SAP Barcelona 606/2013, 27 de Junio de 2013

PonenteSANTIAGO VIDAL MARSAL
ECLIES:APB:2013:8191
Número de Recurso96/2013
ProcedimientoAPELACIóN PENALES RáPIDOS
Número de Resolución606/2013
Fecha de Resolución27 de Junio de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 10ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

Sala Penal (secció desena)

Recurs d'Apel.lació nº 96/13-C

Procediment Abreujat nº 411/12 R

Jutjat Penal nº 18 de Barcelona

S E N T È N C I A

Il.lm/es magistrat/ades

Sra. MONTSERRAT COMAS ARGEMIR CENDRA

Sra. CARMEN SANCHEZ ALBORNOZ BERNABÉ

Sr. SANTIAGO VIDAL I MARSAL

Barcelona, vint-i-set de juny de dos mil tretze

Vist en grau d'apel·lació per aquesta Secció desena de l'Audiència provincial, el procediment abreujat nº 411/12 del Jutjat Penal nº 18 dels d'aquesta capital, en tràmit en aquest tribunal de segona instància amb motiu del recurs formalitzat per la defensa de l'acusada Belinda, contra la sentència dictada per l'esmentat òrgan unipersonal el dia 28 de febrer de 2013 per delicte de lesions en l'àmbit familiar. Ha estat designat ponent l'Il.lm Sr. SANTIAGO VIDAL I MARSAL, qui exposa la decisió unànime de la Sala.

Antecedents Processals

Primer

La part dispositiva de la sentència apel.lada recull el següent contingut literal: " FALLO que debo condenar y condeno a la acusada Belinda como autora de un delito de malos tratos en el ámbito familiar, sin concurrir circunstancias modificativas de la responsabilidad criminal, a la pena de TRES MESES de prisión con accesoria legal de inhabilitación especial para el ejercicio del derecho de sufragio pasivo, prohibición de tenencia de armas por plazo de 1 año, y le impongo una orden de alejamiento respecto de Modesto por tiempo de 3 meses, y a distancia no inferior a 100 metros. Le impongo las costas procesales, incluidas las de la acusación particular".

Segon

Contra l'esmentada resolució va interposar -dins de termini legal- recurs d'apel·lació la defensa de l'acusada. Admès a tràmit per provisió de 19 de març de 2013, prèvia impugnació del Ministeri Fiscal i de la part acusadora particular, es van elevar les actuacions a aquesta Sala. Per interlocutòria de 29 d'abril es va designar magistrat ponent i es va assenyalar el dia d'ahir per a deliberació, votació i decisió del recurs. No s'ha celebrat vista pública en no haver estat demanada per la recurrent ni considerar-la necessària el tribunal.

Tercer

En la tramitació d'aquest recurs s'han respectat totes les prescripcions exigides per la llei d'enjudiciament criminal.

FETS PROVATS

S'accepta íntegrament el relat fàctic de la sentència apel·lada, que es dóna per reproduït a fi d'evitar reiteracions inútils. FONAMENTS DE DRET

La defensa fonamenta l'apel.lació en tres motius subsidiaris a l'empara del que permet l' art. 790 de la Lecrim 38/02 de 24 d'octubre: A) Infracció de llei derivada d' aplicació indeguda de l' art. 153.1 i 2 del Codi Penal amb petició alternativa de condemna d'acord amb la falta de lesions de l' art. 617.1 CE ; B) Aplicació substitutiva de la pena de multa a l'empara de l' art. 88 del Codi; i ©) Infracció de l ' art. 57.2 de la LO 5/10 en relació a la pena accessòria d'allunyament.

  1. En coherència amb el plantejament de fons sobre l'abast del material

    provatori practicat en el judici oral, on la pròpia acusada va reconèixer haver donat un cop amb la mà al braç del seu ex marit, quan ambdós estaven signant un acord transaccional dins les oficines del jutjat on es duu a terme el lliurament del fill menor d'edat, en compliment del règim de visites fixat judicialment en favor del cònjuge no custodi, i sense cap modificació en el relat de fets provats que recull la sentència d'instància penal, reclama la defensa la lliure absolució atès que l'acció executada en data 27 de juliol de 2012 no compleix els requisits objectius i subjectius que exigeix l'art. 153 del Codi.

    Conclou sol·licitant la revocació de la condemna i es decreti la lliure absolució, i subsidiàriament, se la condemni només com autora d'una falta de lesions lleus de l' art. 617.2 CP .

    La tesi haurà de ser parcialment estimada com en altres afers similars ja ha exposat aquest tribunal en múltiples resolucions precedents des de l'entrada en vigor de la reforma complementària a la llei integral d'eradicació de la violència en l'àmbit familiar.

    L'actual delicte de maltractament puntual tipificat en l' art. 153.1 CP, que no ha estat afectat per la recent reforma introduïda per la LO 5/10 de 22 de juny, recull precisament un canvi substancial en l'anterior tipificació dels fets avui jutjats, puix que converteix " de iure " en delicte les anteriors faltes contra les persones recollides en els arts. 617 i 620 quan concorrin dues dades essencials: 1) Una objectiva, consistent en que entre la persona...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR