ORDRE AAM/127/2014, de 9 d'abril, per la qual s'estableix un pla pilot de gestió del marisqueig de tellerina (Donax sp.) amb rastell de mà, a peu, sense embarcació al Delta de l'Ebre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La tellerina és una espècie de mol·lusc bivalve endèmic de les aigües costaneres del litoral català, que és principalment abundant als fons sorrencs del Delta de l’Ebre i que representa una important font d’ingressos per a un col·lectiu de pescadors d’aquesta zona.

Actualment l’activitat del marisqueig de tellerina amb rastell de mà, a peu, sense embarcació està regulada únicament per a la costa meridional del Delta de l’Ebre mitjançant l’Ordre de 13 de juny de 1994, per la qual s'estableix un pla d'explotació del banc natural de tellerina ( Donax sp .) a Sant Carles de la Ràpita. Aquesta Ordre, dictada en desplegament del Decret 9/1987, de 15 de gener, sobre la cria i la recollida de marisc, regula l’extracció de tellerina, tant amb embarcacions amb gàbies mecanitzades, com per mariscadors a peu mitjançant rastells de mà. El pla d'explotació del banc natural de tellerina ( Donax sp .) existent a Sant Carles de la Ràpita abasta una bona part del tram de costa en el qual es pretén desenvolupar el pla pilot previst en aquesta Ordre, que s’ha considerat convenient estendre a l’àmbit territorial de les confraries de pescadors de l’Ampolla i de Deltebre.

Aquest pla pilot, a diferencia de l’Ordre de 13 de juny de 1994, es centra exclusivament en la modalitat marisquera artesanal realitzada a peu amb l’ajut d’un rastell manual i s’adopta sobre la base del manteniment de l’esforç marisquer realitzat tradicionalment en aquesta zona del litoral de Catalunya, dins l’àmbit de les aigües interiors. A aquests efectes el pla pilot incorpora la limitació del nombre de permisos especials que es podran concedir, que s’ha determinat en funció de l’activitat tradicional duta a terme en l’àmbit de les confraries de pescadors afectades. El pla conté, així mateix, la determinació de l’horari, abans fixat per les confraries, i una nova descripció del tipus de rastell de mà que es pot utilitzar. Amb la seva aprovació es pretén disposar d’un instrument adient per al seguiment d’aquesta activitat i avaluar la seva continuïtat en el futur.

D’altra banda, l’article 19 del Reglament (CE) 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l’explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani i pel qual es modifica el Reglament (CEE) 2847/93 i es deroga el Reglament (CE) 1626/94, estableix la necessitat d’aprovar plans de gestió per a les pesqueries realitzades en aigües territorials, entre d’altres, amb dragues. En compliment d’aquest precepte Catalunya, en data 21 de gener de 2014, ha tramès a la Comissió Europea el projecte de pla de gestió de dragues mecanitzades. Aquest pla de gestió no incorpora el marisqueig de la tellerina, que es practica amb draga manual, atès que aquesta modalitat s’exclou de l’àmbit d’aplicació del Reglament (CE) 1967/2006, l’article 2 del qual considera com a dragues únicament les d’embarcació i les mecanitzades.

D’acord amb l’article 119.3 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d’activitats marítimes que inclou, entre d’altres, la regulació i la gestió del marisqueig i l’establiment de les condicions per practicar-lo.

L’article 3 punt r) de la Llei 2/2010, del 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, defineix com a marisqueig l’exercici de l’activitat extractiva a peu o amb embarcació, tant en aigües interiors...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR