STSJ Cataluña 6617/2013, 15 de Octubre de 2013

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2013:10003
Número de Recurso7447/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6617/2013
Fecha de Resolución15 de Octubre de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 15 d'octubre de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6617/2013

En el recurs de suplicació interposat per MUTUA EGARSAT i INTERCOMARCAL (MATEPSS Núm.

39) a la sentència del Jutjat Social 19 Barcelona de data 13 d'abril de 2012 dictada en el procediment núm. 670/2011, en el qual s'ha recorregut contra la part INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TESORERIA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, COMPOSITUB, S.A. i Florencio, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 19-7-11 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre accident de treball, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 13 d'abril de 2012, que contenia la decisió següent:

DESESTIMO la demanda presentada por las Mutuas de Accidentes de Trabajo y Enfermedades Profesionales de la Seguridad Social EGARSAT - INTERCOMARCAL contra el Instituto Nacional de la Seguridad Social, la Tesorería General de la Seguridad Social, el trabajador D. Florencio y la mercantil Compositub, S.A. en reclamación por DECLARACIÓN DE CONTINGENCIA DE INCAPACIDAD PERMANENTE Y RESPONSABILIDAD DE LAS MUTUAS y absuelvo a los demandados de las respectivas pretensiones, confirmando la resolución administrativa impugnada.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primero

D. Florencio, nacido el NUM000 -1951, DNI nº NUM001, sufrió un accidente de trabajo el 27-11-1982 durante su prestación de servicios en la empresa COMPOSITUB, S.A., que en esa fecha tenía cubierto el riesgo por contingencias profesionales con Mutua EGARSAT. Fue declarado afecto de lesiones permanentes no invalidantes derivadas de accidente de trabajo, con derecho a la indemnización correspondiente. Las lesiones que dieron lugar a la declaración fueron las siguientes: "Disminución de la movilidad global menor 50% en artic. Tibio peronea astragalina derecha. Atrofia severa de gemelo derecho, algias moderadas".

Segundo

Manteniendo su vinculación laboral a la mercantil demandada, inició un proceso de incapacidad temporal el 2-11-2009 por contingencias comunes y se le extendió alta médica con propuesta de incapacidad el 25-10-2010. Por resolución de 21-03-2011 se declaró que las lesiones del demandante suponían una agravación de las que dieron lugar al reconocimiento inicial de lesiones permanentes no incapacitantes y le causan una incapacidad permanente total para su profesión de Jefe Taller de Mantenimiento, derivada de accidente de trabajo. Se reconoció el derecho a percibir una pensión mensual del régimen general de 1.741,39 euros, incrementada en un 20% en los períodos de inactividad laboral, mas revalorizaciones, revisable a partir de 12/2012. En ICAM apreció en el demandante, en dictamen de 25-10-2010 el siguiente cuadro residual: "Signos degenerativos artrósicos severos en tobillo que limitan la deambulación. Atrosis generalizada afectación en rodilla, caderas y columna cérvico lumbar con hernia discal L4-L5 y radiculopatía crónica S1".

Tercero

Frente a la resolución dictada interpuso Mutua Egarsat en fecha 6-05-2011 reclamación previa, interesando se declare que la incapacidad permanente total reconocida al Sr. Florencio deriva de contingencia común. Mutua Intercomarcal interpuso reclamación previa el12-05-2011, oponiéndose a la contingencia determinante de la agravación, por considerarlas de etiología comun y que, de ser confirmada la contingencia de accidente de trabajo la responsabilidad sería de Mutua EGARSAT al ser la aseguradora cuando el accidente se produjo y, para el negado supuesto de desestimar dichas pretensiones, se opuso a la revisión por agravación, interesando el grado inicial de lesiones permanentes no incapacitantes. Las reclamaciones fueron desestimadas por resolución de 27-06-2011.

Cuarto

La base reguladora de la prestación es de 2.686,73 euros por enfermedad común con efectos 22-03-2011. La base reguladora en la fecha del accidente era de 23.181,28 euros anuales. La base reguladora anual actual es de 37.994,00 de la cual EGARSAT es responsable hasta la base reguladora del accidente y Mutua Intercomarcal 14.812,72 euros.

Quinto

El demandante presenta "Artrosis severa de tobillo con atrofia de gemelo derecho y limitación a la deambulación. Artrosis generalizada, con afectación en rodilla, caderas y columna cérvico lumbar con hernia discal L4-L5 y radiculopatía crónica S1

Sexto

El demandante continúa en la actualidad en activo en la empresa COMPOSITUB, S.A., habiendo sido dado de alta en fecha 26-04-2011 como Técnico de Organización (folio 136).

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora i la codemandada Mutua Intercomarcal van interposar un recurs de suplicació, que van formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte dels respectius recursos de les condemnades Mútua Intercomarcal d'Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social núm. 39 i de la Mútua núm. 276 Egarsat contra la Sentència de 13 d'abril de 2012 que desestima la seva demanda en impugnació de la Resolució del Institut Nacional de la Seguretat Social de 21 de març de 2011 i declara el treballador de la mercantil ocupadora en situació d'incapacitat permanent total derivada d'accident de treball per agreujament de les lesions que en el seu dia van donar lloc a la indemnització per Lesions permanents No Invalidants derivades d'accident de treball, és per revisar els fets declarats provats i per examinar les infraccions de les normes substantives o de la jurisprudència en la sentència amb empara en l'article 193 b) i c) de la Llei 36/2011 Reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre (BOE 11 d'octubre) d'aplicació al recurs.

Segon

Per sistemàtica en l'exposició del primer objecte del recurs de les dues Mútues, ens referim a les modificacions fàctiques postulades per cada una de les recurrents segons l'ordre dels fets provats.

Així la Mútua Egarsat proposa la revisió del Primer fet provat de la sentència a fi de què consti que la data de l'accident de treball és de "27 de novembre de 1992 " i no la que consta de 1982. Corregim efectivament aquest error material involuntari de transcripció, atès que la data del accident és pacífica i consta en els documents públics aportats al procediment.

També postula la modificació del segon fet provat de la sentència que es refereix al inici del procés d'incapacitat temporal el 2 de novembre de 2009 per contingències comunes, a la Resolució del Ens Gestor de 21 de març de 2011 que va declarar l'agreujament de les lesions patides en l'accident de 1992 i la situació d'Incapacitat Permanent Total del treballador com a Cap de Taller de Manteniment, i fa referència al dictamen del Institut Català d'Avaluacions Mèdiques que transcriu. Proposa l'addició al inici després de la primera coma de la frase, que digui: " va iniciar un procés d'incapacitat temporal per contingències comunes a data de 13 de gener de 1999 fins el 9 de febrer de 2009 per lumbociàtica, i el 2 de novembre de 2009 per lumbago inespecífic amb dolors ossi articulars d'intensitat progressiva a nivell de turmells, maluc, columna lumbar amb lumbociatàlgia dreta i després de la pràctica de proves complementàries es va cursar l'alta mèdica amb proposta d'Incapacitat permanent per contingència comuna en data de 25 d'octubre de 2010." Seguint la següent frase del fet provat.

Al seu torn, la Mútua Intercomarcal postula la modificació del Quart fet provat, que recull la base reguladora de la prestació per malaltia comuna, la del moment del accident, i la base reguladora anual actual amb la proporció de percentatge que correspondria respondre a cada una de les Mútues segons la Resolució del Institut Nacional de la Seguretat Social de 21 de març de 2011. Proposa la supressió de la última frase del fet provat sobre el repartiment proporcional entre les dues Mútues que hi consta, perquè considera que constitueix una valoració jurídica que no es pot contenir en la relació fàctica, ja que constitueix un dels motius de controvèrsia a resoldre en els fonaments jurídics.

Finalment la Mútua Egarsat postula la modificació del cinquè fet provat, referit a les lesions i seqüeles que presenta actualment el treballador, que són les dictaminades pel Institut Català d'Avaluacions Mèdiques. Es remet als informes mèdics pericials, que entén són coincidents amb el dictamen del ICAM. i proposa un text alternatiu que digui que el treballador demandat "presenta, derivat de l'accident de treball patit l'any 1992 signes degeneratius artròsics severs al turmell amb atròfia del bessó dret, i per malaltia comuna presenta una artrosi generalitzada amb afectació dels dos turmells, genolls, malucs i columna cervical i lumbar amb hèrnia discal L4-L5 i radiculopatia crònica S1, que pot ocasionar dificultat funcional per a tasques de bipedestació, deambulació prolongada i suport de càrregues."

Cal recordar que el recurs...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR