SAP Barcelona 77/2004, 24 de Marzo de 2004

PonenteJUAN BAUTISTA CREMADES MORANT
ECLIES:APB:2004:3767
Número de Recurso730/2002
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución77/2004
Fecha de Resolución24 de Marzo de 2004
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 13ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE BARCELONA

SECCIÓ TRETZE

ROTLLE NÚM. 730-2002-C

MENOR QUANTIA NÚM. 22-2001

JUTJAT DE PRIMERA INSTÀNCIA NÚM. 3 DEL PRAT DE LLOBREGAT

S E N T È N C I A N ú m. 77/2004

Magistrats/ades:

Il·lm. Sr. JOAN CREMADES MORANT

Il·lma. Sra. M. ÀNGELS GOMIS MASQUÉ

Il·lm. Sr. JUAN MARINÉ SABÉ

Barcelona, 24 de març de 2004

La Secció Tretze d'aquesta Audiència Provincial ha vist, en grau d'apel·lació,

les actuacions de menor quantia número 22-2001 seguides pel Jutjat de Primera

Instància núm. 3 del Prat de Llobregat, a instància de Fincas Blanco Viladecans SL,

contra Jaime . Aquestes actuacions estan pendents davant d'aquesta

superioritat en virtut del recurs d'apel·lació interposat per les parts actora i demandada

contra la Sentència dictada el dia 26 de març de 2002 pel/per la jutge/essa d'aquell

Jutjat.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La part dispositiva de la Sentència objecte de l'apel·lació té el tenor literal següent: "FALLO: Que estimando parcialmente la demanda interpuesta por el procurador de los Tribunales D. Manuel Sugrañes Perotes quien actuaba en nombre y representación de la sociedad Fincas Blanco Viladecans S.L., contra D. Jaime sobre reclamación de cantidad, debo condenar y condeno a D. Jaime a que una vez sea firme la presente resolución abone a la actora la cantidad de seis mil diez euros con doce centimos

(6.010,12 euros) más los intereses legales de esa misma cantidad desde el día en que se emplazó aldemandado, hasta la notificación de la presente sentencia, incrementándose en dos puntos, a partir de ese momento y hasta su completo pago. Con respecto a las costas cada parte deberá para las causadas a su instancia y las comunes por mitad."

Segon

Totes dues parts van interposar un recurs d'apel·lació contra la Sentència anterior mitjançant sengles escrits motivats que es van traslladar a la part contrària. Tot seguit es van elevar les actuacions a aquesta Audiència Provincial.

Tercer

Es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 22 de gener de 2004.

Quart

En aquest procediment s'han observat i complert les prescripcions legals.

Ha estat designat ponent el magistrat JOAN CREMADES MORANT.

FONAMENTS DE DRET

Primer

La demanda rectora es dirigeix a obtenir un pronunciament pel qual es condemni Jaime a pagar a Fincas Blanco Viladecans SL la suma d'1.025.000 ptes., en concepte d'honoraris per la mediació en la venda de l'immoble que es dirà, amb els interessos des de la interpel·lació judicial. A aquesta pretensió es va oposar el demandat esmentat al·legant: 1) Falta de personalitat en l'actora per no tenir el caràcter amb què demanda (en no figurar entre el seu objecte social la mediació a les operacions de compravenda). 2) Encara que s'admet l'encàrrec verbal, s'al·lega que van existir altres encàrrecs per vendre (al Sr. Jorge i a Expo-Fincas), ho va ser per tres mesos i sense exclusiva, per 500.000 ptes. de comissió i un preu mínim de venda de 20.500.000 ptes. 3) Qui va resultar compradora va conèixer l'oferta de venda a través de la publicitat d'un altre mediador ( Don. Jorge ), que els va ensenyar el pis i amb qui van arribar a un acord, i van lliurar 50.000 ptes. en concepte d'arres (f. 65), de forma que la actora ni va intervenir en la venda ni va formalitzar arres amb els qui, en definitiva, van resultar compradors. 4) El document d'encàrrec és nul, per ser abusives les seves clàusules conformement a l'LCGC 7/98, de 13 d'abril.

La Sentència d'instància parteix de la realitat d'un contracte de mediació o corretatge entre les parts, que la compradora definitiva va conèixer l'oferta per l'actora, que la va posar en contacte amb el demandat, sense revocació de l'encàrrec inicial, amb la qual cosa, amb el preu de venda de 21.000.000 ptes., inclosa la comissió, estima parcialment la demanda i condemna el demandat a pagar a l'actora la suma de 6.010,12 euros, amb els seus interessos des de la interpel·lació judicial, sense costes.

Davant aquesta resolució: 1) el demandat interposa un recurs en què: a) reitera la falta de legitimació de l'actora (al seu objecte social no apareix l'activitat de mediació); b) inexistència d'encàrrec amb pacte d'exclusiva; c) vulneració d'allò que estableixen els art. 1261, 1262, 1265 i s. CC (nul·litat del contracte de

12.6.2000); d) inaplicació de la LCGC, respecte de les clàusules 4 i 11; e) error en la valoració de la prova (l'actora va conèixer, posició 1a de la seva confessió, l'oferta de venda, per publicitat de tercers, els quals, en definitiva, van possibilitar la venda); f) falta de litisconsorci passiu necessari, respecte de la seva esposa, copropietària del pis. 2) És impugnada per l'actora, quant a la no-imposició de costes al demandat.

El debat queda, doncs, plantejat en els mateixos termes que a la instància, i es disposa, per resoldre'l, del mateix material instructor.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR