SAP Barcelona 470/2013, 27 de Septiembre de 2013

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2013:10147
Número de Recurso549/2012
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución470/2013
Fecha de Resolución27 de Septiembre de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ CATORZENA

Rotlle 549/12

Judici Ordinari núm. 482/2010

Jutjat de 1a. Instància núm. 1 de Vic

S E N T È N C I A Nº 470/2013

Magistrades:

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Il·lma. Sra. MARTA FONT MARQUINA

Il·lma. Sra. AURORA FIGUERAS IZQUIERDO

Barcelona, vint-i-set de setembre de dos mil tretze

La Secció Catorzena de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel·lació les actuacions número 549/2012, seguides pels tràmits del judici ordinari núm. 482/2010 en el Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Vic a instàncies del Sr. Marcelino i de la Sra. Rocío representas per la Procuradora Sra. Cristina Borrás Mollar, contra Santander Seguros y Reaseguros, Compañía Aseguradora S.A. (incompareguda en aquesta alçada) que estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel·lació interposat per la representació processal de la part actora contra la sentència dictada el dia 27 de febrer de 2012 (Interlocutòries d'aclariment de data 2 de març de 2012 i 8 de març de 2012) pel Jutjat de 1a. Instància.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Desestimar la demanda presentada por la Procuradora de Tribunales Dña. Roser Magro Arxer, en nombre y representación de la actora, en las personas de D. Marcelino y Dña. Rocío, contra la demandada, Santander Seguros y Reaseguros Compañía Aseguradora, declarando absuelta a ésta de los pedimentos de la primera, con imposición de costas a la actora".

I la part dispositiva de la Interlocutòria d'aclariment de data 2 de març de 2012 és del tenor literal següent: "Acordando: Haber lugar a la aclaración de Sentencia de fecha de 27 de febrero de 2012, solicitada por la Procuradora de Tribunales Dña. Mª. Roser Magro.

En consecuencia se acuerda la aclaración solicitada por la actora, en el sentido de que en efecto, constando que el fallecimiento de la Finada Dña. Apolonia fuertunamente notificado a la demandada, procede la devolución del importe a la actora en la cantidad de 480'92 euros, correspondiente al recibo del seguro de vida del año 2008-2009, cobrado por la aseguradora cuando la mentada ya había fallecido, pronunciamiento que en su momento en efecto se omitió por error, y que en consecuencia supone al subsanarse, una estimación parcial de la demanda. I la part dispositiva de la Interlocutòria d'aclariment de data 8 de març de 2012 és del tenor literal següent: "Acordando: Haber lugar a la aclaración solicitada por escrito de fecha 28 de febrero de 2012, por la Procuradora de Tribunales Dña. Mª. Roser Magro Axer en la representación que ostenta, debidamente acreditada en autos, aclarándose que en efecto se resolvió en primera instancia el Juicio Ordinario nº 482/2010, con estimación parcial de la sentencia al reconocerse a la demandante su derecho a que se le devolviese el importe abonado de 480'92 euros en el concepto que obra en las actuaciones, motivo por el que procede declarar la procedencia de que cada parte asuma las costas devengadas a su cargo".

SEGON

La representació processal de la part actora apel·là contra la sentència dictada en data 27 de febrer de 2012 (Interlocutòries d'aclariment de data 2 de març de 2012 i 8 de març de 2012) pel Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Vic en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 6 de setembre d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Els Srs. Marcelino i Rocío, en la seva condició d'hereus de la seva filla Apolonia interposen una demanda contra Santander Seguros y Reaseguros. Expliquen que el març del 2005 la seva filla va comprar la meitat indivisa d'un pis i per subrogar-se en la hipoteca Banco Santander Central Hispano li va exigir que subscrivís una pòlissa d'assegurança que cobrís, entre d'altres contingències, la defunció.

Els demandants reclamen a l'asseguradora 6.738,02# que és la diferència entre el capital assegurat (119.400#) i el capital amortitzat en el moment de la defunció de la seva filla així com la devolució de la prima corresponent a l'anualitat 2008-2009 que la demandada hauria cobrat quan ja s'havia produït i comunicat el decés. Sol·licita, a més, els interessos de l'article 20 LCAsseg.

La demandada s'oposa a la reclamació. Addueix que Doña. Apolonia, en complimentar el qüestionari va ocultar conscientment l'obesitat mòrbida que patia i que suposava una evident problemàtica patològica de la que aquesta asseguradora no va tenir coneixement per l'omissió en la que va incórrer l'assegurada. Invoca expressament l'article 10 LCAsseg.

La sentència desestima la primera de les pretensions en considerar que la filla dels demandants va ocultar que se li havia diagnosticat una obesitat mòrbida i estava en tractament, sent més que probable que la causa de la seva mort estigués relacionada amb aquesta malaltia. Estima, per contra, la segona pretensió i condemna la demandada a retornar als demandats la prima corresponent a l'anualitat 2008-2009, sense fer imposició de costes.

Contra aquesta resolució recorren només els demandants que invoquen error en la valoració de la prova en especial pel que fa a la relació que pugui existir entre una obesitat que, per un profà és una qüestió més aviat estètica quan no s'ha detectat cap patologia associada, i la causa de la mort. Sostenen que en el present cas ni tan sols va ser-ne el desencadenant. Al·leguen que no es pot apreciar en la seva filla dol o culpa greu en omplir el qüestionari i per tant l'asseguradora no pot emparar-s'hi per deixar de complir amb les seves obligacions contractuals.

SEGON

La filla dels ara demandants va concertar l'assegurança de la que deriva la present reclamació en el marc d'una operació de compravenda d'un pis amb subrogació del préstec hipotecari que gravava aquest immoble. El Sr. Aurelio, que fou qui s'encarregà dels tràmits de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR