SAP Lleida 209/2006, 14 de Junio de 2006

PonenteANTONI VAQUER ALOY
ECLIES:APL:2006:383
Número de Recurso82/2006
Número de Resolución209/2006
Fecha de Resolución14 de Junio de 2006
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 82/2006

Judici verbal núm. 899/2005

Jutjat Primera Instància 2 Lleida (ant.CI-2)

SENTÈNCIA núm. 209/2006

President/a:

ALBERT GUILANYA I FOIX

Magistrats/ades jutges/esses:

ALBERT MONTELL GARCIA

ANTONI VAQUER ALOY (suplent)

Lleida, catorze de juny de dos mil sis

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al

marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de judici verbal número 899/2005, del Jutjat

Primera Instància 2 Lleida (ant.CI-2), en virtut del recurs interposat per la demandant María Teresa , representada per la procuradora BELEN FONT GONZALO i

assistida pel lletrat Carlos Segarra Sánchez contra sentència de data nou de desembre de dos mil

cinc dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 82/2006 . La part demandada,

Raquel , representada per la procuradora LAIA MINGUELLA BARALLAT i

assistida per la lletrada MARTA MAS COLL impugna l'apel·lació. És ponent d'aquesta resolució el

magistrat suplent ANTONI VAQUER ALOY.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data nou de desembre de dos mil cinc, és la següent: "FALLO.- Que desestimando como desestimo la demanda interpuesta por la Procuradora Sra. BELEN FONT GONZALO en nombre y representación de María Teresa contra Raquel , debo absolver y absuelvo a ésta de todos los pedimentos de la demanda. Las costas casadas en la presente instancia son de imponer a la actora. [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, la demandant, María Teresa va/n interposar recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 12 de juny de 2006 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La senyora María Teresa va interposar una acció contra la senyora Raquel i el senyor Blas mitjançant la qual sol·licitava que es condemnés els demandats a retirar de la façana exterior de l'edifici situat al carrer Vallcalent núm. 24 de Lleida l'aparell d'aire condicionat que havien instal·lat, "por no ser ajustada la referida instalación a la normativa aplicable al efecto", així com a les costes del procediment. La demandada Sra. Raquel -el codemandat i marit seu havia mort ja fa alguns anys- va oposar-se a la demanda, oposició que va ser acollida per la sentència de primera instància, que desestima l'acció exercida.

Són fets que s'han de tenir per provats:

  1. que efectivament s'ha instal·lat un aparell d'aire condicionat domèstic a la façana que dóna al pati interior de l'edifici del carrer Vallcalent núm, 24, immediatament a sota de la finestra de l'habitatge de la Sra. Raquel

  2. que existeix un document signat pel president de la comunitat que autoritza la instal·lació de l'aparell.

  3. que la demandada considera que l'aparell d'aire condicionat li provoca molèsties i perjudicis, derivats del soroll, les vibracions i la calor que emet. Tanmateix, cal recordar que la pretensió que s'exerceix no es basa en l'existència d'immissions, sinó en què la instal·lació contravé la normativa aplicable (que tanmateix no s'especifica quina és). D'altra banda, no s'ha aportat cap prova consistent a mesurar el soroll, les vibracions o la calor produïts per l'aparell.

  4. de la testifical realitzada en la filla de la demandant es desprèn que es va formular denúncia a l'Ajuntament de Lleida, sense que aquesta institució adoptés cap mesura. No s'ha aportat al procés cap normativa local relativa a les instal·lacions d'aparells d'aire condicionat domèstic (sí que n'hi ha relativa a les torres de refrigeració).

  5. que no existeix previsió expressa als estatuts de la comunitat de veïns del carrer Vallcalent núm. 14 de Lleida relativa a la instal·lació d'aparells d'aire condicionat als habitatges (si n'hi ha amb relació als altells).

SEGON

Són abundants les sentències en l'anomenada jurisprudència menor, i fins i tot alguna del Tribunal Suprem, que s'han ocupat de la instal·lació d'aparells d'aire condicionat, i no existeix unanimitat, essent possible distingir dues línies doctrinals principals. Una es pot considerar més estricta quant als requisits necessaris per considerar adequada a la legalitat la instal·lació dels aparells, de manera que exigeix l'existència d'un acord unànime de la comunitat de propietaris autoritzant-ne la instal·lació, sempre que l'aparell s'instal·li afectant els elements comuns de l'edifici. Podem citar, entre d'altres i a tall d'exemple, les següents:

  1. STS : "las obras realizadas en el muro que separa el patio de luces del edificio el local de que las demandadas son, respectivamente, propietaria y arrendataria, consistentes en la ejecución de una apertura para instalar un aparato de aire acondicionado...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR