SAP Barcelona 283/2013, 17 de Mayo de 2013

PonenteFRANCISCO JAVIER PEREDA GAMEZ
ECLIES:APB:2013:5729
Número de Recurso407/2012
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución283/2013
Fecha de Resolución17 de Mayo de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

SENTÈNCIA N. 283/2013

Barcelona, disset de maig de dos mil tretze

Audiència Provincial de Barcelona, Secció Catorze

Magistrats:

Francisco Javier Pereda Gámez (Ponent)

Maria Dolors Montolio Serra

Carme Domínguez Naranjo

Rotlle n.:407/2012

Judici ordinari n.: 37/2011

Procedència: Jutjat de Primera Instància n. 2 de Sant Feliu de Llobregat

Objecte del judici: indemnització per perjudicis causats per abocaments de terra a la finca dels actors ( art. 1902 C.c .)

Motiu del recurs: indeguda aplicació del C.c. estatal a la prescripció, manca de legitimació activa, inadequació de l'acció exercida i error en la valoració de la prova

Apel·lants: Florencia i Avelino Advocat: M.A. Hernando Mercadé Procurador: J.Mª Menen Aventin Apel·lats: Susana i Franco

Advocat: J. Boladeras

Procurador: A.Mª Fómez Lanzas Calvo ANTECEDENTS DE FET

  1. RESUM DEL PLET DE PRIMERA INSTÀNCIA

    El dia 18 de gener de 2011 els Srs. Susana - Franco van presentar demanda en la que sol·licitaven que es condemni els demandats, conjunta i solidàriament a indemnitzar-los en 13.490,94 euros, quantitat fixada per a deixar el seu terreny en les condicions en què es trobava inicialment abans d'abocar terres, més els interessos legals i les costes. Relataven que el primer trimestre de 2009 els demandats van descarregar camions més enllà dels límits de la seva finca i envaint la dels actors.

    La part demandada va contestar a la demanda i oposa prescripció de l'acció (nega l'aplicabilitat de l' article 121-21 CcCat ) i manca de legitimació activa (per no provar la part actora ser propietària de la porció del terreny). També invoca defecte en la forma de presentar la demanda (diu que l'acció que s'havia d'exercitar era la negatòria de protecció del dret de propietat). Conclou que no s'ha provat culpa, ni dany. La sentència recorreguda, de data 22 de febrer de 2012, aplica el CCCat quan a la prescripció i considera que l'acció no està prescrita. Entén que hi ha legitimació activa perquè les pericials determinen, sens dubte, que el terreny sobre el que s'han abocat terres és dels actors. Entén que hi ha perjudici i està a la pericial del Sr. Pablo Jesús, quan a la quantificació. En definitiva, el jutge estima la demanda i condemna Florencia i Avelino a pagar als actors Susana i Franco 13.490, 94 euros, més els interessos legals corresponents i els imposa les costes.

  2. QÜESTIONS PLANTEJADES EN EL RECURS D'APEL·LACIÓ

    La part recorrent reitera les excepcions. Invoca l'auto - integració normativa del C.c. estatal i diu que el dany no es pot haver calculat, per la densitat arbustiva del terreny.

    La part apel·lada s'oposa i defensa la sentència. Afegeixen que van tenir coneixement dels fets al gener de 2009 i van interrompre la prescripció. Destaca que no es neguen els llindars de la seva finca i diuen que no hi ha error en l'acció.

  3. TRÀMITS EN LA SALA

    L'assumpte s'ha registrat en la Secció el 18 d'abril de 2012. No s'ha resolt sobre prova i no s'ha assenyalat vista pública. La deliberació de la Sala ha tingut lloc el dia 25 d'abril de 2013. Aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal ( art. 465.1 LEC ), degut a causes estructurals, el que es fa constar als efectes de l' article 211.2 LEC .

    FONAMENTS DE DRET

  4. LA PRESCRIPCIÓ

    Aquesta Sala s'ha mostrat diverses vegades partidària de considerar, tot atenent a la interpretació que en matèria de prescripció fa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( SSTSJ, Civil sección 1 del 18 de Febrero del 2010 (ROJ: STSJ CAT 481/2010 ) i STSJ, Civil sección 1 del 26 de Mayo del 2011 (ROJ: STSJ CAT 6728/2011 ), que el termini de 3 anys de l' article 121-21 CCCat . és l'aplicable a les accions basades...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR