STSJ Cataluña 3290/2013, 9 de Mayo de 2013

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2013:5000
Número de Recurso993/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3290/2013
Fecha de Resolución 9 de Mayo de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

AF

IL·LMA. SRA. ASCENSION SOLE PUIG

IL·LMO. SR. FRANCESC BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 9 de maig de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 3290/2013

En el recurs de suplicació interposat per Noemi a la sentència del Jutjat Social 2 Girona (UPSD social

2) de data 8 d'octubre de 2012 dictada en el procediment núm. 243/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Confederacio Sindical de la Comissio Obrera Nacional de Catalunya (CCOO) i Fogasa (Girona), ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 15 de març de 2012 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 8 d'octubre de 2012, que contenia la decisió següent:

"Que, apreciando la excepción de incompetencia del Orden Jurisdiccional Social para conocer de la demanda interpuesta por Dª Noemi contra la CONFEDERACIÓ SINDICAL DE LA COMISSIÓ OBRERA NACIONAL DE CATALUNYA - FEDERACIÓ, absuelvo a la demandada en la instancia, remitiendo a la parte actora para el ejercicio de sus acciones a los Juzgados y Tribunales del Orden Jurisdiccional Civil. "

SEGON

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

Dª Noemi, con DNI nº NUM000, es empleada de SUPECO MAXOR S.L. Fue nombrada coordinadora de elecciones sindicales a nivel provincial de la Unión Intercomarcal de CCOO de Gerona con efectos del día 1-8- 2006, con categoría de sindicalista 6, suscribiendo un contrato de trabajo de duración determinada a jornada completa para la realización de tareas de apoyo sindical dentro del sindicato intercomarcal de la minerometalurgia de las comarcas gerundenses, con jornada de trabajo de 1.698 horas anuales, siendo de aplicación para lo no previsto en el contrato el Acuerdo Marco Sindical y, subsidiariamente el Convenio Colectivo de Oficinas y Despachos (folios 73-74). Dª Noemi solicitó excedencia forzosa en SUPECO MAXOR S.L. (incontrovertido).

La ejecutiva del 9º Congreso de la CS, en fecha 30-4-2009 le comunicó la finalización del contrato por conclusión de la obra y, con efectos del 1-5-2009, suscribió un nuevo contrato por obra o servicio determinado cuyo objeto era el de mandato sindical, desarrollando las funciones de responsable de elecciones, pimes y afiliación del sindicato de industria de CCOO - Gerona. La categoría era la de sindicalista 3, la jornada de trabajo era de 1.698 horas anuales. El salario diario que percibía era de 80'89 euros, siendo de aplicación para lo no previsto en el contrato el Acuerdo Marco Sindical y, subsidiariamente el Convenio Colectivo de Oficinas y Despachos (contrato folios 75-76; respecto al salario, cálculo promedial según certificado obrante en el folio 6; los demás extremos son incontrovertidos).

SEGUNDO

El 18-1-2012, la CONFEDERACIÓ SINDICAL DE LA COMISSIÓ OBRERA NACIONAL DE CATALUNYA - FEDERACIÓ extinguió el contrato de trabajo de Dª Noemi, con efectos del 31-1-2012, por decisión de la comisión ejecutiva de la Federación de Industria (incontrovertido).

TERCERO

En el punto 5.2 del Acuerdo Marco Regulador de las Dedicaciones Profesional de Sindicalistas (AMAS) de 24-2- 1994, se señala que al personal sindicalista dedicado en exclusiva a las tareas sindicales se le formalizará un contrato por mandato sindical - legalmente contrato de obra o servicio determinado - que, en ningún caso, enervará el vínculo asociativo (folios 61-71).

CUARTO

Dª Noemi se ha reintegrado a su puesto de trabajo con efectos del día 1-2-2012 (incontrovertido).

QUINTO

El día 10-2-2012 se presentó papeleta de conciliación ante el CMAC, finalizándose ésta sin avenencia el día 28-2-2012 (folio 8).

TERCER

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Enfront la Sentència d'instància, que declarà la incompetència d'aquesta jurisdicció per entendre de la demanda presentada per la part actora, i, sense entrar en el fons de l'assumpte, va absoldre la demandada, en entendre que la relació que unia a les parts no era de naturalesa laboral, sinó associativa, s'interposa per aquella Recurs de Suplicació que s'estructura en un únic motiu en el que es denuncia la infracció de la normativa legal.

La sentència d'instància va desestimar la demanda atès que reconeix que en la prestació de serveis de l'actora no existia dos trets característics de la relació laboral com són l'alienitat i la dependència, ja que l'actora formava part del Sindicat demandat i havia estat escollida per desenvolupar un mandat sindical, concretament era la responsable d'eleccions, pimes i afiliació del Sindicat d'Indústria de CC.OO. de Girona i li era d'aplicació l'Acord Marc Regulador de les Dedicacions Professionals de Sindicalistes (AMAS), de 24.2.1994, en el qual s'assenyala que al personal sindicalista dedicat en exclusiva a les tasques sindicals se li formalitzarà un contracte per mandat sindical -legalment contracte d'obra o servei determinat- que, en cap cas, deixarà sense efecte el vincle associatiu.

SEGON

En primer lloc cal dir que el motiu, que consta de dos apartats, està incorrectament formulat, atès que es diu que s'empara en l'apartat c) de l' art. 193 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, però després s'afirma que del que es tracta és de revisar els fets declarats provats i en realitat el que es denuncia...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR