SAP Barcelona 328/2013, 12 de Septiembre de 2013

PonenteMARTA RALLO AYEZCUREN
ECLIES:APB:2013:9527
Número de Recurso730/2012
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución328/2013
Fecha de Resolución12 de Septiembre de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 15ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ 15a

ROTLLE n. 730/2012- 2a

JUDICI ORDINARI 297/2011

JUTJAT MERCANTIL 1 BARCELONA

SENTÈNCIA núm. 328/2013

Magistrats:

JUAN F. GARNICA MARTÍN

MARTA RALLO AYEZCUREN

JOSÉ MARÍA RIBELLES ARELLANO

Barcelona, 12 de setembre de 2013.

Vistes en grau d'apel·lació, davant la Secció 15a d'aquesta Audiència Provincial, les actuacions de judici ordinari número 297/2011, seguides davant el Jutjat Mercantil número 1 de Barcelona, a instància de TOURLINE EXPRESS MENSAJERÍA, S.L., representada per la procuradora Sra. Josefa Manzanares Corominas i defensada pel lletrat Sr. Jordi Canals Maurí, contra SOMDOS EXPRESS, S.L. i el Sr. Fernando

, representats per la procuradora Sra. Maria Alarge Salvans i defensats pel lletrat Sr. Oscar Montes Ruiz. Aquest tribunal coneix de les actuacions en virtut del recurs d'apel·lació interposat per TOURLINE EXPRESS MENSAJERÍA, S.L., contra la sentència de 31 de juliol de 2012 .

ANTECEDENTS DE FET

  1. La sentència del jutjat diu, en la part dispositiva:

    "1. Estimar parcialmente la demanda interpuesta por TOURLINE EXPRESS MENSAJERÍA, S.L.U., contra SOMDOS EXPRESS, S.L. en el sentido expuesto en el cuerpo de esta resolución, desestimando la demanda interpuesta contra D. Fernando .

  2. Estimar parcialmente la demanda interpuesta por SOMDOS EXPRESS, S.L. contra TOURLINE EXPRESS MENSAJERÍA, S.L.U. declarando la nulidad y recíproca restitución de prestaciones del contrato de franquicia suscrita entre ambas correspondiente a la franquicia de Mollerusa, liquidación que deberá realizarse en los términos acordados, declarando nula y por no puesta la previsión contractual de devengo de un 3% del importe de cada factura, en concepto de seguro que debía ser asumido por SOMDOS EXPRESS, S.L. y declarando nulo el pacto de no concurrencia por un plazo superior al año, quedando limitado a este período. "

  3. TOURLINE EXPRESS MENSAJERÍA, S.L. va interposar recurs d'apel·lació contra la sentència. Admès a ambdós efectes i citades a termini les parts, les actuacions es van remetre a aquesta sala. Comparegudes les parts, es van seguir els tràmits legals i es va assenyalar per a votació i decisió el dia 3 de juliol de 2013.

    Ponent: la magistrada MARTA RALLO AYEZCUREN. FONAMENTS DE DRET

  4. Fets no discutits

    Començarem per relacionar uns fets no discutits en el litigi que permeten contextualitzar la controvèrsia:

    1) El 27 d'abril de 2005, TOURLINE MENSAJERIA S.L.U. (en endavant, TOURLINE), com a franquiciadora, i SOMDOS SCP, com a franquiciada, van subscriure un contracte de franquícia referit, segons el mateix document, a un conjunt de mètodes operatius per a la instal·lació, organització, posada en marxa, desenvolupament i funcionament d'un servei de corresponsalia, transport de documents i paqueteria, sota la denominació TOURLINE EXPRESS. En el contracte es feia constar com a titular franquiciat el Sr. Fernando

    , que era autoritzat a obrir una delegació de la franquícia a Tàrrega, amb cobertura a la zona d'influència de les comarques de l'Urgell i la Segarra. Ens hi referirem com a franquícia de Tàrrega.

    2) El 10 de desembre de 2007, SOMDOS EXPRESS, S.L., administrada pel Sr. Fernando, es va subrogar en el contracte de 27 d'abril de 2005, en el lloc de SOMDOS SCP.

    3) El 20 de febrer de 2008, TOURLINE i SOMDOS EXPRESS, S.L. (en endavant, SOMDOS) van firmar un nou contracte de franquícia per un establiment de Mollerussa. La zona d'influència pactada coincidia bàsicament amb la comarca del Pla d'Urgell. Ens hi referirem com a franquícia de Mollerussa.

    4) El 15 de juny de 2008, TOURLINE i SOMDOS van acordar la modificació de la zona d'influència de les franquícies pactades i ¿Mollerussa va cedir a Tàrrega les poblacions corresponents als codis postals 25250 i 25264¿, és a dir, Bellpuig i Vilanova de Bellpuig.

    5) El 20 de novembre de 2008, es va firmar un acord entre TOURLINE, SOMDOS i MADA EXPRESS, S.L. (representada per la Sra. María Teresa Nuevo Jordana i el Sr. José David Montoro Garcia), pel qual se cedia a aquesta última societat els drets de franquícia derivats del contracte de franquícia de Mollerussa (de 20 de febrer de 2008). La zona d'influència era la resultant de la modificació abans referida. S'hi afegien dos pobles (Vallverd i Almassor). El preu pactat per la cessió va ser de 20.000 euros, més IVA, entregat pel cessionari (MADA EXPRESS, S.L.) al cedent (SOMDOS).

    6) La dinàmica de la relació és explicada a la demanda. En cada zona d'influència, el franquiciat cursa, per una banda, l'emissió d'enviaments o serveis que li sol·liciten els clients i, per l'altra, la recepció dels enviaments remesos per altres delegacions per entregar a la seva zona. TOURLINE actua com a cambra de compensació de tots els franquiciats, que li facturen les entregues fetes en les seves zones (dels enviaments que els franquiciats del grup emeten des de les delegacions) i als qui, a la vegada, factura els enviaments que emeten des de les delegacions respectives a la resta de delegacions del grup. La diferència és el saldo deutor que pot correspondre a un o l'altre (franquiciador o franquiciat), en funció del volum de negoci de cada franquiciat. Per això s'opera amb un sistema de liquidació per compensació.

    La demanda es refereix també als serveis contra reembors, que generen un crèdit a favor del client del franquiciat emissor i obliguen al franquiciat receptor a tornar l'import percebut en fer l'entrega, mitjançant un compte a l'efecte de TOURLINE. La xarxa de franquícia garanteix el pagament de les quantitats generades en concepte contra reembors i paga al client emissor encara que el franquiciat receptor no hagi fet l'ingrés corresponent.

    7) A finals de 2008 i començaments de 2009, es van acumular un seguit d'impagaments de SOMDOS a TOURLINE:

    - El 7 d'agost de 2008, SOMDOS reconeix que, a 8 de juliol de 2008, té un deute amb TOURLINE de

    15.575,40 euros.

    - El 6 de novembre de 2008, TOURLINE envia a SOMDOS un burofax en el qual quantifica en 58.644,64 euros el deute actual de SOMDOS.

    - El 2 i el 30 de desembre de 2008, SOMDOS reconeix que, a 27 de novembre de 2008, deu 41.663,21 euros.

    - El 23 d'octubre de 2009, TOURLINE remet un nou burofax, torna a xifrar el deute actual en 58.644,64 euros, confereix a l'altra part un termini per pagar de sis dies des de la recepció del burofax (24 d'octubre de 2009), amb comunicació que donarà per resolt el contracte per incompliment sense cap més avís.

  5. Demanda de TOURLINE Aquest judici es va iniciar mitjançant la demanda de TOURLINE EXPRESS MENSAJERÍA, S.L. (en endavant, TOURLINE), que demanava:

    1) La condemna de SOMDOS EXPRESS, S.L. (en endavant SOMDOS) a pagar el deute amb la societat demandant, de 112.445,33 euros, per diversos conceptes derivats dels dos contractes de franquícia subscrits entre les parts (factures impagades, despeses de devolució d'efectes no atesos i reemborsaments no ingressats al compte de l'actora), amb els interessos de demora (quantificats fins a la demanda en 10.198,98 euros).

    2) La condemna de SOMDOS a pagar 90.151,816 euros, per la infracció del pacte de no competència de l'estipulació 11a del contracte de franquícia.

    3) La condemna solidària Don. Fernando :

    1. Per haver fiançat solidàriament la societat.

    2. Per la responsabilitat com a administrador de SOMDOS, d'acord amb l' article 105.5 de la Llei de societats de responsabilitat limitada (LSRL ).

    3. Subsidiàriament, pels articles 133 i 135 de la Llei de societats anònimes (LSA ).

    4. Per la doctrina de l'aixecament del vel.

  6. Reconvenció

    La part demandada va oposar-se a la demanda i va formular reconvenció, en la qual va demanar:

    1) La nul·litat dels dos contractes de franquícia, per contravenir la normativa comunitària i nacional en matèria de competència.

    2) Subsidiàriament, la nul·litat del segon dels contractes de franquícia, per vici del consentiment.

    3) Subsidiàriament, la nul·litat de la clàusula de competència post-contractual del primer dels contractes de franquícia i d'altres clàusules concretes, per aplicació del Reglament CE 2790/1999, de la Comissió, la Llei de condiciones generals de la contractació (LCGC), la Llei de defensa de la competència (LDC) i la Llei de competència deslleial (LCD).

    4) Subsidiàriament, la resolució dels contractes de franquícia, per incompliments essencials de la franquiciadora.

  7. Sentència del jutjat

    La sentència del jutjat va estimar, en part, la reconvenció, en el sentit de: declarar nul el segon dels contractes de franquícia; declarar nul·la la previsió del càrrec del 3 % per assegurança i limitar a un any la validesa del pacte de no concurrència.

    També va estimar en part la demanda contra SOMDOS, a la qual va condemnar a pagar a TOURLINE la quantitat màxima de 58.644,64 euros, i va desestimar la demanda contra l'administrador Sr. Fernando .

  8. Recurs d'apel·lació de TOURLINE

    TOURLINE apel·la contra la sentència del jutjat, tant pel que fa a l'estimació de la reconvenció, com a la desestimació parcial de la demanda.

    SOMDOS i el Sr. Fernando sol·liciten la confirmació íntegra de la sentència.

    Com ha fet el jutge mercantil, en aquesta segona instància, per raons sistemàtiques, examinarem primer la reconvenció. De la decisió del jutge sobre el particular, TOURLINE impugna la nul·litat del segon contracte de franquícia. No qüestiona el pronunciament sobre la durada admissible del pacte de no competència. Respecte d'això, la sentència impugnada exposa (fonament de dret 4) que totes dues parts són d'acord en l'eficàcia temporal limitada a un any.

  9. La demanda reconvencional

    El jutge declara la nul·litat del contracte de franquícia de Mollerussa, de 20 de febrer de 2008, per vici en el consentiment (error) al·legat per SOMDOS. La demanda reconvencional sostenia que TOURLINE havia venut a SOMDOS una franquícia deficitària per se des de l'inici i que les informacions prèvies a la subscripció del contracte no només eren errònies, sinó que havien estat falsejades acuradament, ja que la implantació de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 11 de Noviembre de 2015
    • España
    • Tribunal Supremo, sala primera, (Civil)
    • 11 Noviembre 2015
    ...sentencia dictada, con fecha 12 de septiembre de 2013, por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección 15ª), en el rollo de apelación n.º 730/2012 dimanante de los autos de juicio ordinario nº 297/2011 del Juzgado de lo Mercantil nº 1 de - Mediante diligencia de ordenación de 23 de marzo ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR