STSJ Cataluña 5613/2013, 31 de Julio de 2013

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2013:8539
Número de Recurso2729/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5613/2013
Fecha de Resolución31 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL·LMA. SRA. JUANA VERA MARTINEZ

Barcelona, 31 de juliol de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5613/2013

En el recurs de suplicació interposat per Cespa Compañia Española de Servicios Públicos y Auxiliares, S.A. a la sentència del Jutjat Social 1 Tortosa de data 8 de gener de 2013 dictada en el procediment núm. 587/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Fons de Garantia Salarial, Ángel Jesús, Bernabe, Emilio

, Lourdes i Higinio, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 24 d'agost de 2012 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 8 de gener de 2013, que contenia la decisió següent: " Estimo la demanda interposada pels Don. Bernabe i Ángel Jesús contra CESPA, SA, declaro la improcedència de l'extinció dels seus contractes de treball el 19 de juliol de 2012, i condemno a la referida mercantil a l'obligació, bé de readmetre als actors en les condicions de treballs anteriors a l'extinció del contracte de treball amb el pagament dels salaris meritats des del dia de l'extinció, bé d'abonar-los la indemnització legal d'acomiadament improcedent d'acord amb les prescripcions de la DT 5èna del RDL 3/2012 . Opció que haurà de fer efectiva en aquest Jutjat en el termini de cinc dies a comptar des de la notificació d'aquesta resolució. Pel cas de opti pel pagament de les indemnitzacions d'acomiadament, aquestes sumen les següents quantitats:

Don. Bernabe, tretze mil dos-cents noranta-nou euros amb vint-i-cinc cèntims d'euro (13.299,25#);

i Don. Ángel Jesús, vuit mil nou-cents vuit euros amb nou cèntims d'euro (8.908,09#)

Absolc Fondo de Garantía Salarial de les pretensions dirigides contra ell, sense perjudici de la responsabilitat legal que li pugui correspondre.

Així mateix, absolc als Don. Higinio, Emilio i Lourdes de totes les peticions dirigides contra ells " . Segon. En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primer

El actors, les dades personals del qual consten en l'encapçalament de la demanda origen d'aquestes actuacions, prestaven serveis per la mercantil demandada amb les següents condicions de treball.

Antiguitat Categoria Professional Salari, inclosa part proporcional de pagues extraordinàries

Bernabe 7-6-2006 Maquinista 1.714,18#

Ángel Jesús 2-9-2008 Peó especialista 1.563,78#

(folis ).

Segon

La mercantil demandada notificà comunicació per escrit als actors l'extinció dels respectius contractes de treball amb data de 16 de juliol de 2012, i efectes del 19 del mateix, a l'empara de les causes objectives de l' art. 52 c) ET . La comunicació extintiva idèntica en ambdós casos pel que fa a les causes justificatives, i que donem aquí per íntegrament reproduïdes, deia en relació a la causa de l'extinció dels contractes el següent: "Que en vista de las modificaciones y reducciones de servicios a prestar por el Ayuntamiento de Tortosa para el contrato gestionado por esta empresa de "Servei Públic integral de neteja viària i de recollida de residus sòlids urbans a Tortosa", el pasado 15 de junio de 2012 se inició un período de consultas con los representantes de los trabajadores en orden a alcanzar un acuerdo para llevar a cabo un despido colectivo. SEGUNDO.- El período de consultas finalizó con un acuerdo en virtud del cual se procederá extinguir 10 contratos de trabajo, entre los cuales se encuentra el suyo (Se adjunta al presente como DOCUMENTO ANEXO, Acta del Acuerdo en el procedimiento ERO TE-123/2012" (folis 253 i 278).

Tercer

L'empresa posà a disposició del Sr. Bernabe 6.501,83 # en concepte d'indemnització per acomiadament per causes empresarials. Així mateix, posà a disposició del Sr. Ángel Jesús 4.794,88# pel mateix concepte (folis

Quart

La memòria explicativa de l'acomiadament col·lectiu invocava com a causa principal motivadora el canvi en la demanda dels serveis que l'empresa col·loca al mercat. A més de fer referència de l'existència de causes organitzatives a causa dels canvis en l'organització dels serveis, horaris i freqüències que s'havien d'aplicar a l'ajust de la reducció del contracte. Finalment, es feia referència a causes econòmiques vinculades a la reducció de la factura de l'empresa (foli 312).

Cinquè

El 12 de juliol de 2012 empresa i representants legals dels treballadors del centre de treball de CESPA, SA a Tortosa arribaren a un acord en l'acomiadament col·lectiu instat per aquella pel qual es reduïa de

Sisè

Els treballadors finalment afectats per l'acomiadament col·lectiu foren els Srs. Cesar, maquinista; Fernando, Conductor 1ª; Bernabe, maquinista; Lucas, Peó Especialista; Teodulfo, Maquinista; Juan Ignacio, Operari de neteja; Arturo, Peó Especialista; Eduardo, Peó Especialista; Heraclio, Conductor; Ángel Jesús, Peó Especialista (foli 258).

Setè

El 10 de maig de 2012 l'Ajuntament de Tortosa notificà a la mercantil demandada la voluntat de reduir l'import del contracte de gestió "Servei Públic integral de neteja viària i de recollida de residus sòlids urbans a Tortosa", d'acord amb les previsions de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. En aquest sentit, es proposava reduir l'import del contracte de prestació de serveis per import de 499.783,03#. El pressupost acordat era de 2.048.803,86# (folis 300, 302, 352).

Vuitè

D'acord amb la demanda de reducció de l'import del servei prestat per CESPA, SA, aquesta proposà la reducció del servei fonamentada en reducció del servei de neteja viària i consistent en: (1)la reducció de la freqüència d'escombrar en diverses zones del municipi, consistent en la reducció d'1 dia de l'inicialment previst en cada zona (2) supressió del servei de recollida d'andròmines, (3) reducció del 50 per 100 del servei de comeses múltiples, i (4) supressió del servei d'intervenció immediata,. Es proposà una reducció del servei de recollida consistent en: (1) reducció freqüència rutes 1 i 2 i creació nova ruta de recollida, reduint la recollida a tres dies per setmana; (2) supressió d'un equip de repàs, (3) única freqüència neteja contenidors mensual en substitució de la neteja quinzenal l'hivern i setmanal a l'estiu. I, finalment, proposava una reducció proporcional dels mitjans comuns. Amb aquesta proposta de reorganització, Cespa assolia la reducció econòmica derivada de la reducció d'hores de servei proposada per l'Ajuntament (folis ).

Novè

El 16 de juliol de 2012, l'Alcalde de Tortosa i el representant legal de CESPA Compañía Española de Servicios Públicos Auxiliares, SA formalitzaren la modificació del contracte de gestió del servei públic integral de neteja viària i recollida de residus sòlids urbans de Tortosa de conformitat del qual es fixa el pressupost anual d'execució del contracte en la quantitat de 1.583.021,35#, de conformitat amb allò acordat per la Junta de Govern el 2 de juliol de 2012. L'acord de modificació incorporava com a document annex núm. 1 (folis 348 i 349).

Desè

L'acord de la Junta de Govern de 2 de juliol de 2012 inclogué la proposta de reducció de serveis festes per la contractista en la seva oferta i segons proposta feta al juny de 2012 per aquesta i que es concretaren en la supressió de les següents millores: 1. Escombrada, reg i neteja de les vies públiques, de la proposició econòmica del contractista, en què es proposava una freqüència de neteja viària de set dies a la setmana, festius inclosos, i un repàs de tarda a tos els nivells del municipi, millorant les especificacions del Plec de condicions tècniques i de gestió que indicaven una neteja de set dies a la setmana. La valoració d'aquesta millora era de 220.000 euros/anys. 2. Recollida de residus sòlids urbans, de la proposició econòmica del contractista, en què es proposava una freqüència de set dies a la setmana, festius inclosos, i un servei de repàs mitjançant un vehicle satèl·lit de càrrega lateral i un vehicle auxiliar Piaggio Porter, millorant les especificacions tècniques i de gestió, que indicaven una freqüència de 7 dies a la setmana. La valoració d'aquesta millora era de 61.621,52 euros/any. 3. Recollida de residus o deixalles pròximes als contenidors amb bossa o sense, de al proposició econòmica del contractista, en què es proposava una freqüència de 7 dies a la setmana, festius inclosos i un servei de repàs mitjançant un vehicle satèl·lit de càrrega lateral i vehicle auxiliar Piaggio Porter, millorant les especificacions del Plec de condicions tècniques i de gestió, que indicaven una freqüència de 7 dies a la setmana. La valoració d'aquesta millora era de 61.621,52 euros/any.

4. Incorporació d'una brigada d'intervenció immediata set dies a la setmana. La valoració d'aquesta millora era de 122.831, 38 euros/any (folis .

Onzè

D'acord amb els comptes anuals dels exercicis 2009 i 2010 de l'empresa Cespa, Compañía de Servicios Públicos Auxiliares, SA, l'evolució del resultat i de la facturació de la mercantil és el següent:

2010 2009

Xifra de negocis 589.490# 605.769#

Resultat 16.598# 54.550#

Dotzè

Al centre de treball de Valls entre els mesos de juliol, agost, setembre i octubre han estat donat d'alta a nou treballadors (folis

Tretzè

Des del 16 de juliol no s'ha contractat a cap treballador al centre de treball de Tortosa (Sr....

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR