STSJ Cataluña 3008/2013, 26 de Abril de 2013

PonenteFRANCISCO BOSCH SALAS
ECLIES:TSJCAT:2013:4646
Número de Recurso2919/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3008/2013
Fecha de Resolución26 de Abril de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2010 - 0001850

JSP

ILMO. SR. SEBASTIAN MORALO GALLEGO

ILMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

ILMO. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

En Barcelona a 26 de abril de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3008/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Consorci Assistencial del Baix Emporda S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 20 de diciembre de 2011 dictada en el procedimiento Demandas nº 110/2010 y siendo recurridos Leticia, Carlos Alberto y Baltasar . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FRANCISCO BOSCH SALAS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 08-02-2010 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 20 de diciembre de 2011 que contenía el siguiente Fallo: " Estimo la demanda promoguda per Leticia, Carlos Alberto i Baltasar, contra CONSORCI ASSISTENCIAL DEL BAIX EMPORDÀ, sobre Quantitat, i condemno a l'empresa demandada a abonar a la part demandant les següents quantitats:

Leticia : 7.062,20 euros.

Carlos Alberto : 2.948,13 euros.

Baltasar : 9.045,85 euros " .

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

Els demandants presten els seus serveis per l'empresa demandada amb l'antiguitat, categoria i salari que es fa constar en l'escrit de demanda.

Segon

L'empresa demandada gestiona l'hospital de Palamós, integrat en la xarxa hospitalària d'utilització publica de Catalunya, i es regeix en les seves relacions pel conveni col·lectiu de treball dels hospital de la XHUP i dels centres d'atenció primària concertats per als anys 2005-2008, publicat en el DOGC de

04.10.06, que actualment està vigent en situació de pròrroga.

Tercer

En aquest conveni col·lectiu s'estableix el següent pel que fa a la jornada i a la retribució:

Article 19

Jornada

19.1. La jornada efectiva de treball a la finalització del present conveni, excepte en aquells centres que tinguin una jornada ordinària inferior que s'haurà de respectar, serà la següent:

Jornada 2008 grup 1: 1.688 hores efectives.

...

Article 28

Preu hora ordinària

El preu hora ordinària en aquest conveni es calcula dividint la Retribució Anual Fixa (Salari Base i Plus Conveni) de cada categoria professional per la jornada anual vigent per a cadascuna d'elles. Transitòriament mentre existeixi el Plus d'Homologació en les diverses categories, el seu import es sumarà a la Retribució Anual Fixa per obtenir l'import del preu hora ordinària.

...

Article 34

...

Complement per a l'atenció continuada: El percebran proporcionalment aquells facultatius que - a més de la seva jornada ordinària - realitzin una jornada complementària d'atenció continuada (guàrdies de presència física) igual o superior al 75 % de la màxima jornada complementària d'atenció continuada exigible.

L'import complet d'aquest plus, que es percebrà una sola vegada l'any dins el primer trimestre natural, el percebran aquells fa facultatius que - a l'any natural anterior - hagin realitzat la màxima jornada complementària d'atenció continuada exigible.

...

Article 37

Jornada Complementària d'atenció continuada (Guàrdies de presència) i guàrdies de localització

37.1 En els centres de l'àmbit d'aquest Conveni, tenen la consideració de jornada complementària d'atenció continuada totes aquelles hores que es realitzen fora de la jornada pactada a l'article 19, com a conseqüència de les programacions que es realitzin per a la cobertura d'eventualitats urgents de caràcter assistencial i de manteniment que es puguin presentar.

37.2 La jornada complementària d'atenció continuada (guàrdies) queda exclosa de la jornada màxima legal ordinària i exceptuada del règim d'hores extraordinàries.

...

37.13 El preu hora de la jornada complementària d'atenció continuada (guàrdia) és per hora de treball efectiu i equivalent al preu hora ordinària de treball, entesa aquesta com el resultat de dividir la Retribució anual fixa (RAF) de cada grup professional i en el seu cas el Plus d'Homologació, entre la seva jornada ordinària establerta per a cada any en el present conveni, excepte que en les taules salarials s'estipuli un preu superior. En conseqüència, aquells centres que retribueixen aquest concepte a les pagues extres i/o a les vacances, podran compensar i absorbir aquesta millora amb l'increment del preu hora pactat.

Quart

Per sentència del TSJ de Catalunya de data 19.10.09, en el procediment de conflicte col·lectiu núm. 14/07, es va estimar en part la demanda i declarava el següent:

Que, estimando sólo en parte la demanda de conflicto colectivo interpuesta por CONSORCI ASSOCIACIÓ PATRONAL SANITARIA I SOCIAL y UNIÓ CATALANA D'HOSPITALS frente a COMISIONES OBRERAS, UNIÓ GENERAL DE TREBALLADORSGT, ASSOCIACIÓ DE METGES I INFERMERES DE CATALUNYA y SINDICAT DE METGES DE CATALUNYA, debemos declarar que elart. 37.13 del VII ConvenioColectivo de la XHUP, en relación alart. 28 del mismo, se adecua alart. 35 del Estatutode los trabajadores en la medida en que se aplique a las horas de atención continuada que no superen la jornada máxima legal, desestimando las restantes pretensiones.

Aquesta sentència va ser confirmada per la del Tribunal Suprem de data 23.03.11 (recurs ordinari de cassació 3/10 ), que desestimava el recurs plantejat per CONSORCI ASSOCIACIÓ PATRONAL SANITARIA I SOCIAL i UNIÓ CATALANA D'HOSPITALS.

Cinquè

Per sentència del TSJ de Catalunya de data 12.11.09, en el procediment d'impugnació de conveni col·lectiu núm. 24/09, es va estimar íntegrament la demanda i declarava el següent:

Que debemos estimar y estimamos íntegramente la demanda de impugnación de convenio colectivo interpuesta por el SINDICAT METGES DE CATALUNYA, contra UNIO CATALANA D'HOSPITALS, CONSORCI ASSOCIACIÓ PATRONAL SANITARIA I SOCIAL, COMISSIONS OBRERES DE CATALUNYA, UNIO GENERAL DE TREBALLADORS, ASSOCIACIÓ DE METGES- INFERMERES DE CATALUNYA (A.M.I.C), siendo parte el MINISTERIO FISCAL, y en consecuencia declaramos la nulidad delapartado primero del artículo 37.11º del VII ConvenioColectivo de la Xarxa Hospitalaría d'Utilizacio Pública, por ser contraria a derecho. Notifíquese esta sentencia a la autoridad laboral y publíquese en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La sentència del Tribunal Suprem de data 28.02.11 (recurs ordinari de cassació 4/10) va desestimar el recurs presentat per UNIÓ CATALANA D'HOSPITALS i CONSORCI ASSOCIACIÓ PATRONAL SANITARIA.

Sisè

La Sala General del Tribunal Suprem, en sentència de data 22.02.06, declarava el següent:

Estimamos el recurso de casación para la unificación de doctrina interpuesto por la letrado Dª TERESA BLASI GACHO apoderada del SINDICATO AGRUPACIÓ DE METGES I INFERMERES DE CATALUNYA actuando en nombre y representación de D. Fermín, D. Simón, Dª María Teresa, D. Alonso y D. José contra la sentencia de fecha 7 de abril de 2004 dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en recurso de suplicación nº 3222/2003, interpuesto frente a la sentencia de fecha 27 de noviembre de 2002, dictada por el Juzgado de lo Social núm. Uno de Gerona, en autos nº 324/2002 seguidos a instancia de la letrado Dª TERESA BLASI GACHO apoderada del SINDICATO AGRUPACIÓ DE METGES I INFERMERES DE CATALUNYA actuando en nombre y representación de D. Fermín, D. Simón, Dª María Teresa, D. Alonso y D. José frente a HOSPITAL DE SANTA CATERINA sobre DERECHO Y CANTIDAD. Casamos y anulamos la sentencia recurrida y resolvemos el debate planteado en suplicación en los siguientes términos:

  1. - Estimar el recurso de suplicación interpuesto en su día por la letrado Dª TERESA BLASI GACHO apoderada del SINDICATO AGRUPACIÓ DE METGES I INFERMERES DE CATALUNYA actuando en nombre y representación de D. Fermín, D. Simón, Dª María Teresa, D. Alonso y D. José frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social núm. Uno de Gerona y estimar en parte la demanda, declarando el derecho de los actores a percibir en el periodo reclamado las horas realizadas en servicio de guardia de presencia con el valor establecido para la hora ordinaria de trabajo, pero únicamente aquellas que excedan de la jornada semanal de 40 horas o de 1.826 horas y 27 minutos en cómputo anual. Las comprendidas entre las 1732 horas pactadas en Convenio y las 1.826,27 se retribuirán con los valores previstos en cada caso en el Convenio Colectivo.

Setè

Els demandants han realitzat durant els anys 2008, 2009 i 2010, les hores de guàrdia mèdica de presència física o atenció continuada, en dies laborables, en dissabtes, i en diumenges i dies festius, que es fan constar en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR