SAP Barcelona 215/2013, 5 de Abril de 2013

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2013:3749
Número de Recurso139/2012
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución215/2013
Fecha de Resolución 5 de Abril de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ CATORZENA

Rotlle 139/12

Judici Ordinari núm. 1272/2010

Jutjat de 1a. Instància núm. 44 de Barcelona

S E N T È N C I A Nº 215/2013

Magistrats/ada:

Il·lm. Sr. FRANCISCO JAVIER PEREDA GÁMEZ

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Il·lm. Sr. ENRIC ALAVEDRA FARRANDO

Barcelona, cinc d'abril dos mil tretze

La Secció Catorzena de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel·lació les actuacions número 139/2012, seguides pels tràmits del judici ordinari núm. 1272/2010 en el Jutjat de 1a Instància núm. 44 de Barcelona a instàncies de la Sra. Genoveva representada per la Procuradora Sra. Emma Nel.lo Jover, contra Edificios y Espectáculos, S.L. representada pel Procurador Sr. Jesús de Lara Cidoncha, que estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel·lació interposat per la representació processal de la part demandada contra la sentència dictada el dia 14 de setembre de 2011 pel Jutjat de 1a . Instància.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Que estimo parcialmente la demanda presentada por Dª. Emma Nel.lo Jover, Procuradora de los Tribunales, actuando en representación de Dª. Genoveva frente a "Edificios y Espectáculos SL" y en su virtud debo condenar y condeno a la demandada a abonar a la demandante la cantidad de 26.975'80 euros imponiendo a la parte demandada el pago de las costas generadas en estas actuaciones".

SEGON

La representació processal de la part demandada apel·là contra la sentència dictada en data 14 de setembre de 2011 pel Jutjat de 1a Instància núm. 44 de Barcelona en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 7 de febrer d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La demandada Edificios y Espectáculos,SL recorre en apel·lació contra la sentència que estima en part la demanda contra ella formulada per la Sra. Genoveva i condemna aquella entitat a abonar-li la quantitat de 26.975,80# com a indemnització de danys i perjudicis. Sol·licita que no se la tingui per confessa (ficta confessió) per les raons que expliquen la seva no assistència al judici i es redueixi la indemnització a 1.653# que és la quantitat que es correspon a les reparacions efectuades a la conducció d'aigua, i subsidiàriament a aquella quantitat més 4.503# per tres mesos de lloguer i en qualsevol cas, sense costes.

SEGON

Abans d'entrar en l'anàlisi de la controvèrsia plantejada cal efectuar dues precisions prèvies.

  1. La falta de contestació a la demanda o la declaració de rebel·lia processal ni equival a conformitat ni suposa un reconeixement de fets. La part demandant igualment haurà de provar el fonament de les seves al·legacions i pretensions. La no contestació o l'efectuada extemporàniament el que produeix és un efecte preclusiu respecte a aquesta actuació processal i en definitiva la pèrdua d'aquesta possibilitat processal.

  2. El litigi es planteja entre l'arrendatària i l'arrendadora d'un pis a causa d'unes obres realitzades per la llogatera la qual pretén repercutir a la propietat a més de reclamar una indemnització per danys i perjudicis.

Sent aquesta la controvèrsia, és d'acord amb la legislació especial d'arrendaments urbans que s'ha de resoldre perquè és aquesta normativa la que regula la relació entre les parts. En concret, i per raons de temporalitat (per la data del contracte) ho serà el TRLAU de 1964 per expressa disposició de les DDTT de la LAU 29/94.

TERCER

Estableix l' article 107 LAU 64 que les reparacions necessàries a fi de conservar l'habitatge llogat en estat de servir per l'ús convingut seran a càrrec de l'arrendador. L'inquilí podrà en tot moment realitzar les reparacions urgents dirigides a evitar un dany imminent o incomoditat greu ( art.110.2LAU 64).

En el present cas, la llogatera, davant la passivitat de la propietat va optar per canviar la instal·lació de l'aigua que, no només causava danys al mateix pis, sinó que ja havia perjudicat a terceres persones per les filtracions que produïa ( sentència de 17 de juny de 2009 dictada per aquesta mateixa secció 14 en un litigi instat per tercers contra els ara litigants).

La propietària no qüestiona que s'hagi de fer càrrec del cost d'aquestes obres ( articles 110.3 LAU 64). Expressament ho accepta en el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 8 de Abril de 2014
    • España
    • 8 Abril 2014
    ...la sentencia dictada, con fecha 5 de abril de 2013, por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección 14ª), en el rollo de apelación nº 139/2012 , dimanante de los autos de juicio ordinario nº 1272/2010 del Juzgado de Primera Instancia nº 44 de - Mediante diligencia de ordenación de fecha 1......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR