STSJ Cataluña 5309/2013, 23 de Julio de 2013

PonenteCARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH
ECLIES:TSJCAT:2013:7345
Número de Recurso6577/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5309/2013
Fecha de Resolución23 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2010 - 0018178

EL

ILMO. SR. JACOBO QUINTANS GARCIA

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 23 de julio de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5309/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Fibrocementos NT, S.A. y Uralita, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 5 de mayo de 2012, dictada en el procedimiento Demandas nº 989/2010 y siendo recurrido/a -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social) y Trinidad . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 25 de octubre de 2010, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 5 de mayo de 2012, que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda presentada URALITA S.A. i FIBROCEMENTOS NT S.A. contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, i Trinidad, sobre responsabilitat empresarial per falta de mesures de seguretat i absolc als demandats de totes les peticions contingudes en la demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" Primer . La demandada Trinidad es vidua de Juan Ramón amb NIF NUM000, que va prestar serveis a l'empresa Rocalla S.A. des del dia 7.05.1962 fins al 22.02.1982. El Sr. Juan Ramón va morir el 8.11.1992 a la edat de 59 anys, de càncer de pulmó. Patía càncer de pulmó sobre un pulmó amb insuficiència ventilatoria moderada-severa. Per resolució de 8.09.2008 l'INSS va reconèixer que la pensió de viduïtat de la que es beneficiaria la seva viuda Trinidad, es derivada de malaltia professional del causant. (sense controvèrsia en les dades laborals, certificat de defunció, informe de Dra. Daniela, resolució de l'INSS)

Segon

L'empresa Uralita S.A. es la successora de Rocalla S.A.

Rocalla S.A. es va fundar el 1928 i estava dedicada a la fabricació de productes de fibrociment i treballava amb amiant.

L'any 1982 va presentar suspensió de pagaments i va vendre les accions a Uralita S.A. que va passar a tenir el control de la societat, que no obstant això va seguir fabricant els seus productes de forma independent de Uralita S.A. L'any 1994 va tancar la planta de fabricació rescindint els contractes dels treballadors adscrits a la fàbrica, mantenint la comercialització dels productes, i canviant de denominació en data 5.01.1995 per la de Energia e Industrias Aragonesas S.A..

El 14.02.1995 Energia e Industrias Aragonesas S.A. va vendre els actius de la seva divisió de construcció a Materiales y Productos Rocalla S.A., que es subrogà en els contractes de treball dels empleats de Rocalla S.A. que no havien quedat afectats pel tancament de la planta de fabricació.

En data 19.12.03 URALITA S.A. absorbeix en procés de fusió per absorció, a Energia e Industrias Aragonesas S.A. (acceptat per l'empresa en torn de rèplica i informe de la Inspecció de Treball)

Tercer

La vídua del treballador va sol.licitar el 8.05.09 la imposició del recàrrec de prestacions per responsabilitat de l'empresa per manca de mesures de seguretat de l'empresa Rocalla S.A. en la que havia prestat serveis el seu marit.

Quart

La Inspecció de Treball i Seguretat Social va realitzar informe de data 18.03.10, prèvia compareixença dels representants de la vídua del treballador i de l'empresa que van aportar documentació relativa al cas, prèvia consulta de la base informàtica de dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social i amb els antecedents que sobre l'empresa disposa el Centre de Seguretat i Salut Laboral de Barcelona.

L'informe consta en les actuacions i es té per reproduït. La conclusió va ser la constatació d'existència de omissió de mesures de seguretat amb incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals i la concurrència dels requisits de resultat lesiu, omissió de mesures de seguretat i relació de causalitat entre les lesions patides pel treballador i la infracció a la normativa vigent en matèria de Seguretat i Salut Laboral, proposant a l'INSS la imposició a l'empresa Uralita S.A. com a successora de Rocalla S.A. la responsabilitat del recàrrec del 50 % en totes les prestacions econòmiques conseqüència de la malaltia professional del treballador Juan Ramón .

Cinquè

L'Institut Nacional de la Seguretat Social va resoldre amb data 9.06.10, la declaració d'existència de responsabilitat per falta de mesures de seguretat en la malaltia professional patida pel treballador Juan Ramón i el recàrrec del 50 % en totes les prestacions derivades de la malaltia professional a càrrec exclusiu de l'empresa Rocalla S.A.

Sisè

Contra l'anterior resolució de l'INSS va presentar l'actora reclamació prèvia, que va ser desestimada per resolució definitiva de 7.09.10, que esgota la via administrativa.

Setè

Per sentencia de 24.03.10 del Jutjat Social 22 de Barcelona (Procediment núm. 557/2009) es va condemnar a l'empresa URALITA S.A. com a successora de Rocalla S.A. a abonar a Doña. Trinidad, vídua Don. Juan Ramón, l'import de 78.628,14 euros pel concepte de indemnització per danys i perjudicis derivats de la malaltia professional del treballador. No consta la fermesa de la sentencia.

Vuitè

El Centre de Seguretat i Salut Laboral de Barcelona ha realitzat diversos informes sobre les condicions de treball a la fàbrica de Rocalla de Castelldefels on prestava serveis el Sr. Juan Ramón .

En el centre de treball on prestava serveis el causant l'any 1974 les concentracions en fibres d'amiant per ml superaven els valors TLV de la època (5 fibres/ml era el valor utilitzat a la pràctica habitual a Espanya en aquella epoca) en els llocs de treball de mescla de amiant i descàrrega de molins (7,79 fibres/ml i 9 fibres/ ml). El Centre de Seguretat i Salut Laboral (CCSSLB) va emetre informe l'any 1974 advertint de l'existència de risc de asbestosis en els llocs de treball de mesclador de amiants de descarrega de molins i recomanant a l'empresa la practica de reconeixements mèdics preventius i semestrals a tots els operaris exposats als riscos.

L'any 1977 les mediacions de fibres de amiant en els llocs de treball de càrrega i descàrrega de amiant en els molins i en la secció de polits de fibrociment van donar el següents valors: Les concentracions superaven els valors TLV de 5 fibres/ml en la descarrega de molins M1 i M2 (5,48 fibres/ml) i no se superaven en els altres llocs de càrrega de molins M1, M2 i M3, descàrrega de molins M3 i M4 i polit manual (amb una concentració de 3,35, 2,39 i 1,50 fibres/ml respectivament).

L'any 1979 consta a l'informe del CCSSLB que les proteccions personals de que disposaven els treballadors no eren homologades, que no les utilitzaven tots els operaris sinó solament a la secció de molins i a la secció 27 durant el buidat de la barreja del molí GRUBET. L'any 1979 es netejava la pols del terra amb escombra.

En l'actuació del CSSLB de l'any 1993 es detecta l'existència d'un lloc de treball de "cilindrero" de la màquina ISPRA que supera el valor límit de 1 fibra/ml, que era el valor límit establert per la Ordre Ministerial de 31.10.1984, també s'observà gran acumulació de pols i fibra d'amiant en la secció de la maquina BeL i sobretot en la zona del molí on es constata que la neteja es realitza amb escombres, malgrat existir en la zona un sistema de aspiració que no es d'extracció localitzada. S'observa també gran acumulació de pols en la secció de la màquina MAZZA que en aquells moments s'estava desmontant. (informes del CCSSLB)

Novè

L'empresa inicia els reconeixements mèdics específics de amiant l'any 1983, únicament per als treballadors de determinats llocs de treball ("molienda" i "cilindreros") . L'any 1986 la Inspecció de Treball va requerir la realització de reconeixements mèdics específics a tots els treballadors que manipulessin amiant. A partir d'aquella data i fins a l'any 1990, es van realitzar reconeixements mèdics específics, si bé falta en alguns treballadors l'estudi radiològic. No es complimentava correctament el Llibre Registre de la vigilància mèdica dels treballadors exposats a l'amiant.

Desè

El treballador Juan Ramón va prestar serveis per a l'empresa Rocalla S.A. al centre de treball de Castelldefels del 7.05.62 al 22.02.1982, va ingressar amb la categoria de peó, va passar a especialista l'any 1963 i a especialista 1ª en 1971. Durant aquests anys va ocupar diferents llocs de treball, va estar exposat al contacte aeri amb pols d'amiant i va morir el 8.11.1992 patint una insuficiència ventilatoria moderada-severa i un càncer de pulmó que va ser qualificat com a derivat de malaltia professional.

Onzè

Abans que comencés a treballar el Sr. Juan Ramón, el dia 4.05.62 se li va efectuar un reconeixement mèdic i durant la seva vida laboral a l'empresa, el servei mèdic el va atendre per bronquitis, enterocolitis, hemorroides, picades de insecte, gastritis, esquinç, grip, contusions, lumbago i per "dermatosi professional" per dermatitis de contacte a la pasta d'amiant-ciment, causant baixa mèdica per aquesta raó en dos ocasions l'any 1967. En dos ocasions els anys 1979 i 1980 quan comptava amb 46 i 47 anys d'edat, li van realitzar prova respiratòria amb resultat de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR