STSJ Cataluña 4807/2013, 8 de Julio de 2013

PonenteENRIQUE JIMENEZ-ASENJO GOMEZ
ECLIES:TSJCAT:2013:7535
Número de Recurso1841/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4807/2013
Fecha de Resolución 8 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2010 - 0016817

mi

ILMO. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

ILMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

ILMO. SR. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ

En Barcelona a 8 de julio de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 4807/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Visitacion frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 27 de diciembre de 2012 dictada en el procedimiento Demandas nº 888/2010 y siendo recurridos Tancaments i Decoració, S.L., HMVSA, SA, Construcciones J. Urbano, S.L., Instalaciones Alumfer SL, Instal.lacions Jogrup, S.L., -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), Cosme (Administrador concursal), Erasmo (Administrador Concursal) y Ascension (Administrador Concursal). Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 1 de octubre de 2010 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 27 de diciembre de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar parcialment la demanda presentada per INSTAL LACIONS JOGRUP,SL i HMV,SA contra INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, TGSS, Visitacion, INSTALACIONES ALUMFER, SL, TANCAMENTS I DECORACIÓ SL, i CONSTRUCCIONES J. URBANO SL en matèria d'impugnació de recàrrec per manca de mesures de seguretat i revocar parcialment les resolucions dictades per l'INSS en els dos expedients administratius en matèria de responsabilitat empresarial, de dates 28.4.10, 19.7.10, 25.5.12 i 11.7.12, en el sentit que el percentatge de recàrrec ha de ser fixat en un 30% enlloc del 50%, i condemnar a totes les codemandades a estar i passar per aquesta declaració, amb absolució de INSTALACIONES ALUMFER, SL, TANCAMENTS I DECORACIÓ SL, i CONSTRUCCIONES J. URBANO SL"

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- Per resolució del INSS de 28.4.10 es declarà l'existència de responsabilitat empresarial d'ambdues empreses demandants per manca de mesures de seguretat e higiene a l'accident patit per Nazario el 23.11.09 (el causant, en endavant), i la procedència d'un increment del 50%, al seu càrrec, en les prestacions de seguretat social del esmentat treballador. Aquesta resolució es remet a l'acta de l'Inspecció de Treball núm. NUM000 en quan a l'omissió de mesures de seguretat que la fonamenten.

  1. - HMV,SA actuava com a promotora i constructora d'un hotel al carrer Vic de Sant Cugat del Vallés, assumint la responsabilitat de la coordinació de la seguretat. Subcontractà amb la codemandant INSTAL.LACIONS JOGRUP SL els treballs d'electricitat i fontaneria, amb TANCAMENTS I DECORACIÓ la instal.lació de finestrals (que a la seva vegada, subcontractà amb INSTAL.LACIONS ALUMFER SL la distribució i col.locació de les finestres). I també subcontractà a CONSTRUCCIONES J. URBANO SL les tasques de paleta i posar a disposició un operar de la grua torre.

  2. - En data 23.11.09, en el moment que es va produir l'accident, s'estaven realitzant el descens de 8 marcs de finestres de PVC subjectades dintre d'un palet meàl.lic (gàbia) des de la coberta de l'edifici fins a la lanta baixa. Una vegada la càrrega va ser lligada i va quedar suspesa al buit va començar el descens guiat pel gruista, que era a la planta baixa. Mentre es realitzava l'operació de descens de la grua torre, el causant, empleat de la codemandant INSTAL.LACIONS JOGRUP SL, amb categoria d'encarregat i una antiguitat de 1991, després de recollir una cargoladora elèctrica de bateria d'un calaix d'eines que es trobava en aquella zona, va romandre al costat esquerra del gruista, mentre parlava amb aquest. El trajecte del descens es realitzà des d'una alçada de 15 metres sense balancejos laterals, el primer tram en marxa ràpida fins que el gruista va parar el descens per a canviar la velocitat a una marxa més lenta, moment en el que va soltarse l'eslinga d'un dels dos ganxos laterals de la gàbia, provocant la caiguda d'aquesta i de tot el material i copejantal causant, que es trobava sota de la vertical de la càrrega. (Informe del Centre de Seguretat i Salut laboral, folis 2173-2299, que es dona per íntegrament reproduïts).

  3. - Segons diligències policials, els agents que feren l'inspecció ocular "observen que la cinta i les cadenes del ganxo que subjecten la cinta no es troben trencades, però si observen que dels tres elements de seguretat, que són el ganxo de la grua, el segur lateral dret del vallart i la cinta estan correctes, mentre que és criteri de la patrulla que el segur lateral esquerra ha fallata, perquè la cinta era fora del segur" (Informe del Centre de Seguretat i Salut laboral, folis 2173-2299, que es dona per íntegrament reproduïts).

  4. - El pla de seguretat i salut elaborat per HMV,SA, al que s'havia adherit INSTAL.LACIONS JOGRUP SL, contemplava el risc de caiguda o desplom de càrrega durant el transport per grua i contemplava, a l'annex VIII, que " s'haurà d'evitar dintre del possible que la càrrega voli per sobre les persones... " . (Informe del Centre de Seguretat i Salut laboral, folis 2173-2299, que es dona per íntegrament reproduïts).

  5. - L'informe del Centre de Seguretat i Salut laboral (folis 2173-2299, que es dona per íntegrament reproduïts), emès després d'una visita feta el 27.11.09, quatre dies després de l'accident, la causa de l'accident fou la càrrega deficientment suspesa la grua torre amb presència de treballadors sota el seu radi d'acció (foli 2178).

  6. - L'informe de l'accident fet pel coordinador de seguretat i salut de l'obra descriu que " por causas que se desconocen (pestillo de seguridad mal cerrado y/o incorrecta colocación de la eslinga en el gancho de la gavia), la eslinga salió del gancho en el momento de la parada del descenso vertical provocando la caída de la misma a plomo....El hecho de que D. Nazario no se ubicase en una zona de seguridad dudrante el descenso vertical de la carga y la oinobservancia por parte del gruista de una de las reglas más básicas en seguridad,,volar una carga por encima de un trabajador, creó una situación de riesgo evidente por cuanto estando en una zona de riesgo de golpe y/o atrapamiento no contaba con posibilidad de salvar ningún tipo de desprendimiento... ".

    Identifica com a " causa raíz " de l'accident " la falta de concienciación sobre la necesidad de observar en todo momento las normas e instrucciones dadas, no valorando adecuadamente los riesgos que presenta la actividad a pesar de la formación/información recibida, el exceso de confianza provocado por la supuesta simplicidad de la operación y la conversación existente entre el individuo accidentado y el gruista, hace descuidar e inobservar las medidas de prevención en ambos ".

    Com a mesures preventives a emprendre proposa les especificades als foli 2286-2287, entre d'elles "se delimitará con valla metálica tipo ayuntamiento el acceso del personal ... al interior del edificio y se incrementará la señalización de las zonas de trabajo de la grúa torre por donde han de pasar las cargas con señales de advertencia de cargas suspendidas y uso obligatorio del casco de seguridad ".

  7. - L'informe de l'accident fet per l'empresa empleadora, INSTAL.LACIONS JOGRUP, SL, de data

    27.11.09, identificà com a "causas inmediatas del accidente", " había insuficiente señalización y medios para impedir la permanencia en la zona de peligro, imprudencia por parte del gruista, que desciende la carga por encima de una persona sin avisarla de que se encuentra en una zona de peligro y además lo hace a gran velocidad, la eslinga se sale de un gancho lateral de la gavia " (Informe del Centre de Seguretat i Salut laboral, folis 2276, que es dona per íntegrament reproduïts).

  8. - L'acta de l'Inspecció de Treball núm. NUM000 considerà que " tales hechos suponen incumplimiento a lo establecido en el apartado 3.c) del Anexo II del RD 1215/97, ... al no haber tomado el empresario del trabajador las medidas necesarias para evitar la presencia de trabajadores bajo las cargas suspendidadas ".

    Determinà, també, " la responsabilidad...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR