STSJ Cataluña 3198/2013, 7 de Mayo de 2013

PonenteENRIQUE JIMENEZ-ASENJO GOMEZ
ECLIES:TSJCAT:2013:4829
Número de Recurso531/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3198/2013
Fecha de Resolución 7 de Mayo de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2011 - 8049981

mi

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

ILMO. SR. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ

En Barcelona a 7 de mayo de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3198/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Estanislao frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 3 de septiembre de 2012 dictada en el procedimiento Demandas nº 885/2011 y siendo recurrido/a Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataro i el Mareme y Fondo de Garantia Salarial. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 7 de noviembre de 2011 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 3 de septiembre de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

DESESTIMAR la demanda interposada pel Don. Estanislao i dirigida contra el GREMI D'HOSTALERIA I TURISME DE MATARÓ I EL MARESME i contra el FOGASA, les quals parts demandades queden absoltes formulades en la seva contra.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- No ha estat discutit en el judici que la relació entre les parts, fos del tipus que fos, es va iniciar en data 20 de novembre de 1.989, constant d'alta el Sr. Estanislao en el Règim d'Autònoms.

SEGON

El Gremi d'Hostaleria es configura com una associació empresarial sense ànim de lucre, amb finalitats de defensa, representació, gestió i foment dels interessos d'índole comercial, social, professional i tècnica dels seus membres o afiliats, juntament amb tot allò que contribueixi a fomentar i potenciar la professió i el seu prestigi, així com la col.laboració solidària entre els associats, sent una de les seves principals activitats la promoció de la formació professional, empresarial i laboral del sector, amb l'organització dels cursos, congressos, seminaris i plans formatius específics i per a l'obtenció de subvencions oficials i privades, de forma que, en l'àmbit de l'exercici d'aquesta activitat de formació, es duu a terme la creació cap al mes d'abril de l'any 2000 de la denominada Escola de Restauració i Cambreria de Mataró i la prestació de serveis en ella per part del Sr. Estanislao, procedint-se, en compliment d'aquell objectiu de formació professional, empresarial i laboral del sector, i tenint en compte les concretes subvencions que es rebien de la Generalitat per a impartir determinats cursos de formació, a concretar els cursos a impartir, per a la realització dels quals el Gremi disposava d'una estructura material i tècnica pròpia, sense perjudici de contractar aleshores els diversos professors que de forma concreta s'encarregarien d'impartir els cursos decidits, com per exemple el mateix demandant Sr. Estanislao, o la Sra. Natividad .

TERCER

Després de la seva constitució, el Sr. Estanislao és nomenat director de l'Escola (cap de formació), ostentant una targeta en la que així se l'identifica, a banda d'incloure el logotip del Gremi.

QUART

Molt més recentment, fins i tot el Sr. Estanislao va enviar dues cartes de data 2 de maig de 2011 al Gremi, rebudes per burofax el dia 6 de maig de 2011, en les quals cartes manifesta la seva predisposició a adquirir els drets exclusius de l'Escola del Gremi.

CINQUÈ

Com a exemple de la contractació de prestació de serveis del Sr Estanislao com a professor de determinades matèries de formació ocupacional, es signa un contracte en base el qual el Gremi, que vol proporcionar als seus associats un curs d'auxiliar de cuina i restauració entre el 2 de març i el 30 de juny de 2011, contracta amb el Sr. Estanislao per a què sigui l'encarregat d'impartir el curs, atesos els seus coneixements i la seva experiència, a canvi d'un preu, amb disposició de l'estructura material i tècnica de què gaudeix el Gremi, el qual, al mateix temps, gaudirà de les facultats de comprovació i control que consideri oportunes. En el judici les parts han vingut a admetre que contractes com aquests eren signats de forma habitual entre les parts per a impartir els diferents cursos promoguts pel Gremi. En ells, com per exemple en el contracte darrer signat entre les parts, referit anteriorment, si bé s'indica la data d'inici del curs, la data de finalització, el nombre d'hores i l'horari, també s'indica que qualsevol altre aspecte no serà indicat o decidit pel Gremi, sinó que serà resolt de comú acord, així com també s'indica que el professor disposarà de plena autonomia organitzativa i pedagògica per a la impartició de les classes. I, de fet, al final era el propi Sr. Estanislao qui decidia sobre horaris i organització en definitiva de cada curs, ja l'impartís ell o un altre professor, en aquest cas en tant que director de l'Escola.

SISÈ

L'Escola va ser estructurada distingint entre la vessant de formació ocupacional, subvencionada per la Generalitat per a cursos concrets, com per exemple un curs per a treballar d'auxiliar de cuina, i la vessant de cursos comercials no subvencionats, com per exemple un curs de manipulació d'aliments o un curs de nutrició. Quan és nomenat com a director de l'Escola, al Sr. Estanislao se li encarrega la direcció de formació de l'Escola amb la finalitat de gestionar tot el sistema de formació ocupacional de l'Escola i actuant a patir d'aleshores com a cap de formació ocupacional, de manera que des d'aleshores, a les múltiples prestacions de serveis d'impartició de cursos de formació ocupacional que progressivament havia anat encarregant el Gremi al Sr. Estanislao, es va afegir l'encàrrec del que vindria a ser una tasca d'assessorament en la organització de l'activitat de l'Escola. En aquest sentit, tot i que el Gremi era qui signava els contractes corresponents amb les persones designades per a impartir els cursos de formació, com per exemple Doña. Natividad, i tot i que el Gremi era qui satisfeia les despeses originades pels cursos, tant des del punt de vista dels pagaments als professors com des del punt de vista del pagament del material, els professors a contractar per a determinats cursos eren indicats pel Sr. Estanislao al Gremi, les condicions contractuals idònies per als professors eren indicades pel Sr. Estanislao al Gremi, aquests professors eren instruïts, dirigits i organitzats posteriorment exclusivament pel Sr. Estanislao, sense intromissió per part del Gremi, i tot el material que pogués ser necessari era també indicat i recomanat pel Sr. Estanislao al Gremi, que simplement rebia les factures a satisfer del material encarregat pel Sr. Estanislao .

SETÈ

La Junta Directiva del Gremi considera a partir de l'any 2008 la necessitat d'ampliar el nombre dels cursos denominats comercials que caldria dur a terme en el sí de l'Escola, reduint-se al mateix temps el nombre de cursos denominats de formació ocupacional, donat que els problemes financers que originava el cobrament de les subvencions públiques per a aquests últims generava aquella necessitat de canvi en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 15 de Enero de 2014
    • España
    • January 15, 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 7 de mayo de 2013, en el recurso de suplicación número 531/13 , interpuesto por D. Indalecio , frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 2 de los de Mataró de fecha 3 de septiembre de 2012 , e......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR