STSJ Cataluña 1685/2014, 4 de Marzo de 2014

PonenteSARA MARIA POSE VIDAL
ECLIES:TSJCAT:2014:2466
Número de Recurso3812/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1685/2014
Fecha de Resolución 4 de Marzo de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 25120 - 44 - 4 - 2011 - 8012611

RM

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 4 de marzo de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1685/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por INVERSIONS ASOT 2002 S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Lleida de fecha 8 de abril de 2013 dictada en el procedimiento Demandas nº 196/2011 y siendo recurridos TRUMES, S.A., INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TESORERIA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, PROMOCIÓN E INGENIERIA DE OBRAS S.A. (PROINOSA) actualmente ALTIARE EMPRESA CONSTRUCTORA S.A., GRUAS SERRAT S.A., Luis Andrés (ADMINISTRADOR CONCURSAL) y Artemio . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. SARA MARIA POSE VIDAL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 8 de abril de 2013 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo la demanda formulada per INVERSIONES ASOT 2002, S.L. contra l'INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, la TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, Artemio, PROMOCIÓN E INGENIERÍA DE OBRAS, S.A. (PROINOSA, actualment ALTIARE EMPRESA CONSTRUCTORA, S.A.), TRUMES, S.A., l'ADMINISTRACIÓ CONCURSAL DE TRUMES, S.A. en la persona del seu administrador Luis Andrés, i GRUAS SERRAT, S.A., tot declarant ajustada a dret el recàrrec de prestacions de la Seguerat Social en el percentatge del 40%, per l'accident de treball patit pel treballador Sr. Artemio el dia 1-12-2009, per la qual cosa absolc les demandades de totes les peticions deduïdes en contra seva." SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer. Don. Artemio ha vingut prestant els seus serveis a favor de l`empresa INVERSIONES ASOT 2002, S.L., des del 3-9-2003, amb la categoría professional d'instal.lador de peces prefabricades. L`empresa es dedica al sector de la construcció i, concretament, a la construcció de cases mitjançant grups de montadors per a fer la col.locació de peces prefabricades (no controvertit, folis 159 i 219 i interrogatori de Artemio ).

Segon

El passat dia 1-12-2009, a las 16 horas, Don. Artemio va patir un accident de treball mentres realitzava les seves tasques professionals a les obres d`ampliació del centre comercial "La Maquinista", ubicat en el terme municipal de Sant Andreu, a la ciutat de Barcelona, la qual cosa va donar orígen a la comunicació urgent de l'accident de treball i a la comunicació de la seva baixa mèdica per IT derivada de contingències professionals en aquella mateixa data, així com l'informe de l'accident de treball estés per la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social de 18-12-2009.

L'empresa promotora era Unabil Rodamco Steam SLU, a la qual se li va encarregar la part del projecte i estudi de seguretat i salut a l`empresa SGS Tecnos SA, sent la contractista principal Proinosa SLU, la qual té, per la seva banda, subcontractada la producció de les peces prefabricades a l'empresa Trumes SA i aquesta, al seu torn, la instal lació de les mateixes a l'empresa actora en aquest procediment, Inversions Asot 2002 SL, mentre que la grúa que movia les peces prefabricades el dia de l`accident pertanyia a l'empresa Grues Serrat SA, que va ser contractada per Trumes, S.A. per a moure les peces prefabricades.

El dia de l`accident les obres es trobaven en una fase terminal d'estructura i formigonat durant les quals se simultaneava la instal lació de la façana mitjançant elements prefabricats que es van acoblant pels procediments convencionals de transport de les peces prefabricades adjuntes a l'obra, la subjecció de cada peça mitjançant les eslingas i/o cadenes corresponents de la grúa, elevació de la peça per la grúa contractada específicament a aquest efecte, aproximació de la peça amb la grúa i el suport de les reconduccions realitzades per dos treballadors situats en sengles plataformes laterals i per un altre treballador que amb una corda col labora en el moviment des del sòl i finalment l'encaix de la peça prefabricada en el lloc en el què està prevista la seva col locació (folis 159 a 162 i 168 a 171, document 89 de l'actora i testifical).

Tercer

Arran de l'accident patit pel treballador, l'esmentat l'informe de l'accident de treball estés per la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social de 18-12-2009, posa de manifest que el dia de l`event, l`1-12-2009, a les 16 hores, estava prevista la instalació d'una peça prefabricada de formigó amb disseny de finestres a una altura d'uns 10 metres. La peça mesurava 7,50 metres de llargària, 2,50 metres d'amplària i 35 centímetres de gruixut, amb un pes de 4.900 Kgs. que van ser subjectes pels treballadors de l'empresa actora, els Srs. Artemio i Augusto, en dos punts de subjecció en els quals es van repartir en cadascú 2.450 Kgs.

L'operació d'ascens de la peça prefabricada tenia la peculiaritat que no permetia tot el joc vertical de la grúa, per existir en la part superior de la façana una visera de formigó que ho impedia. En tal sentit, l'empresa instal ladora i, concretament els Srs. Artemio, Aureliano, sota les instrucciones del l'encarregat, Augusto

, van decidir escurçar les cadenes de subjecció de la peça, amb la finalitat d'anivellar la càrrega, mitjançant la utilització d'uns limitadors que van ser acoblats en totes dues subjeccions.

Els Srs. Augusto i Artemio es van posar respectivament en sengles plataformes elevades a banda i banda de la peça que seguia elevant-se mitjançant la grúa i guiant-se des d'abaix mitjançant una corda pel també operari Don. Aureliano .

Quan la peça estava encaixant-se en el buit previst de la façana, la subjecció dreta va cedir aixafant la mà esquerra del Sr. Artemio contra la peça confrontant. Davant els crits del Sr. Artemio, el seu company Sr. Augusto va procedir a efectuar una nova subjecció de la peça per aconseguir la separació de les masses i l'alliberament de la mà del Sr. Artemio, la qual cosa va aconseguir. La nova subjecció també va cedir, però sense ocasionar cap altre dany, conforme la informació facilitada per la policia i la pròpia contractista principal.

Revisada les peces de subjecció, cadenes i subjeccions del mateix dia de l'accident, posada a l`exhibició de l'inspector de treball actuant, es va poder constatar que totes elles estaven homologades i que no tenien cap tipus de deteriorament o irregularitat, del que es dedueix que el desenganxi es va produir com a conseqüència d'una inadequada subjecció del costat dret.

En el moment de l'accident no hi havia cap treballador de l'empresa Proinosa (folis 159 a 162, interrogatori Artemio i testifical).

Quart

A consequència de l`esmentat accident, va intervenir la inspecció de treball i seguretat social, donant inici a un expedient de recàrrec de prestacions en data 17-2-2010, atorgant a les parts un termini per a presentar les seves al.legacions, la qual cosa va fer l'actora en data 23-3-2010 (folis 171 a 214).

Cinquè

En data 10-1-2010 es dictà una resolució per la Direcció Provincial de l'INSS a Lleida per la qual declarà l'existència de responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat i higiene en el treball en l'accident patit pel treballador Artemio, en data 1-12-2009 i, consegüentment, declara la procedència de que les prestacions de Seguretat Social derivada de l'accident de treball esmentat siguin incrementades en el 40%, amb càrrec exclusiu de l'empresa responsable Inversions Asot 2002, S.L.

En aquesta resolució s'afirma que el pla de seguretat del contractista principal i de la subcontractista contempla expressament la prohibició de moure peces prefabricades amb risc d'atrapament sense que es contempli l'operació d'escurçar les eslinges que de manera incorrecta van realitzar els treballadors, de tot el que es dedueix que l'accident es va produir perquè l'empresa no va adoptar les mesures necessàries amb la finalitat de que els equips de treball fossin els adequats i convenientment adaptats per a la feina que havien de realitzar, el que suposa un incompliment de l'art. 17.1 de la Llei de prevenció de riscos laborals 35/1995, de 8 de novembre, amb

concordància amb l'apartat 3.1, lletres a) i c) de l'Annex II del Reial decret 1215/1997, de 187 de juliol (folis 219 a 228).

Sisè

Contra la dita resolució, l'actora va interposar una reclamació prèvia, la qual va ser desestimada per una resolució de data 28-1-2011 (folis 229 a 342).

Setè

Amb data del 20-1-2010, la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social va aixecar una acta d'infracció per l'accident de treball, el qual va qualificar de greu, en el seu grau de mínim i en la seva quantia inferior, per un import de 2.046 euros, conforme l'art. 12.16.b del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost sobre infraccions i sancions en l'ordre social, a on s'afirma que:

"Revisado el Plan de Seguridad y Salud del contratista principal se constata que da tratamiento de manera genérica a los trabajos de colocación de piezas prefabricadas en la fachada aunque sin entrar en los detalles que pudieran haber influido en la producción del accidente, pero precisamente por la especialidad de tales tareas, la subcontratista productora de tales trabajos aportó un Plan de Seguridad especial sobre ello en el que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR