STSJ Cataluña 1038/2014, 12 de Febrero de 2014

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2014:755
Número de Recurso4413/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1038/2014
Fecha de Resolución12 de Febrero de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 12 de febrer de 2014

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 1038/2014

En el recurs de suplicació interposat per ASSOCIACIÓ D'INFERMERIA SANT PAU i COMITE D'EMPRESA DEL HOSPITAL DE LA STA. CREU I SANT PAU a la sentència del Jutjat Social 2 Barcelona de data 8 d'abril de 2013 dictada en el procediment núm. 887/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part FUNDACIÓ DE GESTIÓ SANITARIA DE L'HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU i FUNDACIÓ PRIVADA DE L'HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 18-9-12 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre conflicte col·lectiu, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 8 d'abril de 2013, que contenia la decisió següent:

Desestimo las demandas interpuestas por el Comité de Empresa de la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau contra la Fundació de Privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, y de l'Associació Professional d'Infermeria de Sant Pau contra la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau contra la Fundació de Privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, absolviendo a los demandados de las pretensiones formuladas en su contra.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

Sobre el año 1974-1975 se construyó en las dependencias del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau una guardería para los hijos de los trabajadores del Hospital, que empezó a funcionar en 1976. Los trabajadores que no habían obtenido plaza venían percibiendo una ayuda (testifical Carlos María, Juan Pablo )

SEGUNDO

Debido a las obras del Hospital, las instalaciones de guardería se debían cerrar. El

14.06.1993 la Junta del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària del Hospital tomó el siguiente acuerdo: "Atès que una vegada construït l'edifici del nou Hospital i traslladat al mateix els serveis existents, quedaran sense ocupació alguns edificis del recinte de l'Hospital actualment destinats a l'activitat assistencial, el patronat de la Fundació de Gestió acorda proposar a la Molt Il.lustre Administració de l'Hospital que estudiï la posssibilitat de destinar un dels edificis o pavellons del recinte actual de l'Hospital per tal que serveixi per a la ubicació de la guardería infantil dels fills dels treballadors a l'Hospital". El 17.06.1993 la gerente del Hospital comunicó al Comité de Empresa que la MIA había acordado que "una vegada quedin sense ocupació els actuals pavellons, considerarà aquesta prioritat per assignar un nou espai per tal que serveixi de guardería infantil dels fills dels treballadors de l'Hospital (f. 515, 516)

TERCERO

El Comité de Empresa y la Molt Honorable Administració de l'Hospital llegaron a un acuerdo el 13.07.1993 sobre la guardería:

"1r.-Constituir d'immediat, una comisssió de seguiment del tema de la Guarderia. Aquesta Comissió estarà formada per membres del Comité d'Empresa i per representants de la Direcció.

2n.-El curs 1993-1994 continuarà oberta amb tota normalitat fins el 30 de juny de 1994, que será la data de tancament de la guarderia laboral. Així doncs, s'acceptaran, com cada any, noves inscripcions fins al límit de 150 places i es faran grups de nens per clase, d'acord amb les necessitats del moment.

3r.-Així doncs, l'Hospital continua disposant d'una guarderia infantil laboral per a l'ús dels fills dels empleats, d'acord amb l' art. 42 del Conveni Col .lectiu entre el Comité d'Empresa i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Si bé, durant el període transitori de construcció del nou Hospital, es continuarà oferint els serveis de guardería pels fills dels empleats, mitjançant la concertació amb alguna guardería de les rodalies o bé oferint la possibilitat de subvenció económica als pares, que en aquest darrer cas, escollirien lliurement la guardería" (f. 517 y 518)

CUARTO

La Comisión de seguimiento de la guardería intentó buscar un local alternativo para ubicar el servicio de guardería pero no lo encontró, por lo que tras el curso 93-94 se empezó a pagar una cantidad económica a los trabajadores que tenían derecho al servicio de guardería (testifical Eleuterio ). La cantidad económica la paga la Fundación de Gestión (hecho no controvertido)

QUINTO

En la actualidad de los doce pabellones del antiguo Hospital sólo tres están rehabilitados: el pabellón de Sant Miquel, con una superficie construida de 2563,74 m2, el pabellón de Santa Apol.lònia, con una superficie construida de 212,73 m2, y el de Sant Jordi, con una superficie construida de 212,51 m2. Se prevé que el primer pabellón sea ocupado por UNU y la Casa Asia, respecto del segundo existe un proyecto turístico y el tercero por la Casa América (f. 568 a 570). Los pabellones son propiedad de la Fundación Privada (hecho no controvertido)

SEXTO

El 27.07.2012 la Fundació de Gestió Sanitaria comunicó al Comité de Empresa que desde el 1.08.2012 suprimía todas las ayudas por fondo de acción social y las que tuviesen la misma naturaleza y finalidad, como la subvención para guardería, y ello en aplicación del art. 33 de la Ley 1/2012, de 22 de febrero, de presupuestos de la Generalitat (f. 579)

SÉPTIMO

Los estatutos de la Fundació de Gestió Sanitària hacen constar en su art.1 que la Fundació es una entidad sin ánimo de lucro que tiene el patrimonio, los rendimientos y los recursos obtenidos afectados de forma permanente a la realización de las finalidades de interés general previstas en los mismos. El art. 4 establece en cuanto a su régimen jurídico que tiene personalidad jurídica propia y plena capacidad jurídica y de obrar, siendo dirigida por un Patronato formado por cinco miembros, tres designados por la Generalitat, otro a propuesta del Ajuntament y un quinto a propuesta del Arzobispado. Cada miembro del patronato tiene un voto y los acuerdos se adoptan por mayoría simple de los votos de las personas asistentes a la reunión.

(f.626 a 634)

OCTAVO

En el inventario de entes públicos del Ministerio de Economía y Hacienda figura como tal la Fundación Privada de Gestió Sanitària (f. 671 a 676)

NOVENO

Por email de 11.02.2013 se requirió a la Fundació de Gestió que le indicase el número de efectivos para elaborar los datos sobre el número de personas que prestan servicios en el sector público vinculado a la Generalitat (f. 677)

DÉCIMO

Las instrucciones internas de contratación de la Fundació de Gestió Sanitària, aprobadas por el patronato el 23.02.2012, indican la aplicación de la normativa de la Ley de Contratos del Sector Público al formar parte del sector público pese a no se administración pública (f. 683 a 705)

UNDÉCIMO

La Intervención General de la Generalitat de Catalunya clasifica a la Fundació de Gestió dentro de las unidades que integran el sector de Administraciones Públicas de la Generalitat (f. 706)

DUODÉCIMO

El 19.03.2012 los Departamentos de Salud y de Economia i Conexeiment de la Generalitat nombraron los miembros de la comisión de control de la fundación, en tanto que "entitat del sector públic de la salut, amb personalitat jurídica diferenciada" (f. 707 y 7'8)

DECIMOTERCERO

Las cuentas anuales de la Fundació de Gestió Sanitària cerraron en 2010 con unas pérdidas de 1.586.992 euros y en 2011 de 16.994.032 euros. El resultado de 2012 es de pérdidas de

9.184.306 euros (f. 724 a 752)

DECIMOCUARTO

Intentada la conciliación ante la sección de conflictos colectivos, ésta terminó sin avenencia (f. 310 y 436)

Tercer

Contra aquesta sentència Comité de empresa de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Associació professional d'Infermeria Sant Pau van interposar un recurs de suplicació, que van formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs del Comitè d'Empresa de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el de l'Associació Professional d'Infermeria St. Pau contra la sentència que desestima la seva pretensió, és per reposar les actuacions al estat en què es trobaven abans d'infringir normes o garanties processals que causen indefensió, per revisar els fets declarats provats i per examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l'article núm. 193, a), b) i c) de la Llei 36/2011 Reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE 11 d'octubre).

La Fundació Privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau presenta escrit d'impugnació oposant-se als motius del recurs de l'Associació d'Infermeria i del de el Comitè d'empresa, i com a qüestió prèvia combat l'existència de grup d'empreses, que nega, reconeixent no obstant que les parts recurrents no s'hi refereixen en suplicació. Conclou que per aquest motiu no li arriba cap responsabilitat sobre el fons del litigi atès que no es postula la seva condemna encara que se la demandi.

La Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau també s'oposa als motius del recursos de les parts recurrents. Aporta documentació sobre l'acta notarial de decisió de modificació dels Estatuts de la Fundació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • STSJ Cataluña 6313/2014, 29 de Septiembre de 2014
    • España
    • 29 Septiembre 2014
    ...la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l'Hospital Sta. Creu i Sant Pau. En concreto, tal como recuerda nuestra sentencia de 12 de febrero de 2.014 (recurso 4413/2013 ): "(...) en la nostra Sentència d'aquest TSJ Catalunya de 5 d'abril de 2013 (rec. 6805/2012 ) ja citada en cas d'acomiad......
  • STSJ Cataluña 5644/2015, 1 de Octubre de 2015
    • España
    • 1 Octubre 2015
    ...la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l'Hospital Sta. Creu i Sant Pau . En concreto, tal como recuerda nuestra sentencia de 12 de febrero de 2.014 (recurso 4413/2013 ): "(...) en la nostra Sentència d'aquest TSJ Catalunya de 5 d'abril de 2013 (rec. 6805/2012 ) ja citada en cas d'acomia......
  • ATS, 15 de Septiembre de 2015
    • España
    • 15 Septiembre 2015
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 12 de febrero de 2014, en el recurso de suplicación número 4413/13 , interpuesto por ASSOCIACIÓ DŽENFERMERÍA SANT PAU I COMITÉ DE EMPRESA DEL HOSPITAL DE LA STA CREU I SANT PAU, frente a la sentencia dictada por......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR