STSJ Cataluña 5387/2013, 25 de Julio de 2013

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2013:8403
Número de Recurso6215/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5387/2013
Fecha de Resolución25 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 25 de juliol de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5387/2013

En el recurs de suplicació interposat per Mutual Midat Cyclops a la sentència del Jutjat Social 12 Barcelona de data 16 de març de 2012 dictada en el procediment núm. 990/2010, en el qual s'ha recorregut contra la part -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), Mercedes Benz España, S.A., -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social) i Daniel, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 29-10-10 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre accident de treball, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 16 de març de 2012, que contenia la decisió següent:

Que estimando la demanda formulada por D. Daniel contra el INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, la TESORERÍA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, la mutua MC MUTUAL y la empresa MERCEDES-BENZ ESPAÑA S.A., declaro al demandante afecto de lesiones permanentes no incapacitantes, derivadas de enfermedad profesional, le reconozco el derecho a percibir la cantidad de

2.990'00 # y condeno a los demandados a estar y pasar por esta declaración y reconocimiento y, además, a la referida mutua a pagar al demandante dicha cantidad, sin perjuicio de las responsabilidades subsidiaria del INSS y legales de la TGSS.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

  1. ) El demandante, nacido el NUM000 -46, prestó servicios para la empresa MERCEDES-BENZ ESPAÑA S.A. desde el 8-11-65 hasta el 1-9-03, ocupando los puestos de trabajo que constan en el documento obrante al folio 408, cuyo contenido se da aquí por reproducido. (Resulta del referido documento). 2º) Por resolución del INSS de 20-10-03 se le reconoció la situación de IP Total, derivada de enfermedad común, por la siguiente patología: pinzamiento severo L5 S1 en hernia discal intervenida en 2 ocasiones, con lumbociatalgia crónica; sd. de Meniere de larga evolución. (Folio 35, entre otros).

  2. ) El 12-1-10 solicitó al INSS la determinación del grado de invalidez derivada de enfermedad profesional. Fue reconocida por el ICAM el 9-7-10. Y el 19-8-10 el INSS dictó resolución declarando no haber lugar a revisar el grado de incapacidad reconocido mediante la resolución de 20-10-03. (Folios 127 y 246, entre otros).

  3. ) Contra esta resolución formuló el actor reclamación previa, que fue desestimada por nueva resolución de 6-10-10. (Folios 5 y 247-248, entre otos).

  4. ) El actor trabajó para la empresa MERCEDES-BENZ ESPAÑA S.A. estando sometido a un ambiente sonoro muy alto, que sobrepasaba con frecuencia los 85 decibelios y de forma habitual los 80. (Resulta de la valoración conjunta de lo documentos obrantes a los folios 146-148, 233- 245, 380-381 y 406-411, entre otros)

  5. ) El demandante, además de la patología que determinó el reconocimiento de la IP Total por resolución del INSS de 20-10-03, ha desarrollado, a consecuencia de las condiciones en que prestó servicios para la empresa demandada, la siguiente: hipoacusia neurosensorial profunda y severa de oído derecho con una pérdida aproximada de 70 decibelios en frecuencias conversacionales; hipoacusia mixta en oído izquierdo con caída de agudos por trauma acústico de repetición; la pérdida aproximada de 70 decibelios en las frecuencias conversacionales viene a corresponder a una pérdida aproximada del 70%. (Resulta de numerosos informes médicos aportados por las partes, entre otros los obrantes a los folios 127, 128-129, 146-148, 221, 222).

  6. ) La empresa MERCEDES-BENZ ESPAÑA S.A. tenía cubiertas las contingencias profesionales el 9-7-10 (fecha del informe del ICAM) con la mutua MC MUTUAL y se encontraba al corriente en el pago de las cuotas. (Es un hecho pacífico entre las partes).

Tercer

Contra aquesta sentència la part codemandada Mutual Midat Cyclops va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar (part actora e INSS). Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs de la Mutual Midat Cyclops condemnada contra la Sentència de 16 de març de 2012 que estima declarar el demandant afectat per lesions permanents no invalidants derivades de malaltia professional i condemna a la recurrent a abonar 2900 euros d'indemnització, sense perjudici de la responsabilitat subsidiària del Institut Nacional de la Seguretat Social, és per revisar els fets provats i examinar les infraccions de normes substantives i de la jurisprudència, d'acord amb l' article 193, b ) i c) de la Llei 36/2011 Reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE 11 d'octubre), d'aplicació al recurs.

Al seu torn, el treballador demandant presenta escrit d'impugnació al recurs pel qual s'oposa a la revisió fàctica, així com mostra la seva conformitat amb l'aplicació del Barem i la indemnització objecte de condemna per la contingència de malaltia professional, i considera que la responsabilitat del pagament per part del Institut Nacional de la Seguretat Social o de la Mútua no afecta el dret reconegut.

També el Institut Nacional de la Seguretat Social presenta impugnació al recurs insistint en la Resolució de 27 de maig de 2009 de la Direcció General d'Ordenació de la Seguretat Social per la qual es dicten instruccions sobre el càlcul de capitals cost i sobre constitució per les mútues d'accidents de treball i malalties professionals de la Seguretat Social del capital cost corresponent a determinades prestacions derivades de malalties professionals. Instrucció Tercera, en la qual consta que en situacions assimilades al alta la responsabilitat s'imputa al Ens Gestor o Mútua que cobrís les contingències professionals en el moment de cessar en l'últim treball on existia risc de malaltia professional.

Segon

La Mútua recurrent postula las revisió del sisè fet provat que estableix que, independentment de la Incapacitat permanent total derivada de malaltia comunia reconeguda el 20 d'octubre de 2003 per les lesions lumbars que consten recollides en el segons fet provat, presenta el quadre auditiu de hipoacúsia neuro sensorial profunda severa de la Oïda Dreta amb pèrdua aproximada de 70 decibels en freqüències de conversació, hipoacúsia mixta a la Oïda Esquerra amb caiguda d'aguts per trauma acústic de repetició. Pèrdua d'audició aproximada del 70%.. Proposa un primer paràgraf al fet provat que digui " El demandant te reconeguda una Incapacitat Permanent total derivada de malaltia comuna per Resolució del Institut Nacional de la Seguretat Social de 20 d'octubre de 2003, del pagament de la qual és responsable el INSS.." Afegeix una addició que digui, "A mes de les patologies per les quals se li va reconèixer la IPT", seguint el text fàctic de ' a conseqüència de les condicions en les quals va prestar serveix per a l'empresa demandada, la següent: hipoacúsia neuro sensorial profunda i severa a la Oïda dreta ...'. Basa la modificació en els documents que cita .

També postula la modificació del fet provat setè que refereix que l'empresa Mercedes Benz España SA tenia cobertes les contingències professionals el 9 de juliol de 2010 ( data del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 18 de Noviembre de 2014
    • España
    • 18 Noviembre 2014
    ...de 25 de julio de 2013 dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en el recurso de suplicación núm. 6215/2012 , formulado frente a la sentencia de 16 de marzo de 2012 dictada en autos 990/2010 por el Juzgado de lo Social núm. 12 de Barcelona seguidos a in......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR