SAP Barcelona 523/2013, 3 de Diciembre de 2013

PonenteJOAN FRANCESC URIA MARTINEZ
ECLIES:APB:2013:14997
Número de Recurso3/2013
ProcedimientoSUMARIO
Número de Resolución523/2013
Fecha de Resolución 3 de Diciembre de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 22ª

Audiència Provincial de Barcelona

Secció Vint-i-dosena

Rotlle sumari núm. 3/2013

Referència de procedència:

JUTJAT INSTRUCCIÓ 1 SABADELL (ANT.IN-2)

Sumari núm. 1/2012

SENTÈNCIA NÚM. 523/2013

Magistrats/des:

Joan Francesc Uría Martínez

Francesc Abellanet Guillot

Patricia Martínez Madero

La dicta la Secció Vint-i-dosena de l'Audiència Provincial de Barcelona al Rotlle de Sumari núm. 3/2013, procedent del Jutjat Instrucció 1 Sabadell (ant.IN-2), Sumari núm. 1/2012, per un delicte d'agressió sexual i per una falta de lesions, contra Isidoro, nacionalitzat a Espanya, amb DNI nº NUM000, nascut a Badalona, el dia NUM001 /87, fill de/d' Samuel i de/d' Coral i amb domicili Badalona, Carrer DIRECCION000, NUM002 NUM003 - NUM004 .

Han estat parts l'acusat Isidoro, representat pel Procurador Ana Salinas Parra i asistit del lletrat M. Teresa Servent Vidal, i el Ministeri Fiscal. D'aquesta sentència, que expressa l'opinió del Tribunal, ha estat ponent Joan Francesc Uría Martínez.

Barcelona, tres de desembre de dos mil tretze.

Antecedents de fet

Primer

A la fase intermèdia d'aquesta causa, instruïda pel Jutjat d'instrucció núm. 1 de Sabadell amb el núm. 7/2012 de diligències urgents, desprès diligències prèvies núm. 242/2012 i finalment sumari núm. 1/2012, el Ministeri fiscal formulà acusació contra Isidoro, com a autor responsable d'un delicte d'agressió sexual dels articles 178 i 179 del Codi penal, i d'una falta de lesions de l'article 617.1 del mateix text legal, amb la concurrència de la circumstància agreujant d'abús de superioritat, de l'article 22.2 del cos punitiu, sol·licitant la imposició al mateix de les penes següents: pel delicte, 10 anys de presó i inhabilitació absoluta durant el temps d'aquesta condemna, prohibició d'aproximar-se a Africa, el seu domicili, lloc de treball o qualsevol altre lloc que la mateixa freqüenti, a una distància no inferior a 1000 metres, per un temps de 10 anys, i prohibició de comunicar-se amb Africa per qualsevol mitjà, per un temps de 10 anys; i per la falta, 2 mesos de multa amb una quota diària de 18 euros i responsabilitat personal subsidiària d'1 dia de privació de llibertat per cada dues quotes impagades, prohibició d'aproximar-se a Africa, el seu domicili, lloc de treball o qualsevol altre lloc que la mateixa freqüenti, a una distància no inferior a 1000 metres, per un temps de 6 mesos, i prohibició de comunicar-se amb Africa per qualsevol mitjà, per un temps de 6 mesos. També sol·licità el Ministeri fiscal que el processat fos condemnat al pagament de les costes processals.

Segon

En tràmit de qualificació provisional, la defensa sol·licità la lliure absolució del processat.

Tercer

Al judici oral, desprès de practicada la prova i en tràmit de conclusions, les parts elevaren a definitives llurs respectives qualificacions provisionals, amb excepció, el Ministeri fiscal, de deixar sense efecte l'esment a la concurrència de la circumstància agreujant d'abús de superioritat.

Fets provats

La nit del 26 al 27 de gener de 2012, a la discoteca "Bora Bora", situada al carrer Sant Ferran de Sabadell, Isidoro, major d'edat i sense antecedents penals computables en aquesta causa, va contactar amb Africa, major d'edat, a qui no coneixia. Tots dos van estar xerrant i ballant, i després de les 3 de la matinada, els dos força beguts, van sortir del local a fumar. Seguidament s'allunyaren de la discoteca, agafats l'un de l'altre, i arribaren al portal d'una nau d'un polígon industrial que tenia unes escales i allà segueren. Un cop asseguts, Africa començà a acariciar el membre viril d' Isidoro i aquest descordà els pantalons de la dona, introduí la mà per sota les calces i començà a acariciar-li la zona genital i a ficar-li un dit a la vagina, moment en que aquella li manifestà que no podia tenir relacions sexual a causa d'un quist, el que motivà la cessació de les tocaments.

Fonaments de dret

Primer

Cal dictar sentència absolutòria, doncs els fets declarats provats no són constitutius d'infracció penal, sense que les proves practicades al judici oral permetin, a criteri d'aquest Tribunal, arribar a unes altres conclusions fàctiques susceptibles d'integrar dels tipus penals pels quals s'ha formulat acusació, ni cap altre d'homageni.

Això és així perquè els càrrecs es sostenen sobre la declaració de Africa, i aquesta declaració no es pot considerar, en opinió del Tribunal, prova idònia per enervar la presumpció d'innocència.

Certament, com diu la recent sentencia, que citaren en aquesta més d'una vegada, STS 758/2013, de 24 d'octubre, " los delitos contra la libertad sexual, máxime cuando afecten a menores de edad, merecen un especial reproche moral y social que impone una contundente reacción penal, proporcionada a su acentuada gravedad, a la especial relevancia del bien jurídico contra el que atentan y a la reforzada tutela de dichas personas merecen como víctimas de los mismos. Pero siendo todo ello cierto, en ningún caso puede aceptarse que el carácter odioso de los hechos denunciados determina una degradación de las garantías propias del proceso penal y especialmente del derecho constitucional a la presunción de inocencia, que constituye un principio fundamental y presupuesto básico de todas las demás garantías del proceso ". I al nostre entendre es vulneraria el dret fonamental a la presumpció d'innocència si dictéssim un pronunciament de condemna basat, com no podria ser d'una altra manera, en la declaració de la denunciant, la qual, no hem d'oblidar-ho, " no es propiamente un testimonio (declaración de conocimiento prestada por una persona ajena al proceso) sino una declaración de parte, en cuanto que la víctima puede personarse como parte acusadora particular o perjudicada civilmente en el procedimiento " ( STS 1.505/2003, citada a l' ATS de 21 de setembre de 2010 ).

Seguint l'expressada STS 758/2013, " la primera cuestión que se nos presenta es la relativa a que hemos de entender por prueba de cargo, para desvirtuar la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR