SAP Barcelona 337/2013, 7 de Junio de 2013

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2013:6816
Número de Recurso447/2012
ProcedimientoVERBAL - COGNICIóN
Número de Resolución337/2013
Fecha de Resolución 7 de Junio de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ CATORZENA

Rotlle 447/12

Judici verbal 1322/2011

Jutjat de 1a. Instància núm. 43 de Barcelona

S E N T È N C I A 337/2013

Barcelona, set de juny de dos mil tretze

La Magistrada de la Secció Catorzena de l'Audiència Provincial de Barcelona, la Il·lma Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA, HA VIST en apel·lació les actuacions número 1322/2011, seguides pels tràmits del judici verbal en el Jutjat de 1a Instància núm. 43 de Barcelona a instàncies de la Sra. Elena representada pel Procurador Sr. Alfredo Martínez Sánchez contra Once representat pel Procurador Sr. Jesús Millan Lleopart, les quals es troben pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel·lació interposat per la representació processal de Doña. Elena contra la sentència dictada el dia 20 de febrer de 2012 pel Jutjat de 1a . Instància.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Desestimar la demanda instada por Dª Elena representada por el Procurador D. Alfredo Martínez Sánchez y bajo la dirección letrada de D. Albert Vilades Casadesus sobre reclamación de cantidad contra Organización Nacional de Ciegos de España (Once), absolver a la demandada e imponer las costas a la parte actora".

SEGON

L'actora apel·là contra la sentència dictada pel Jutjat de 1a Instància núm. 43 de Barcelona en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar, remetent-se les actuacions a aquesta Audiència Provincial.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La demandant recorre en apel·lació contra la sentència que desestima la demanda que va interposar contra l'O.N.C.E. per les lesions que va patir quan es va entrebancar amb un suport metàl·lic que sobresortia d'un quiosc mòbil d'aquesta entitat.

La sentència considera que la caiguda fou accidental i no es pot atribuir responsabilitat a la propietària del quiosc.

En contra d'aquest raonament, sosté l'apel·lant que la sentència ha valorat erròniament la prova practicada. Addueix que el quiosc es trobava al mig del pas, la qual cosa ha propiciat que hagin estat diverses les persones que s'han entrebancat amb els sortints que té un element d'aquest tipus.

SEGON

Ha quedat acreditat que la Sra. Elena va caure quan es va entrebancar amb la part més sobresortint de la plataforma que hi ha a la part del darrera de la caseta mòbil que l'ONCE té instal·lada en el centre comercial Llobregat. El que es qüestiona en aquest procediment és l'element culpabilístic que s'imputa a la demandada perquè també ha quedat acreditat que la Sra. Elena, després d'acomiadar-se d'una coneguda que s'havia trobat davant de dita caseta, va rodejar-la per dirigir-se a un altre lloc i fou llavors que es va entrebancar amb la part més externa de la plataforma de la caseta que es pot observar a la fotografia unida al foli 152.

Entén la demandada, que aquella plataforma i sobretot l'element (angle) amb el que es va entrebancar és un risc pels usuaris del centre. Es reclama responsabilitat a l'ONCE ( propietària de la caseta) en base a l' article 1902 CC precepte que recull una acció que es fonamenta en el conegut principi romà de responsabilitat subjectiva o per culpa i que exigeix que concorri una actuació u omissió vinculada amb el dany causat (nexe de causalitat) i un retret culpabilístic per part d'aquell contra qui es dirigeix l'acció.

En la interpretació i valoració d'aquest element culpabilístic (qüestió controvertida en el present litigi), s'ha produït, a partir de la sentència de 10 de juliol de 1943, una important evolució en la doctrina jurisprudencial des d'una primera visió purament subjectivista de la culpabilitat vers un sistema que, sense fer abstracció del factor psicològic i de la valoració de la conducta de l'agent, admet, en certs casos, determinades solucions de tendència quasi-objectiva o de inversió de la càrrega de la prova.

Això no vol dir, però, com ha...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR