SAP Barcelona 23/2014, 29 de Enero de 2014

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2014:1667
Número de Recurso454/2012
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución23/2014
Fecha de Resolución29 de Enero de 2014
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ PRIMERA

ROTLLE NÚM. 454/12

Procedent del procediment ordinari núm. 651/10

Tramitat pel Jutjat de 1a. Instància núm. 47 de Barcelona

S E N T È N C I A NÚM. 23

Barcelona, a 29 de gener de 2014.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per els Magistrats Il·lma. Sra. Mª Dolors PORTELLA LLUCH, Il·lma. Sra. María Dolors MONTOLÍO SERRA i Il·lm. Sr. Antonio RECIO CÓRDOVA, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel·lació número 454/12, interposat contra la sentència dictada en data 9 de febrer de 2012 en el procediment núm. 651/10, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 47 de Barcelona . Ha estat recurrent la Sra. Genoveva i apel·lada CATALANA OCCIDENTE S.A., COMPAÑÍA DE SEGUROS Y REASEGUROS. Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "Que DEBO ESTIMAR Y ESTIMO PARCIALMENTE la demanda interpuesta por la representación procesal de Genoveva frente a CATALANA OCCIDENTE, condenando a la entidad aseguradora demandada a abonar a la actora la cantidad de DOS MIL CIENTO CINCUENTA Y SIETE EUROS CON TREINTA Y DOS CÉNTIMOS (2.157,32 euros), junto con el interés del artículo 20 LCS .

Todo ello sin efectuar expresa condena en costas, debiendo satisfacer cada parte las suyas y las comunes por mitad."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel·lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il·lma. Sra. María Dolors MONTOLÍO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La Sra. Genoveva reclama indemnització a l'asseguradora del vehicle que va provocar la col·lisió de trànsit en la que va resultar lesionada. En ser estimada només en part la seva reclamació econòmica, recorre en apel· lació contra la sentència dictada en la primera instància perquè s'estimi en la seva integritat la demanda.

La Sr. Genoveva refereix un període de sanitat de 529 dies dels quals 102 serien impeditius i no impeditius la resta. La sentència el fixa en 44 dies impeditius en considerar que les hèrnies cervicals que presenta la lesionada no tenen relació causal amb l'accident perquè són d'origen degeneratiu. No li reconeix la seqüela ni la incapacitat permanent total pels que també reclamava. En el recurs i amb invocació d'errònia valoració de la prova i infracció de la doctrina dels actes propis, la demandant reitera les seves pretensions econòmiques. Subsidiàriament sol·licita que es condemni l'asseguradora demandada a abonar-li la quantitat que li va oferir el 20 de març de 2009 d'acord amb la valoració mèdica del forense.

SEGON

El dia 16 d'agost del 2006 el camió assegurat per la demandada va col·lidir el vehicle que el precedia quan aquest anava a aparcar en un moll de càrrega de Mercabarna. Com a conseqüència de l'impacte es va trencar el retrovisor exterior del vehicle col·lidit. El retrovisor va sortir despedit i va anar a picar el cap de la Sra. Genoveva que es trobava a les immediacions. Aquesta mecànica de l'accident és la que resulta de la declaració amistosa d'accident subscrita pels conductors i la que s'ha declarat acreditada a la sentència dictada en un anterior procediment penal.

La lesionada va ser assistida d'urgències a l'Hospital de Bellvitge. Es fa constar en l'informe d'aquest servei que la Sra. Genoveva havia perdut la consciència durant dos segons sense vòmits ni nàusees. Presentava traumatisme ocular i dolor a la mobilització laterocervical. Es diagnosticà contractura cervical a més del traumatisme ocular.

Per la contractura cervical que va arribar a afectar a la musculatura dorsolumbar, va seguir tractament en un ambulatori de Castelló de la Plana de l'hospital Maz (f.195). Pel traumatisme ocular i les miodesopsies que presentava fou tramesa a l'oftalmòleg. Segons consta a la història clínica aportada a les actuacions va seguir tractament farmacològic (AINES) i rehabilitador amb resultat satisfactori fins que el 21 de setembre de 2006 que fou donada d'alta laboral. La metgessa que feia el seguiment anotà aquell dia que de les miodesopsies milloraria amb el temps i que la contractura estava millor( f. 196).

El 19 d'octubre de 2006, escassament un mes després que la mútua laboral li donés l'alta, se li va practicar RMN a càrrec del servei públic de salut ( així s'indica a la història clínica d'aquella entitat; f. 197) en la que es detectà a més de la rectificació de la lordosis cervical, una petita hèrnia discal central C4-C5. Els cossos vertebrals presentaven una morfologia i intensitat de senyal normal i també eren de morfologia normal els elements articulars posteriors i orificis de conjunció (f.36).

El 13 de febrer de 2007 de nou se li va donar la baixa laboral, situació en la que es va mantenir fins el 26 de febrer d'aquell mateix any. L'assistència sanitària fou prestada pel servei públic de salut i no s'ha aportat a les actuacions la història clínica (f.207).

El metge forense del Jutjat de Instrucció núm.2 de Castelló de la Plana en el seu informe de 24 de maig de 2007 va fixar el període de sanitat ( estabilitat de les lesions) fins el 25 de febrer de 2007 ( 194 dies dels quals 49 eren impeditius), reconeixent-li com a seqüela un " cuadro clínico derivado de hernia/s o protusión/es discal/les operada/s o sin operar; se considera globalmente todo el segmento afectado de la columna (cervical,torácica o lumbar) " que valorava en tres punts.

Aquest forense, que va poder examinar i valorar la documentació mèdica i en especial el resultat de la RMN (la referència a la diagnosis i al tractament seguit així permeten afirmar-ho), va entendre que el quadre clínic que presentava la Sra. Genoveva derivat de la hèrnia estava en directa relació de causalitat amb el traumatisme que va patir en aquell accident.

La demandant sosté que el període de sanitat s'ha de fixar, però, fins el 22 de gener de 2008 ( 529 dies) perquè amb posterioritat a la data que el forense...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR