SAP Barcelona 726/2013, 19 de Septiembre de 2013

PonenteSANTIAGO VIDAL MARSAL
ECLIES:APB:2013:9082
Número de Recurso128/2013
ProcedimientoAPELACIóN PENALES RáPIDOS
Número de Resolución726/2013
Fecha de Resolución19 de Septiembre de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 10ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

Sala Penal (Secció 10ª)

Recurs d'Apel·lació nº 128/13-C

Procediment Abreujat nº 129/12 R

Jutjat Penal nº 4 de Sabadell

S E N T È N C I A

Il.lms/a magistrats/ada

Sra MONTSERRAT COMAS ARGEMIR CENDRA

Sr. JOSE MARIA PLANCHAT TERUEL

Sr. SANTIAGO VIDAL MARSAL

Barcelona, dinou de setembre de dos mil tretze

Vist en grau d'apel·lació per aquesta Secció desena de l'Audiència provincial, la causa de procediment abreujat nº 129/12 del Jutjat Penal nº 4 dels de Sabadell, en tràmit en aquest tribunal de segona instància amb motiu del recurs formalitzat per la representació processal de l'acusat Teofilo, contra la sentència dictada per l'esmentat òrgan unipersonal el dia 5 d'abril de 2013, per delicte de tinença il·lícita d'arma de foc, atemptat a Agents de l'Autoritat i contra la seguretat vial. Ha estat designat ponent l'Il.lm Sr. SANTIAGO VIDAL MARSAL, qui exposa la decisió unànime de la Sala.

Antecedents Processals

Primer

La part dispositiva de la sentència apel.lada recull el següent contingut literal: " FALLO que debo condenar y condeno al acusado Teofilo como autor responsable de un delito de tenencia de armas prohibidas, sin la concurrencia de circunstancias modificativas de la responsabilidad criminal, a la pena de UN AÑO de prisión, accesoria de inhabilitación especial para el ejercicio del derecho de sufragio pasivo durante el tiempo de la condena. Le absuelvo de la imputación contra él formulada por los delitos de atentado y contra la seguridad vial. Deberá abonar 1/3 ava parte de las costas procesales".

Segon

Contra l'esmentada resolució va interposar dins de termini legal recurs d'apel.lació la defensa de l'acusat. Admès a tràmit per provisió de 29 d'abril de 2013, prèvia impugnació del Ministeri Fiscal es van elevar les actuacions a aquesta Superioritat. Per provisió de 5 de juny es va designar magistrat ponent i es va assenyalar el proppassat dia 18 de setembre per a deliberació, votació i decisió. No s'ha celebrat vista pública en no haver estat sol.licitada pel recurrent ni considerar-la necessària el tribunal.

Tercer

En la tramitació d'aquest recurs s'han respectat totes les prescripcions exigides per la llei d'enjudiciament criminal.

FETS PROVATS

S'accepta el relat fàctic de la sentència apel.lada, que es dóna per íntegrament reproduït a fi d'evitar reiteracions inútils. FONAMENTS DE DRET

El recurrent fonamenta l'apel·lació en un únic motiu que desenvolupa sota l'epígraf : infracció de llei per inaplicació de la circumstància eximent de por insuperable, en seu a l' art. 20.3 del Codi, a l'empara del que permet l ' art. 790 de la llei 38/02, de 24 d'octubre .

  1. S'argumenta per la defensa que si bé el delicte de tinença il·lícita d'armes de foc prohibides, únic pel qual va ser condemnat l'acusat, és de caire objectiu atès el contingut normatiu de l' art. 563.1 del Codi Penal, no s'ha tingut en compte per la jutge penal que aquella possessió estava justificada per una causa de força major, com era que fins poc abans del dia dels fets, l'autor vivia en una casa rural aïllada de Galícia, on s'havien produït nombrosos robatoris, i que va ser aquest motiu -auto defensa- el que el va portar a adquirir la pistola detonadora intervinguda.

    En conseqüència, es complirien els requisits d'idoneïtat de l'arma per a fer foc real, previstos en l'art. 4.1-f) del Reglament, però no hi havia voluntat de menystenir el principi d'autoritat que representaven els Agents ni de fer ús de l'arma.

    La sentència apel·lada dóna adequada resposta als criteris que cal tenir en compte a l'hora de incloure una determinada arma blanca dins l'àmbit punitiu del RD 137/93, de 29 de gener, i quines són susceptibles únicament de ser catalogades dins el ventall d'instruments perillosos recollit en la llei...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR