STSJ Cataluña 5319/2013, 23 de Julio de 2013

PonenteMARIA DEL MAR GAN BUSTO
ECLIES:TSJCAT:2013:7350
Número de Recurso2499/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5319/2013
Fecha de Resolución23 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2012 - 8017108

CR

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMA. SRA. M. MAR GAN BUSTO

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 23 de julio de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5319/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Fergurs Hotels, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 27 de noviembre de 2012 dictada en el procedimiento Demandas nº 284/2012 y siendo recurrido/a Sergio, Estanislao, María Inmaculada, Amanda, Azucena, Carmela, Coro, Elvira

, Eulalia, Inocencio, Jesús, Leonardo, Marino, Nemesio, Fons de Garantia Salarial, Solvasa, S.A., Oicer S.A. y Alba Hotels & Resort, S.L.. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. MAR GAN BUSTO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 13 de abril de 2012 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 27 de noviembre de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

"ESTIMAR PARCIALMENT les demandes interposades pels treballadors Sergio, Estanislao, María Inmaculada, Amanda, Azucena, Carmela, Coro, Elvira, Eulalia, Inocencio, Jesús, Leonardo

, Marino i Nemesio, i acumulades en un sol procediment, dirigides contra les empreses "SOLVASA, SA", "OICER, SA", "FERGUS HOTELS, SL" i "ALBA HOTELS & RESORT, SL" i contra el FOGASA; DECLARANT IMPROCEDENT l'acomiadament dels treballadors demandants de data 29 de març de 2012; CONDEMNANT a l'empresa demandada "FERGUS HOTELS, SL" a readmetre als treballadors en les mateixes condicions anteriors a l'acomiadament o bé a satisfer als treballadors una indemnització de 45 dies de salari per any treballat amb prorrateig dels períodes inferior a l'any i amb un màxim de 42 mensualitats, calculada entre el dia d'antiguitat i el dia de publicació del Rd 3/2012 de reforma del mercat laboral, 11 de febrer de 2012, més una indemnització a raó de 33 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 24 mensualitats, calculada entre el dia d'entrada en vigor d'aquella normativa, 12 de febrer de 2012, i el dia de l'acomiadament, 29 de març de 2012, més salaris de tramitació només en cas que hi hagi readmissió; amb ABSOLUCIÓ de les empreses "OICER, SA", "SOLVASA, SA" i "ALBA HOTELS & RESORT, SL".

Les indemnitzacions que correspondrien als treballadors en atenció als paràmetres esmentats serien, en el seu total, les següents:

Sergio, 5.942,48 euros.

Estanislao, 28.230,68 euros.

María Inmaculada, 12.484,86 euros.

Amanda, 11.654,24 euros.

Azucena, 25.399,78 euros.

Carmela, 3.792,94 euros.

Coro, 3.223,26 euros.

Elvira, 3.961,41 euros.

Eulalia, 4.330,48 euros.

Inocencio, 3.776,87 euros.

Jesús, 23.707,30 euros.

Leonardo, 11.227,60 euros.

Marino, 19.027,17 euros.

Nemesio, 2.543,18 euros.

La treballadora Amanda, en tant que representant dels treballadors, tindrà al seu favor la referida opció.

L'empresa condemnada disposarà d'un termini de 5 dies des de la notificació de la sentència per a optar entre la readmissió o el pagament de les indemnitzacions procedents; opció que a més haurà de realitzar per escrit o compareixença davant la Secretaria del Jutjat, amb advertiment a l'empresa condemnada conforme si no opta en el termini indicat de 5 dies i en la forma establerta s'entendrà que procedeix la readmissió.

Respecte el FOGASA, procedeix la seva absolució, sense perjudici de les responsabilitats legals que en el seu cas li puguin correspondre. "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- L'empresa "FERGUS HOTELS, SL" té com a objecte social, entre d'altres, l'activitat d'explotació d'hotels, havent estat constituïda per escriptura de data 18 d'octubre de 2011.

L'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL" té com a objecte social el servei d'hospedatge i motels i la promoció immobiliària i va ser constituïda per escriptura de data 14 de març de 2008,

L'empresa "OICER, SA" té com a objecte, entre d'altres activitats, l'explotació d'edificis hotelers i va ser constituïda per escriptura de 8 de gener de 1.972.

L'empresa "SOLVASA, SA" té com a objecte social, entre d'altres, les activitats immobiliàries en qualsevol dels seus aspectes i va ser constituïda per escriptura de data 19 d'abril de 1.978.

SEGON

La titularitat de l'edifici destinat a l'Hotel Los Pinos, situat a la localitat de Santa Susanna, correspon a l'empresa "SOLVASA, SA".

TERCER

En data 1 de gener de 1.991 es signa contracte de lloguer en base al qual la propietat de l'Hotel Los Pinos, "SOVASA, SA", lloga la gestió de l'hotel a l'empresa "OICER, SA".

QUART

Es celebra contracte d'arrendament d'indústria hotelera respecte l'Hotel Los Pinos en data 18 de gener de 2008 entre "OICER, SA" i l'empresa "MELI TOURS, SA" i un posterior pacte entre les tres empreses en base al qual l'empresa "MELI TOURS, SA" cedeix la posició d'arrendatària a l'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL".

CINQUÈ

L'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL" s'encarrega de l'explotació de l'Hotel Los Pinos les temporades 2008, 2009, 2010 i 2011.

SISÈ

Es celebra pacte en data 7 de desembre de 2011 en base al qual l'empresa "OICER, SA" com a arrendadora i l'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL" com a arrendatària, i fent referència al contracte d'arrendament d'indústria hotelera de data 18 de gener de 2008 entre "OICER, SA" i l'empresa "MELI TOURS, SA" i al posterior pacte entre les tres empreses en base al qual l'empresa "MELI TOURS, SA" cedia la posició d'arrendatària a l'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL", decideixen la resolució anticipada del lloguer, de forma que l'arrendadora, "OICER, SA" s'obliga a procedir a comunicar el canvi de titularitat en l'explotació de l'hotel a les autoritats administratives i a formalitzar davant les administracions competents la subrogació dels contractes de treball dels empleats de l'arrendatària, "ALBA HOTELS & RESORT, SL".

SETÈ

S'arriba a l'acord en data 12 de desembre de 2011 en base al qual les dues empreses "SOLVASA, SA" i "OICER, SA" posen fi a aquell arrendament d'indústria de data 1 de gener de 1.991, subrogant-se "SOLVASA, SA" en els contractes de treball dels empleats de l'Hotel Los Pinos.

VUITÈ

En escriptura de data 28 de desembre de 2011 es formalitza la venda d'accions de l'empresa "SOVASA, SA", actuant com a venedors Fátima, Feliciano, Gabino, Juana i les empreses "OICER, SA" i "MARCONSUL, SA" i com a compradores les empreses "BESEPOL, SL", "PASCOMAR, SL", "CONSTRUCCIONES METÁLICAS PINEDA, SL" i "MINGRANO HOTELES, SA".

NOVÈ

En data 20 de febrer de 2012 és entregada per l'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL" una carta a quasi tots els treballadors demandants en la qual es fa referència al pacte de rescissió del lloguer i es comunica a més que l'arrendadora "OICER, SA" assumeix la gestió de l'Hotel Los Pinos, subrogant-se en els drets i deures de la relació de treball i a la qual empresa la signant de la carta, en base al que preveu l'article 44 de l'Estatut dels Treballadors, ja hauria entregat tota la documentació laboral dels treballadors.

DESÈ

Una carta de data 28 de març de 2012 és enviada per l'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL" a quasi tots els treballadors demandants en la que es comunica que, per causa de la resolució del contracte de lloguer que l'empresa tenia amb l'arrendadora ("OICER, SA"), queden extingits els contractes dels treballadors per la causa fixada a l'article 49 de l'Estatut dels Treballadors, sense disposar l'empresa d'un altre establiment en el que continuar amb l'activitat ni de capital per a pagar la indemnització corresponent.

ONZÈ

Els titulars de les participacions socials de l'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL", Mauricio, Tomasa, Roque i Jose Ángel, venen aquelles participacions a l'empresa "MOMO CATERING, SL" en escriptura pública de data 12 de març de 2012.

DOTZÈ

En escriptura de data 12 de març de 2012 el Sr. Mauricio queda cessat com a administrador de l'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL", ocupant el seu càrrec el Sr. Valeriano .

TRETZÈ

En data 19 de març de 2012 el Departament d'Empresa i Ocupació dicta resolució en expedient de regulació d'ocupació 767/2012 per a l'extinció dels contractes de treball de la plantilla denegant a l'empresa "ALBA HOTELS & RESORT, SL" l'autorització reclamada, fent-se constar en l'esmentada resolució que la petició, efectuada per l'administrador Sr. Valeriano en data 13 de març de 2012, estava fonamentada en la rescissió de data 7 de desembre de 2011 del contracte de lloguer de l'hotel, i raonant la resolució que no es dóna un supòsit de força major ja que, tot i que la rescissió del lloguer impedeix la continuïtat de l'activitat econòmica en l'hotel, no és un fet aliè a la voluntat de les parts tenint en compte que es pacta per les parts en l'acord de 7 de desembre de 2011, no és un fet extraordinari ja que entraria dintre del risc propi de qualsevol activitat empresarial i no és finalment un fet imprevisible ja que en el mateix contracte de lloguer rescindit quedava fixada una data de finalització del referit contracte.

CATORZÈ

Els treballadors demandants envien en data 29 de març de 2012 una carta de data 28 de març de 2012 a l'empresa "FERGUS HOTELS, SL" en la que manifesten tenir coneixement de l'inici de la nova temporada el dia 31 de març de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR