SAP Barcelona 3/2014, 8 de Enero de 2014

PonenteJOAN FRANCESC URIA MARTINEZ
ECLIES:APB:2014:675
Número de Recurso7/2013
ProcedimientoSUMARIO
Número de Resolución3/2014
Fecha de Resolución 8 de Enero de 2014
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 22ª

Audiència Provincial de Barcelona

Secció Vint-i-dosena

Rotlle sumari núm. 7/2013

Referència de procedència:

JUTJAT INSTRUCCIÓ 6 RUBÍ

Sumari núm. 1/2013

SENTÈNCIA NÚM. 3/2014

Magistrats/des:

Joan Francesc Uría Martínez

Francesc Abellanet Guillot

Parricia Martínez Madero

La dicta la Secció Vint-i-dosena de l'Audiència Provincial de Barcelona al Rotlle de Sumari núm. 7/2013, procedent del Jutjat Instrucció 6 Rubí, Sumari núm. 1/2013per un delicte de abusos sexuals, contra Humberto, amb NIE núm. NUM000, major d'edat, nascut a Ecuador, fill de Climaco y Marta, amb domicili al DIRECCION000, NUM001, NUM002 NUM003, de Rubí.

Han estat parts l'acusat Humberto, representat pel Procurador LAURA DE MANUEL TOMAS i asistit del lletrat Mª DEL CARMEN RODRIGUEZ CARMONA, l'acusació particular Susana, representada per la Procuradora Elena Soria de Villalonga i assistida de la Lletrada Silvia Olivares Alba, i el Ministeri Fiscal. D'aquesta sentència, que expressa l'opinió del Tribunal, ha estat ponent Joan Francesc Uría Martínez.

Barcelona, vuit de gener de dos mil catorze.

Antecedents de fet

Primer

En la fase intermèdia d'aquesta causa, instruïda pel Jutjat d'instrucció núm. 6 de Rubí amb el núm. 841/2012 de diligències prèvies, després sumari núm. 1/2013, el Ministeri fiscal formulà acusació contra el processat Humberto, com a autor responsable d'un delicte continuat d'abusos sexuals a menor de 13 anys, dels articles 183.3, 183.4.d ) i 74 del Códi penal (d'ara endavant Cp), sol licitant la imposició al mateix de les penes de 12 anys de presó, amb l'accessòria d'inhabilitació absoluta durant el temps de la condemna, privació de la pàtria potestat sobre sa filla Rafaela, prohibició durant 10 anys d'aproximar-se a menys de 1000 metros i de comunicar-se amb la víctima, i llibertat vigilada durant 10 anys, per complir amb posterioritat a la pena privativa de llibertat. També sol licità el Ministeri fiscal la condemna del processat al pagament de les costes i a indemnitzar Rafaela en 30.000 euros en concepte de lesions causades.

L'acusació particular, constituïda per Susana, actuant com a mare de la menor Rafaela, formulà la mateixa qualificació que el Ministeri fiscal, amb la diferència de sol licitar que la pena de presó fos de 15 anys i l'import de la indemnització per lesions causades de 60.000 euros.

Segon

En tràmit de qualificació provisional, la defensa sol licità la lliure absolució del processat. Tercer. Al judici oral, desprès de la pràctica de la prova y en tràmit de conclusions, les parts elevaren a definitives llurs qualificacions provisionals, tret el Ministeri fiscal, que modificà la seva en el sentit d'afegir l' article 183.1 Cp a la tipificació dels fets, i demanar que dels 30.000 euros d'indemnització, 20.000 euros fossin per lesions causades, i 10.000 euros per danys morals.

Fets provats

Humberto, major d'edat, estranger amb residència regular a Espanya, sense antecedents penals i pare de Rafaela, nascuda el 23 de gener de 2001, havia estat molt de temps sense relacionar-se amb aquesta, doncs ell residia a Madrid i la filla a Rubí, amb la seva mare, Susana . Humberto anà a viure a Rubí el gener de 2012 i començà a relacionar-se amb Rafaela, mantenint contactes freqüents, quasi diaris, des de les acaballes d'aquell mes fins el 26 de juliol del mateix any, ja fos al carrer o locals públic, al domicili de la filla, situat la CARRETERA000, núm. NUM002, NUM002, o al domicili del pare, al DIRECCION000, núm. NUM001, NUM004 - NUM003 .

Dies després del 23 de gener de 2012, aniversari de la filla, trobant-se aquesta asseguda a un sofà que hi havia al domicili del pare, Humberto segué al seu costat, introduí una mà per sota dels shorts que la nena vestia i li feu tocaments a la vulva i després als pits, aquests per sobra de la samarreta que Rafaela duia posada.

Mesos després, en dates indeterminades però en tot cas anteriors al 26 de juliol, i al menys una del mes d'abril, com a mínim en dues ocasions, en que eren sols al domicili de Rafaela, Humberto agafà la seva filla, la despullà de cintura cap avall, s'obrí els pantalons, es tragué el penis i introduí el penis dins la vagina de la nena.

A conseqüència d'aquests fets, Rafaela patí una afectació de tipus posttraumàtic, consistent en pensaments i records sobre els fets.

A Rafaela li ha estat transmès el virus del papil loma humà, sense que es conegui l'origen de la transmissió.

Fonaments de dret

Primer

La declaració de fets provats es fonamenta, bàsicament, en la declaració efectuada pel processat al plenari, la qual ha fet en bona part innecessària una exploració exhaustiva de la víctima, i potser per això les parts han optat, amb criteri lloable, per no demanar a la nena masses explicacions i un esforç de rememoració que hagués pogut incrementat el seu patiment. En realitat, als efectes de la repressió del delicte objecte d'acusació resulta indiferent si els fets es produïren en un habitatge, el de l'acusat, o un altre, el de la víctima, o quins fets en un i quins en l'altre; com també resulta indiferent el nombre d'actes i la concreta descripció dels mateixos, perquè el que resulta decisiu és que en un concret període de temps, tenint la nena 11 anys, el seu pare la penetrà vaginalment com a mínim en dues ocasions.

L'única qüestió objectivament controvertida, tot i que no afecta al tipus penal i sí només a la responsabilitat civil, és l'atribució de la transmissió a la nena del virus del papil loma humà als fets realitzats pel pare, atribució que afirmen les acusacions i no ha admès l'acusat. Sobre aquest particular, el plantejament de les acusacions és el següent: atesa l'edat de la menor i la presumible inexistència d'altres relacions sexuals, el contagi només es pot atribuir a les relacions objecte d'enjudiciament. Aquest plantejament es podria acceptar si l'única via de transmissió possible...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR