STSJ Cataluña 7202/2008, 1 de Octubre de 2008

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2008:10354
Número de Recurso3140/2007
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución7202/2008
Fecha de Resolución 1 de Octubre de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 1 d'octubre de 2008

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 7202/2008

En el recurs de suplicació interposat per Antonio a la sentència del Jutjat Social 2 Tarragona de data 15 de gener de 2007 dictada en el procediment núm. 624/2006 en el qual s'ha recorregut contra la part CORREOS Y

TELEGRAFOS S.A., ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 10 de juliol de 2006 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Reclamacio drets contracte treball, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 15 de gener de 2007, que contenia la decisió següent:

"Que desestimando la excepciones de litispendencia y prescripción formuladas, y desestimando íntegramente la demanda interpuesta por Antonio contra SOCIEDAD ANÓNIMA ESTATAL CORREOS Y TELÉGRAFOS, debo absolver y absuelvo a la demandada de todas las pretensiones contra ella formuladas en la demanda".

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

PRIMERO

La parte actora Antonio, ha venido prestando servicios por cuenta y orden de la Sociedad Estatal Correos y Telégrafos, S.A., trabajando durante los periodos y con las categorías que constan en el certificado de los servicios prestados expedido por la Jefatura de Recursos Humanos de Tarragona, que se da por reproducido y cierto, y obra como documento adjunto a la demanda.

SEGUNDO

La parte actora suscribió con la demandada distintos contratos de trabajo de duración determinada, hasta el 10 de mayo de 2004 en que se formalizó contrato como laboral indefinido.

TERCERO

Desde el 1.10.06 la demandada ha reconocido a la actora 3 trienios, y pagado mensualmente desde esta fecha la cantidad de 50,49 euros por antigüedad.

Además le abona en concepto de atrasos, por el periodo octubre 2005 a septiembre de 2006, ambos inclusive, la cantidad de 49,78 euros.

CUARTO

El valor del trienio para el año 2004 es de 15,85 euros, para la categoría ACR y 12,13 euros para la categoría APT. El plus de permanencia para el año 2004 es el siguiente:

Primer tramo = 17,86 euros.

Segundo tramo = 30,71 euros

Tercer tramo = 42,85 euros.

QUINTO

La parte actora presentó papeleta de conciliación ante el Departamento de Trabajo el 14.4.05, siendo celebrado el preceptivo acto el 5 del mes siguiente con el resultado de sin efecto por incomparecencia de la demandada.

SEXTO

La demandante presentó demanda el 5.5.06 ante el Juzgado Decano de este partido judicial, desistiendo de la misma.

SÉPTIMO

La cuestión objeto de litis afecta masivamente a los trabajadores de la empresa demandada.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, que el va impugnar en forma. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part actora, que actualment té reconeguda la condició de treballador laboral indefinit, interposa recurs de suplicació contra la sentència dictada pel Jutjat d'instància, que desestimà la seva demanda en la qual sol.licitava se li recongués el dret a que el còmput de triennis es realitzi sobre la totalitat dels serveis prestats, sense deixar de comptabilitzar els contractes temporals que anteriorment havia mantingut amb la demandada i es condemnés a aquesta a abonar-li les quantitats que per diferències de triennis es derivin d'aquest dret i a més, a que se li reconegués el seu dret a percebre el plus de permanència, condemnant-la a l'abonament de les quantitats que per aquest plus li correspongués. Posteriorment va aclarir la demanda sol.licitant la quantitat de 754,60Euros en concepte d'antiguitat i 716,52 Euros en concepte de Plus de Permanència.

La sentència d'instància, després de desestimar les excepcions de litispendència i prescripció, va desestimar totalment el fons de l'assumpte. Pel que fa a l'antiguitat perquè segons argumenta en el fonament de dret quart, es va acreditar que la demandada ja havia reconegut a la part actora, amb efecte del mes d'octubre de 2.006, tots els triennis que postulava, conforme al temps íntegre de prestació de serveis des l'inici de la relació laboral, sense cap descompte en raó del temps d'interrupció entre contractes, reconeixement que va tenir lloc pel que estableix l' art. 61 b) de l'actual II Conveni col.lectiu de Correus i Telègrafs per a l'any 2.006, per la qual cosa estima l'excepció de manca d'acció per satisfacció extraprocessal de la pretensió. D'altra banda, entén que en aplicació del que disposava l'article 60 b) del I Conveni Col.lectiu de la demandada, aquesta antiguitat només s'ha d'abonar a partir de l'entrada en vigor de l'esmentat II Conveni, perquè l'article abans citat disposava que els triennis només s'acreditaven quan es complien tres o múltiples de tres anys "continuats" de relació laboral i aquest article s'ha d'aplicar d'acord amb la doctrina del Tribunal Suprem fixada en les sentències de dates 23.5.05, 11.5.05 o 16.5.05.

Per últim, en relació amb el Plus de Permanència, la sentència citada desestima la demanda basant-se en l' art. 60 c) del I Conveni col.lectiu de Correus perquè entén que els criteris per a valorar l'experiència, responsabilitat i dedicació en el desenvolupament del lloc de treball, s'havien d'establir per l'empresa, prèvia negociació, en el termini d'un any des l'entrada en vigor de la norma convencional, és a dir, a partir de febrer de 2.003 i fa referència, en aquest sentit, a la sentència del Tribunal Suprem d'11 de maig de 2006.

SEGON

L'esmentat recurs s'empara en l' apartat c) de l'article 191 de la Llei de Procediment Laboral i té per objecte examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència. Concretament es considera infringit l' article 14 de la Constitució, en relació amb l'article 15 de l'Estatut dels Treballadors i l'article 86 del I Conveni col.lectiu Correos y Telégrafos, publicat en el BOE de 13 de febrer de 2.003 i en vigor des l'1 de març següent, i al.lega, en síntesi, que en contra del que ha decidit la resolució d'instància, la sentència del TS de 24.5.2005, citada en la sentència, és favorable a que s'aboni l'antiguitat tenint en compte tot el temps treballat des del moment en que es sol.liciti i no només a partir de l'entrada en vigor del II Conveni col.lectiu de treball aplicable a les parts.

Abans d'entrar a examinar aquesta al.legació cal dir que el demandat, en el seu escrit d'impugnació del recurs al.lega, en primer lloc, l'excepció de prescripció de l'acció. Això no obstant, aquesta al.legació no es pot entrar a examinar per la Sala, atès que únicament es podria examinar en el supòsit que l'empresa demandada hagués...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 22 de Septiembre de 2009
    • España
    • 22 Septiembre 2009
    ...fue desestimada en la instancia, mas, interpuesto recurso de suplicación, la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en sentencia de 1 de octubre de 2008 , lo estimó condenando a la demandada a reconocer a la actora el derecho a percibir ambos complementos El Sr. Ab......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR