STSJ Cataluña 2098/2013, 19 de Marzo de 2013

PonenteFRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS
ECLIES:TSJCAT:2013:3141
Número de Recurso7249/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución2098/2013
Fecha de Resolución19 de Marzo de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2012 - 8014622

mi

ILMO. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

En Barcelona a 19 de marzo de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2098/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Victoria frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 5 de septiembre de 2012 dictada en el procedimiento Demandas nº 238/2012 y siendo recurridos Fondo de Garantia Salarial, Cromaresme, S.L. y Pinturas Maresma, S.A.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 5 de septiembre de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

"DESESTIMAR la demanda interposada per la treballadora demandant Victoria, i dirigida contra les empreses "CROMARESME, SL" i "PINTURAS MARESMA, SA", així com contra el FOGASA, les quals parts demandades queden absoltes de les reclamacions formulades en la seva contra, sense perjudici del dret de la treballadora demandant a consolidar la indemnització per acomiadament ja rebuda, per quantia de 24.113'40 euros."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- La Sra. Victoria va iniciar la seva prestació de serveis per a l'empresa "CROMARESME, SL" en data 6 d'octubre de 1.969, ostentant la categoria d'administrativa i sense ocupar càrrec de representació.

SEGON

En data 21 d'abril de 2011 aquest Jutjat dicta sentència en la que estima la demanda d'impugnació d'acomiadament interposada per la treballadora Erica contra les empreses "CROMARESME, SL" i "PINTURAS MARESMA, SA", declarant-les grup empresarial i condemnant-les solidàriament per acomiadament improcedent, sent confirmada aquesta sentència per la dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de data 2 de març de 2012, i que ha estat objecte de recurs, sense discutir les parts determinats fets provats de la sentència d'instància, com ara que: 1) en data 1 de gener de 1.993, l'empresa "CROMARESME, SL" va assumir tota l'activitat que fins aleshores duia a terme l'empresa "PINTURAS MARESMA, SA", subrogant-se la primera en els drets i deures laborals de la segona; 2) l'administració de les dues empreses era a càrrec de la Sra. Regina i de la seva mare Antonia, ocupant-se de l'administració actualment la Sra. Regina ; 3) les dues empreses tenen el mateix objecte social, com seria la fabricació, emmagatzematge, comercialització, venda, importació i exportació de tota classe de pintures i derivats, encara que "PINTURAS MARESMA, SA" també té com a activitat la promoció immobiliària; i 4) el domicili social de les dues empreses està en el mateix lloc, carretera B- 510, quilòmetre 1'5, a la localitat de Dosrius.

TERCER

En aquelles resolucions també es va admetre que, juntament amb la identitat d'administració, domicili i objecte social entre les dues empreses, existia un lloguer que mensualment satisfeia l'empresa "CROMARESME, SL" a l'empresa "PINTURAS MARESMA, SA" respecte la nau en la que operava la primera i que es va quedar en propietat la segona en el moment de la subrogació; existia un contracte entre les dues empreses de prestació de serveis d'assessorament i consultoria a partir del qual, l'any 2009, es van girar diverses factures que en realitat implicaven la remuneració de l'administració de les empreses; i que la treballadora Erica desenvolupava, entre d'altres, funcions d'auxili en la comptabilitat duta a terme per l'administració de les empreses; dades totes aquestes que van fonamentar la consideració de grup empresarial, refermada en la sentència de suplicació.

QUART

Actualment, a banda de la identitat d'administració, domicili i objecte social entre les dues empreses, l'única vinculació que persisteix és el lloguer per la nau en la que opera "CROMARESME, SL".

CINQUÈ

La part demandant al.lega en la seva demanda un salari brut diari de la treballadora Sra. Victoria, amb inclusió de la prorrata de pagues extres, de 67'15 euros diaris, mentre que l'empresa "CROMARESME, SL" al.lega un salari de 66'06 euros diaris, en base al qual va calcular la indemnització a raó de 20 dies de treball que en el moment de l'acomiadament va entregar a la Sra. Victoria, per quantia de 24.113'40 euros, sense que la part demandant hagi discutit la correcció formal de l'acomiadament de la Sra. Victoria .

SISÈ

Aquest acomiadament és comunicat a la treballadora en data 24 de febrer de 2012, i amb efectes des del mateix dia, mitjançant carta que consta per exemple en els folis 7 a 20 de la causa, donant-se el seu contingut totalment per reproduït, però sense perjudici de destacar que, en ella, l'empresa "CROMARESME, SL" posa de manifest que les causes que fonamenten al seu entendre l'acomiadament són de tres tipus: econòmiques, productives i organitzatives. L'empresa, en aquest sentit, identifica les causes econòmiques amb la negativa situació financera en la que es trobaria l'empresa "CROMARESME, SL" degut al descens de les vendes patit en els darrers anys; identifica les causes productives amb el descens de les vendes i per tant de les comandes dels seus productes, amb la necessitat de l'empresa d'adequar-se a les exigències del mercat; i finalment identifica les causes organitzatives amb la necessitat de l'empresa de redefinir la seva estructura i adequar-la a les exigències de la demanda, amortitzant els llocs de treball que no es considerin necessaris.

SETÈ

L'existència d'un persistent descens en la facturació de l'empresa així com en definitiva d'una negativa situació econòmica en els termes previstos legalment no ha estat discutida per la part demandant, que tampoc entra a discutir sobre la raonabilitat de l'acomiadament de la treballadora com a mesura que ajudi a l'empresa a fer front a aquella realitat econòmica, centrant la seva discussió en la inexistència de l'amortització del lloc de treball de la Sra. Victoria i en la necessitat de què les dades econòmiques exposades en la carta estiguessin referides al conjunt del grup empresarial i no només a l'empresa "CROMARESME, SL".

VUITÈ

Les funcions de la treballadora Sra. Victoria com a administrativa, facturació per vendes de l'empresa, control d'albarans de sortida, comprovació de correspondència entre material sortint i facturació, etc, han estat assumides per la resta de personal de l'empresa.

NOVÈ

En data 15 de març de 2012 es va presentar papereta de conciliació, celebrant-se acte de conciliació sense avinença el dia 5 d'abril de 2012 i presentant-se demanda judicial el dia 22 de març de 2012."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante, que formalizó dentro de plazo, y que las partes demandadas CROMARESME, S.L. y PINTURAS MARESMA, S.A. impugnaron, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Recurre la actora el desfavorable pronunciamiento judicial que, tras considerar justificada la "amortización orgánica" de su puesto de trabajo (administrativa) decidida por la empresa en su impugnada comunicación resolutoria de 24 de febrero de 2012 (fundamentos cuarto y quinto de la sentencia) y rechazar el concurso de un grupo empresarial a efectos laborales entre las empresas codemandadas (Fj sexto), absuelve a las mismas "de les reclamacions formulades en la seva contra, sense perjudici del dret de la treballadora demandant a consolidar la indemnització per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR