SAP Tarragona 136/2013, 2 de Abril de 2013

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2013:1048
Número de Recurso611/2012
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución136/2013
Fecha de Resolución 2 de Abril de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

TARRAGONA

SECCIÓ TERCERA

ROLLO DE APELACIÓN: 611/2012

PROCEDENCIA: JUICIO VERBAL (DESAHUCIO POR FALTA DE PAGO) 1048/2011 JUZGADO PRIMERA INSTANCIA 1 EL VENDRELL

APELANTE: ALTAFULLA FOMENTO Y EXPLOTACIONES COMERCIALES, S.L.

PROCURADOR : MARGARITA YXART MONTAÑES

LETRADO : GENIS SIO FOLCH

APELADO : Anselmo

PROCURADOR : GEMMA BUÑUEL GUAL

LETRADO : MANEL RAMON FUENTES

SENTÈNCIA

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 2 d'abril de 2.013.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL·LACIÓ interposat per ALTAFULLA FOMENTO Y EXPLOTACIONES COMERCIALES, S.L. representada per la Procuradora dels Tribunals Sra. Yxart Montañés i assistida pel Lletrat Sr. Sió i Folch, contra la Sentència de 17 d'abril de 2.012 dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 1 del Vendrell, judici verbal (desnonament per falta de pagament) núm. 1048/2011, al qual figura com a part demandant la societat apel·lant, i com a part demandada D. Anselmo representat per la Procuradora dels Tribunals Sra. Buñuel Gual i assistit pel Lletrat Sr. Ramón Fuentes.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La resolució recorreguda conté la següent part dispositiva:

"Se declara enervada la acción de desahucio ejercitada, respecto al local de negocio identificado como nº 10 sito en el Centro de Ocio "Les Bruixes, en Altafulla, por el Procurador Don Manel Dionisio Borrell, en nombre y representación de "ALTAFULLA FOMENTO Y EXPLOTACIONES COMERCIALES, S.L.", contra DON Anselmo, representado por la Procuradora Doña Anna Adoración Calles Durán, imponiendo a dicho demandado las costas del procedimiento."

SEGON

Contra la esmentada resolució es van interposar recursos d'apel·lació per la representació processal de ALTAFULLA FOMENTO Y EXPLOTACIONES COMERCIALES, S.L..

TERCER

Donat trasllat del recurs a l'adversa, per la seva representació processal es va presentar escrit d'oposició al mateix.

QUART

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat els tràmits legals.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Interposa la representació processal de ALTAFULLA FOMENTO Y EXPLOTACIONES COMERCIALES, S.L. el present recurs d'apel·lació impugnant els pronunciaments de la sentència d'instància pels quals es declara enervada l'acció de desnonament al no haver transcorregut dos mesos des del requeriment efectuat pel llogater amb caràcter previ a la interposició de la demanda. Considera la part recurrent que ha existit una errada per part de la Jutgessa d'instància ja que aquell termini de dos meses va ser modificat essent d'un mes i, per tant, l'inquilí no tenia dret d'enervació de conformitat amb el que disposa l' article 22.4t de la LEC .

Aquesta Sala ha de donar la raó en aquest punt a la part recurrent atès que després de les successives reformes processals, l' article 22.4t de la LEC disposa: "4. Los procesos de desahucio de finca urbana o rústica por falta de pago de las rentas o cantidades debidas por el arrendatario terminarán mediante decreto dictado al efecto por el Secretario judicial si, requerido aquél previamente a la celebración de la vista en los términos previstos en el artículo 440.3 de esta Ley, paga al actor o pone a su disposición en el Tribunal o notarialmente el importe de las cantidades reclamadas en la demanda y el de las que adeude en el momento de dicho pago enervador del desahucio. Si el demandante se opusiera a la enervación por no cumplirse los anteriores requisitos, se citará a las partes a la vista prevenida en el artículo 443 de esta Ley, tras la cual el Juez dictará sentencia por la que declarará enervada la acción o, en otro caso, estimará la demanda habiendo lugar al desahucio.

Lo dispuesto en el párrafo anterior no será de aplicación cuando el arrendatario hubiera enervado el desahucio en una ocasión anterior, excepto que el cobro no hubiera tenido lugar por causas imputables al arrendador, ni cuando el arrendador hubiese requerido de pago al arrendatario por cualquier medio fehaciente con, al menos, un mes de antelación a la presentación de la demanda y el pago no se hubiese efectuado al tiempo de dicha presentación" . Per tant, no es pot compartir el pronunciament d'instància d'haver quedat enervada l'acció de desnonament exercitada ja que "no transcurrieron dos meses desde el requerimiento previo la interposición de la demanda" (Fonament Primer de la resolució recorreguda, foli 81), ja que sí va passar un mes des del requeriment realitzat i lliurat el dia 11-11- 2011 (foli 43) i la interposició de la demanda el 13-12-2011. Això obliga a analitzar les característiques del requeriment efectuat, es a dir, si el mateix és suficient per tal de que l'arrendatari quedi privat del dret d'enervació de l'acció exercitada.

Amb caràcter previ s'ha de dir respecte de la enervació, que el TS afirma que "la enervación se presenta no tanto como un "derecho procesal" cuanto como una oportunidad del arrendatario de evitar el desahucio, legalmente configurada en cada momento histórico atendiendo a razones sociales". A efectos de enervación habrá que consignar "todo": renta y repercusiones y cualquier otra cantidad a cuyo pago venga obligado el arrendatario ( STS 10.3.2010 )" (v. SAP de Barcelona, secció 13, de 16-01-2013, ROJ: SAP B 378/2013 ).

D'altra banda, no desconeix aquest Tribunal l'existència de diferents posicions en la jurisprudència menor de les Audiències Provincials; així, * una primera tesis exigeix que el requeriment previst a l' article

22.4t de la LEC contingui "una efectiva formalización por el arrendador de una declaración de voluntad dirigida al arrendatario comprensiva de su intención e interés en dar por finalizado el contrato que les vincula de no satisfacerla en el plazo improrrogable, las cantidades que, especifica y detalladamente, viene a adeudarle en concepto de renta, porque solamente con tal admonición, clara y terminante, el arrendatario comprenderá el alcance de la misma" ( A.P. Salamanca sentencia de 8 de noviembre de 2001 )" ; * una segona tesis considera que "la ley únicamente requiere que se haya...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR