STSJ Cataluña 6464/2013, 10 de Octubre de 2013

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2013:9719
Número de Recurso643/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6464/2013
Fecha de Resolución10 de Octubre de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL·LM. SR. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ

Barcelona, 10 d'octubre de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6464/2013

En el recurs de suplicació interposat per Institut Nacional de la Seguretat Social a la sentència del Jutjat Social 21 Barcelona de data 8 d'octubre de 2012 dictada en el procediment núm. 270/2011, en el qual s'ha recorregut contra la part Marí Juana, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 23 de marzo de 2011 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 8 d' octubre de 2012, que contenia la decisió següent: " En la demanda interposada per Marí Juana contra Institut Nacional de la Seguretat Social, refuso l'excepció de caducitat en la instancia oposada per l'Entitat Gestora, i accepto la demanda interposada, per tant:

1- Revoco la resolució administrativa impugnada, i declaro la demandant en situació d'Incapacitat permanent en grau de Total, derivada de Malaltia Comuna, amb dret a percebre una prestació mensual i vitalícia del 55 per cent de la base reguladora de 0,00 # mensuals, mes les revaloritzacions i millores corresponents, amb efectes econòmics des de 20/10/2010.

2- Estableixo un termini de dos anys des de la data d'aquesta sentencia a partir del qual podran les parts instar la revisió del grau per agreujament o milloria.

3- Condemno al demandat Institut Nacional de la Seguretat Social a reconèixer i abonar l'esmentada prestació "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primer

La demandant Marí Juana, nascuda el dia NUM000 /1956, i afiliada a la Seguretat Social amb el nº NUM001, prestava serveis com a Cuinera per compte d'altri.

Segon

A sollicitud de la part interessada, instada el dia 30/06/2010. Es va iniciar expedient per a la valoració d'Incapacitat Permanent, la Comissió d'Avaluació d'Incapacitats, el 30/07/2010 va emetre informeproposta, i l'Entitat Gestora demandada va dictar resolució el dia 24/08/2010, en la que no es reconeix la demandant en situació d'Incapacitat Permanent ni en cap grau d'incapacitat, derivada de Malaltia Comuna, i com a conseqüència del següent quadre clínic: "Protusiones discales L5-S1. Sin signos de radiculopatia. Gonartrosis. Fibromialgia. Sindrome depresivo-Ansiedad".

Tercer

Disconforme amb l'anterior resolució, va interposar Reclamació Prèvia que fou desestimada per nova resolució de 10/02/2011.

Quart

Les lesions que afecten la demandant, amb el caràcter de cròniques o la qualificació de permanents i presumiblement definitives, son les descrites a la Resolució Administrativa i esmentades en l'anterior apartat segon, puntualitzant que la gonartrosi es en grau II amb pinçament del compartiment intern i femoro- patel·lar, i genoll valg al costat dret, amb pronòstic de possible intervenció quirúrgica prèvia pèrdua de pes, i presenta clínica de dolor i deformitat en ambdós genolls.

Cinquè

La base reguladora mensual de la prestació demandada és: 470,51# pel grau de Total 470,51#. I els efectes econòmics des de 20/10/2010.

Sisè

La demandant acredita el període mínim de cotització, havent prestat serveis per compte d'altri en el regim general en el que sol·licita la prestació, amb contracte de treball a temps parcial. Tanmateix mante un descobert de cotitzacions en el regim especial agrari per compte d'altri entre gener i maig de 2004 i setembre a desembre de 2004, per al qual no ha estat requerida per a regularitzar la situació per part de l'Entitat Gestora.

Setè

La demandant va rebre notificació de la resolució inicial de 24/8/2010 dictada en aquests procediment, el dia 31/8/2010, no la va impugnar fins que el 20/1/2011 va presentar a l'Entitat Gestora escrit de reclamació prèvia amb la pretensió de reconeixement del grau d'incapacitat permanent absoluta i subsidiàriament total.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència que estima la demanda de declaració de grau d'incapacitat permanent total, el Lletrat de l'INSS presenta recurs de suplicació que ha estat impugnat. El recurs presenta un primer motiu, per la via de l' article 193 a) de la LRJS, interessant la nul.litat de la sentència dictada, per infracció de l' article 218 de la LEC, indicant que la sentència infringeix les normes o garanties del procediment i ha provocat indefensió, per manca de motivació, en no existir precepte ni fonamentació, en relació al descobert de quotes de seguretat social, quan la manca de invitació al pagament, no ha de donar lloc a entendre que s'està al corrent, ja que no té base legal aquesta consideració.

Es parteix de què la omissió de pronunciaments, la incongruència, la deficiència de fets provats o manca de valoració de la prova, que hauria de ser apreciada en el cas que la decisió de la sentència no es correspongués amb els fets provats declarats, podria ser un defecte que, d' apreciar-se, podria generar indefensió a la part i donar lloc a la nul litat de la sentència per manca dels requisits del article 97-2 de la LRJS ("La sentència haurà d'expressar, dins dels antecedents de fet, resum suficient dels que hagin estat objecte de debat en el procés. Així mateix, i apreciant els elements de convicció, declararà expressament els fets que estimi provats, fent referència en els fonaments de dret als raonaments que li hagin portat a aquesta conclusió, en particular quan no reculli entre els mateixos les afirmacions de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR