ruptura meniscal". Li van realitzar RNM el 3.06.08 que aprecia "hiperseñal a lo largo de fibras del LCA compatible con ganglión intraarticular" i es diagnostica també "condromalacia grado I a nivel patelar". Va continuar amb dolor i se li va realitzar ecografia el 27.06.08 amb el diagnòstic de "ruptura fibrilar de gemelo externo (3cm. x 1,5 cm.)" Ha seguit tractament amb infiltracions, fisioteràpia i deambulació amb l'ajut de dos crosses, repós i descàrrega de la extremitat. Posteriorment va presentar TVP de la extremitat que va requerir heparina. El 12.12.08 se li va practicar artroscopia amb el resultat "condromalacia grado II en meseta tibial externa y rótula, fibrosis en grasa de Hoffa que se resecó, resto normal". Va continuar amb dolor a la cama que millorava amb repós i precisant i croses per caminar.

Cinquè

Va estar en situació de incapacitat temporal per malaltia comuna des del 25.05.08 al 18.09.08 i de 12.12.08 al 8.02.10 per recaiguda.

Sisè

L'empresa ICS Vall d'Hebron va notificar accident de treball per "Sobreesfuerzo físico sobre sistema musculoesquelético".

Setè

El dia 27.06.08 va acudir a visita medica a MC Mutual. La Mútua va descartar que la contingència de la patologia fos laboral per absència de accident laboral i de lesions agudes, així com que la ruptura fibrilar del bessó extern es produeix quan la pacient ja esta en situació de incapacitat temporal.

Vuitè

Va presentar sol.licitud de determinació de contingència de les baixes per tal que fossin qualificades com a derivades de contingència professional en data 24.03.09.

Novè

Després de que l'ICAM emetés dictamen el dia 25.03.09 la CEI va determinar en data 29.03.11 que la contingència es malaltia comuna. Per resolució de l'INSS de 8.04.11 es va declarar que el procés de incapacitat temporal iniciat el 26.05.08 i el iniciat el 12.12.08 deriven de malaltia comuna i que l'INSS es l'entitat responsable del pagament de la prestació.

Desè

Contra aquesta resolució va presentar reclamació prèvia que ha estat desestimada, el que esgota la via administrativa.

Onzè

Les principals tasques realitzades per la demandant en el desenvolupament de la seva feina de dilluns a divendres son l'atenció als nens assignats tant assistència a peu de llit per fer exploracions, punxant vies, fent intubacions, com desplaçar-se per tal d'analitzar documentació com ara analítiques, radiografies, ecografies.. A més realitza guàrdies de diferents tipus: Guardies de diaris: de 14 h de la tarda a 9 h del mati del dia següent; Guardies de festius: de 9 h del matí a 9 h del mati del dia següent. Guardies d'ECMO : per a nens molt greus que requereixen d'un metge i 2 infermers de dedicació exclusiva, son guàrdies de 24 hores. Durant les guardies a més de la feina habitual ha de donar suport a les plantes d'hospitalització ubicades en el mateix edifici i també a la unitat de Cremats ubicada al edifici de Traumatologia. El 80 % de la jornada laboral la treballadora esta dempeus. En mitjana es fan de l'ordre de 260 hores al mes. ((foli núm. 160, 161, 162)

Dotzè

.La Unitat de Prevenció de Riscos Laborals va iniciar reconeixement mèdic i seguiment de la demandant el 3.11.08 i davant una possible alta per milloria en breu, es recomana en data 9.02.10 facilitar activitats de docència i recerca en el període postbaixa inicial i ampliació de tasques de manera gradual, evitant les jornades perllongades amb sobrecarrega estàtica i dinàmica de les extremitats inferiors.

Tretzè

L'empresa demandada ICS Ciutat Sanitaria i Universitaria únicament te coberta la incapacitat temporal derivada de contingències professionals amb la mutua MC Mutual i no es empresa col.laborada i la empresa Fund. Gest. Sanit. Hospital Santa Creu i Sant Pau te coberta la incapacitat temporal derivada de contingències professionals i comuns amb la mutua INSS.

Catorzè

La base reguladora de la prestació de incapacitat temporal per contingència professional es de 102,47 euros diaris, la responsabilitat del 81 % de la Mutua MC Mutual i el 19 % del INSS. (sense controvèrsia)"

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por las codemandadas Mutual Midat Cyclops, Mutua de accidentes de trabajo y enfermedades profesionales de la Seguridad Social número 1, y el Institut Català de Salut se interponen sendos recursos de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social que, estimando la demanda interpuesta, declaró que los procesos de incapacidad temporal de la actora doña Socorro de 26 de mayo de 2.008 a 18 de septiembre de 2.008 y de 12 de diciembre de 2.008 a 8 de febrero de 2.010 son derivados de accidente de trabajo, así como que el INSS es responsable del abono del 19% del subsidio, y MC Mutual del 81% de éste, con una base reguladora de ciento dos euros con cuarenta y siete céntimos (102,47 euros) diarios, y condena de las demandadas a estar y pasar por esta declaración, y al INSS y a Mutual Midat Cyclops a su abono, sin perjuicio de las obligaciones legales del resto de los codemandados. Ambos recursos han sido impugnados por la parte actora, que interesó su desestimación, con íntegra confirmación de la resolución recurrida.

Constituye el objeto de los recursos interpuestos la determinación del origen profesional o común de los procesos de incapacidad temporal de la actora comprendidos entre fechas 26 de mayo de 2.008 a 18 de septiembre de 2.008, y 12 de diciembre de 2.008 a 8 de febrero de 2.010.

Ambos recursos instan, como primer motivo, al amparo del apartado b) del artículo 193 de la Ley Reguladora de la Jurisdicción Social (si bien, por evidente error material, con cita del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral en el recurso interpuesto por MC Mutual), la revisión del relato de hechos probados de la sentencia de instancia, resultando coincidentes al postular la modificación de los ordinales cuarto y sexto, lo que conduce a que se diriman de forma conjunta.

  1. Propone la entidad Mutual Midat Cyclops que se adicione al hecho probado cuarto el siguiente tenor literal:

    "Tras la intervención quirúrgica presenta dolor en los gemelos y...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR