STSJ Cataluña 4717/2013, 3 de Julio de 2013

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2013:7422
Número de Recurso5413/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4717/2013
Fecha de Resolución 3 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL PURCALLA BONILLA

Barcelona, 3 de juliol de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4717/2013

En el recurs de suplicació interposat per Maite a la sentència del Jutjat Social 1 Tarragona de data 11 d'abril de 2012 dictada en el procediment núm. 1141/2009, en el qual s'ha recorregut contra la part INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL i TESORERIA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL., ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 4-9-09 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa grau, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 11 de abril de 2012, que contenia la decisió següent:

Que desestimando la demanda formulada por Dª. Maite, defendido y representado por el Letrado

D. José María Elías Anglés, contra el Instituto Nacional de la Seguridad Social y la Tesorería General de la Seguridad Social representados por el Letrado del Cuerpo de la Administración de la Seguridad Social Dª. María Teresa Castellá Molina, debo confirmar y confirmo la resolución administrativa impugnada.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

La demandante, Maite, mayor de edad, nacida el NUM000 de 1959, con DNI nº NUM001, está afiliada al Régimen General de la Seguridad Social con nº NUM002, siendo su profesión habitual de agente comercial (expediente administrativo).

La trabajadora causó baja en la empresa por despido objetivo el día 30 de junio de 2007 ( certificado de empresa que obra en el expediente administrativo).

SEGUNDO

A instancia de la trabajadora por escrito de solicitud de fecha 22 de abril de 2009 se inició expediente de incapacidad permanente con nº NUM003, recayendo resolución del INSS de fecha con registro de salida 29 de mayo de 2009 por la cual se denegó el derecho de la trabajadora a percibir la prestación por incapacidad permanente "no alcanzar las lesiones que padece un grado suficiente de disminución de su capacidad laboral, para ser constitutivas de una incapacidad permanente, según lo dispuesto en el artículo 137 de la Ley General de la Seguridad Social, aprobada por Real Decreto Legislativo 1/1994, de 20 de junio (BOE 29/06/94) en relación con el artículo 136.1 de la misma disposición en la redacción dada por la ley 42/1994, de 30 de diciembre (BOE 31/12/94)."

TERCERO

Emitido informe médico de síntesis el 12 de mayo de 2009 y en base al cual propuso la Comisión de Evaluación de Incapacidades (CEI) el 21 de mayo de 2009, las secuelas que se objetivan según dicho informe son las siguientes:

"SÍNDROME ANSIOSO DEPRESIVO REACTIVO, CONDUCTAS FÓBICAS ESPECÍFICAS SITUACIONALES, CONTROL POR PSICÓLOGO Y MÉDICO DE FAMILIA, TRATAMIENTO PSICOFARMACOLÓGICO, SIN DETERIORO PSICOSOCIAL INVALIDANTE. CERVICALGIA. CEFÁLEA, ACTUALMENTE ASINTOMÁTICA".

La CEI propuso a la Dirección Provincial del INSS la declaración del trabajador como no afectado de incapacidad permanente.

CUARTO

La base reguladora a efectos de incapacidad permanente total es de 458,35 euros; y a efectos de incapacidad permanente parcial es de 728,10 euros mensuales (exp. admvo.). La fecha de efectos es de 12 de mayo de 2009 (fecha informe del ICAM).

QUINTO

Presentada la oportuna reclamación previa el 7 de julio de 2009, solicitando el actor una incapacidad permanente en grado de total y subsidiariamente parcial, se dictó Resolución de la D.G. de Tarragona del INSS de 17 de julio de 2009 desestimando la reclamación, previa propuesta de la Comisión de Evaluación de Incapacidades reunida el 16 de julio de 2009, "ya que no aparecen dolencias ni limitaciones que no fueran tenidas en cuenta y debidamente valoradas cuando se efectuó la propuesta de fecha 21/05/2009 en consideración a las secuelas objetivas y demás circunstancias que pudiesen afectar a su capacidad de ganancia real".

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària no lo impugnó. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs de la demandant contra la Sentència de 11 d'abril de 2012 que desestima reconèixer la situació d'incapacitat permanent total o subsidiàriament parcial derivada de malaltia comuna, és revisar els fets provats i examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l' article 193, b ) i c) de la Llei 36/2011 de 10 d'octubre Reguladora de la Jurisdicció Social ( BOE 11 d'octubre), d'aplicació al recurs.

Segon

Postula la modificació del fet provat tercer de la sentència referit a les lesions que pateix i proposa un text alternatiu digui que està afectada per les lesions de: " Síndrome ansiós depressiu reactiu, conductes fòbiques especifiques situacionals, control per psicòleg i metge de família, tractament farmacològic sense deteriorament psicosocial invalidant, cervicàlgia, cefalea actualment asimptomàtica, fibromiàlgia grau III post traumàtica, Síndrome de fatiga crònica grau II, Síndrome seca de mucosa, sobre pes IMC 29, distímia marcada." Basa la modificació en els documents mèdics que cita i s'estén en valoracions sobre el conjunt de la prova documental i pericial practicada. Invoca el principi del privilegi que han de gaudir els informes mèdics especialitzats en la patologia de la persona afectada destacant el del Centre del Hospital Clínic de Barcelona i cita criteri jurisprudencial de la Sala en aquest sentit.

Cal recordar que el recurs de suplicació té una naturalesa extraordinària quasi de cassació i no d'apel lació, en virtut del principi d'instància única que regeix el procediment laboral. D'aquesta manera, no correspon a la Sala ni té competències per tornar a jutjar allò que ja ha estat jutjat, sinó únicament pel control d'adequació a la legalitat de l'activitat jurisdiccional en la instància única. Aquest caràcter extraordinari del recurs de suplicació i el fet que no es tracta d'una segona instància impedeix dur a terme una anàlisi de la prova practicada amb una valoració nova de la totalitat dels elements de prova emprats ( Sentència de la Sala de lo Social del Tribunal Suprem de 18 de novembre de 1.999 ). És així que la modificació de fets provats únicament pot ser conseqüència d'un error de fet evident i ha de derivar de la prova pericial o documental eficaç i eficient prevista en l'article núm. 191 b) i núm. 194.3 de la Llei de Procediment Laboral, sense haver de recórrer a deduccions lògiques o raonables, perquè això suposaria la substitució del criteri objectiu del jutge d'instància que aprecia els elements de convicció segons l' article 97.2 de la Llei de Procediment Laboral, que és un concepte més extens que el de mitjans de prova ja que compren tan els mitjans de prova que enumera l'article 299 de la Llei d'Enjudiciament Civil com el comportament de les parts en el transcurs del procés i també les seves omissions, davant l'anàlisi de la part, lògicament parcial i interessada, cosa que no es pot acceptar perquè comporta un desplaçament de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 15 de Enero de 2015
    • España
    • January 15, 2015
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 3 de julio de 2013, en el recurso de suplicación número 5413/2012 , interpuesto por Dª Dolores , frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 1 de los de Tarragona de fecha 11 de abril de 2012 , ......
  • ATS, 29 de Julio de 2014
    • España
    • July 29, 2014
    ...la sentencia dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de fecha 3 de julio de 2013 , rec. suplicación 5413/2012. En dicho escrito el Letrado aporta nuevo documento, del cual se da trasladado al recurrido, Instituto Nacional de la Seguridad Social para a......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR