SAP Barcelona 206/2004, 29 de Abril de 2004

PonenteJUAN BAUTISTA CREMADES MORANT
ECLIES:APB:2004:5316
Número de Recurso279/2002
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución206/2004
Fecha de Resolución29 de Abril de 2004
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 13ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE BARCELONA

SECCIÓ TRETZE

ROTLLE NÚM. 279/2002-B

DECLARATIU MENOR QUANTIA NÚM. 151/2000

JUTJAT DE PRIMERA INSTÀNCIA NÚM. 38 DE BARCELONA

S E N T È N C I A N ú m. 206/2004.

Magistrats/ades:

Il·lm. Sr. JOAN CREMADES MORANT

Il·lma. Sra. M. ÀNGELS GOMIS MASQUÉ

Il·lm. Sr. JUAN MARINÉ SABÉ

Barcelona, 29 d'abril de 2004.

La Secció Tretze d'aquesta Audiència Provincial ha vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de

declaratiu de menor quantia núm. 151/2000 seguides pel Jutjat de Primera Instància núm. 38 de

Barcelona, a instància de BANESTO, SA, contra Ana María , Isidro ,

Luis Alberto , F.S. CONSULTORES, SL, CREACIONES Y SUMINISTROS

MARESMA, SL i EL MUNDO DEL LLAVERO, SL. Aquestes actuacions estan pendents davant

d'aquesta superioritat en virtut del recurs d'apel·lació interposat per la part actora contra la

Sentència dictada el dia 30 de maig de 2001 pel/per la jutge/essa d'aquell Jutjat i contra la

interlocutòria d'aclariment de data 10 de setembre de 2001.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

Acceptem els antecedents de fet de la Sentència objecte d'apel·lació, la part dispositiva de la qual té el tenor literal següent: "FALLO: DEBO ESTIMAR Y ESTIMO PARCIALMENTE la demanda representada por BANESTO contra Ana María , Isidro , Luis Alberto , Creaciones y Suministros Maresma, S.L., El Mundo del Llavero, S.L. y F.S. Consultores, condenando a Ana María , Isidro y Creaciones ySuministros Maresma, S.L. solidariamente al pago de 17.378.194 ptas., más los intereses pactados. En aplicación a lo dispuesto en el art. 523 de la KEC de 1881 las costas procesales de la actora deben corren a cargo de Creaciones y Suministros Maresma, S.L., mientras que aquélla, es decir, la actora debe correr con las suyas propias y las de D. Luis Alberto y El Mundo del Llavero, S.L.".

I la part dispositiva de la interlocutòria d'aclariment té el contingut literal següent: "PARTE DISPOSITIVA: Que debo rectificar y rectifico la sentencia de fecha 30 de mayo de 2001 en el sentido de que DEBO ESTIMAR Y ESTIMO PARCIALMENTE la demanda presentada por BANESTO contra Ana María , Isidro y Creaciones y Suministros Maresma, S.L., condenando a éstos solidariamente al pago de

17.378.194 ptas., más los intereses pactados. Asimismo debo desestimar y desestimo la demanda presentada por BANESTO contra José Luis Alberto , El Mundo del Llavero, S.L. y F.S. Consultores S.L., a los que libremente absuelvo de las pretensiones deducidas de contrario. En aplicación a lo dispuesto en el art. 523 de la KEC de 1881 las costas procesales de la actora deben correr a cargo de Creaciones y Suministros Maresma, S.L., mientras que aquélla, es decir, la actora debe correr con las suyas propias y las de D. Luis Alberto y El Mundo del Llavero, S.L.".

Segon

La part actora va interposar un recurs d'apel·lació contra la Sentència anterior mitjançant un escrit motivat que es va traslladar a la part contrària, la qual s'hi va oposar dins el termini i en la forma escaient. Tot seguit es van elevar les actuacions a aquesta Audiència Provincial.

Tercer

Es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 3 de febrer de 2004.

Quart

En aquest procediment s'han observat i complert les prescripcions legals.

Ha estat designat ponent el magistrat JOAN CREMADES MORANT.

FONAMENTS DE DRET

Primer

La demanda rectora, formulada per BANESTO SA, es dirigeix a obtenir un pronunciament que condemni a pagar 17.387.194 ptes., més els interessos pactats i costes, Ana María , Isidro , les entitats mercantils Creaciones y Suministros Maresma SL, El Mundo del Llavero SL i FS Consultores SL i Luis Alberto . A aquesta pretensió es van oposar: a) l'entitat El Mundo del Llavero SL, que va al·legar litispendència (la Sentència de la Secció 3a AP va ser objecte de recurs de cassació per BANESTO, respecte a la falta de pronunciament per la responsabilitat civil derivada del delicte d'alçament de béns), que era aliena i independent de l'entitat deutora, amb domicili diferent (la deutora va traslladar el seu domicili a començaments de 1993) i objecte social diferent, i que no ha existit successió d'empreses, ni resulta d'aplicació la doctrina de l'aixecament del vel, a banda que no consta cap actuació per part dels germans Isidro en la Ana María a la qual arriba l'entitat deutora. La litispendència va ser desestimada a la compareixença i aquesta desestimació va ser ratificada per interlocutòria de 13.9.2000; contra aquesta resolució es va formular recurs d'apel·lació, admès a un efecte, i respecte d'aquest va desistir El Mundo del Llavero, SA (f. 1024 i s.) b) Luis Alberto , per falta de legitimació passiva, en no tenir intervenció a les pòlisses de fiançament ni derivar responsabilitat civil derivada de l'aixecament de béns, sense que se li hagi requerit prèviament de pagament, ni tenir relació amb la resta de demandats, llevat de la laboral. Les codemandades Creaciones y Suministros Maresma SL i FS Consultores SL van ser declarades en situació de rebel·lia processal; els codemandats Srs. Isidro i Ana María van assentir a la demanda.

La Sentència d'instància estima parcialment la demanda, en el sentit d'absoldre Luis Alberto , El

Mundo del Llavero SL i FS Consultores SL, i condemna la resta de demandats a pagar la suma reclamada.

Contra aquesta resolució recorre BANESTO: a) respecte de l'absolució del Sr. Luis Alberto , ja que la seva intervenció va ser necessària per produir el dany (lesió del crèdit de l'actora), i per això va ser condemnat en via penal a través d'una resolució vinculant en l'ordre civil; b) respecte de l'absolució de les societats codemandades, per inaplicació de la doctrina de l'aixecament del vel. Els contraris en el recurs van al·legar la inadmissibilitat de l'apel·lació, ja que a la preparació del recurs no es van expressar els pronunciaments objecte d'impugnació.

Segon

Una nova i definitiva revisió de la prova efectivament practicada ofereix com a resultat una sèrie de fets bàsics en els quals es troben contestes les parts o es consideren prou acreditats :

1) BANESTO SA va concedir el 8.11.1988 a Ana María una pòlissa de fiançament mercantil, en la qual garantia el bon fi de les lletres de canvi o d'altres documents que el banc descomptés en endavant, en els efectes dels quals figurés l'entitat Suministros Maresma SL com a lliurador, endossant, acceptant oavalador, així com l'import de qualsevol descobert o saldo deutor que en endavant presentés, com a conseqüència dels descomptes esmentats o per préstecs, crèdits o d'altres operacions bancàries, i els fiadors s'obligaven amb caràcter solidari, tant entre ells com respecte del deutor principal, en els mateixos casos, termes i condicions que aquest, per un límit de 15.000.000 ptes. i vigència indefinida (f. 36 i s.).

2) La mateixa entitat bancària va concedir el 27.8.1992 a Isidro i a la seva esposa, l'esmentada Sra. Ana María , una nova pòlissa de fiançament mercantil en la qual es garantia el bon fi de les lletres i altres documents que el banc descomptés en endavant, en els efectes dels quals figurés Creaciones y Suministros Maresma SL com a lliurador, endossant, acceptant o avalador, així com l'import de qualsevol descobert o saldo deutor que en endavant presentés l'entitat esmentada, com a conseqüència dels descomptes referits, o de préstecs, crèdits o altres operacions bancàries, i els fiadors s'obligaven amb caràcter solidari entre ells i respecte del deutor principal, en els mateixos casos, termes i condicions, fins a un límit de 40.000.0000 ptes. i vigència indefinida (f. 38 i s.)

3) Així...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR