STSJ Cataluña 1849/2013, 12 de Marzo de 2013

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2013:2757
Número de Recurso2405/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1849/2013
Fecha de Resolución12 de Marzo de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

IL·LM. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL·LM. SR. ENRIQUE JIMÉNEZ ASENJO GÓMEZ

Barcelona, 12 de març de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 1849/2013

En el recurs de suplicació interposat per Natalia a la sentència del Jutjat Social 7 Barcelona de data 18 de novembre de 2011 dictada en el procediment núm. 38/2011, en el qual s'ha recorregut contra la part LUNADO, S.A., INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TESORERIA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL i MUTUA UNIVERSAL, MUTUA DE ACCIDENTES DE TRABAJO Y ENFERMEDADES PROFESIONALES DE LA SEGURIDAD SOCIAL, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 24 de gener de 2011 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 18 de novembre de 2011, que contenia la decisió següent: " Que desestimando la demanda promovida por Natalia contra el INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, la TESORERÍA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, MUTUA UNIVERSAL y LUNADO S.A, debo absolver a las partes demandadas de la pretensión deducida en su contra. "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

  1. - Natalia, nacida NUM000 -63, con DNI núm. NUM001, afiliada a la Seguridad Social con el núm. NUM002, en situación de alta en la empresa LUNADO S.A., de profesión habitual Limpiadora, sufre accidente de trabajo el 29-06-09, permaneciendo en situación de incapacidad temporal hasta el 17-05-10, fecha en que es alta médica con propuesta de secuelas definitivas.

  2. - El 02-09-10 la Dirección General del Instituto Nacional de la Seguridad Social dictó resolución declaró a la actora en situación de incapacidad permanente en grado de total cualificada, derivada de accidente de trabajo, con efectos 17-5-10, con derecho a percibir, una pensión mensual que asciende a 237,04 #, más las revalorizaciones de pensión a percibir desde 2-9-10.

  3. - Se valoraron las lesiones dictaminadas por el ICAM en fecha 28-07-10: "LUMBALGIA POR HERNIA DISCAL L4-L5. INTERVENCION QUIRURGICA EN DOS OCASIONES: DISCECTOMIA L4-L5 MAS ARTRODESIS TRANSPEDICULAR L4-L5-S1. MARCADA LIMITACION FUNCIONAL. DEAMBULACION CON 2 MULETAS".

  4. - Se declaró una base reguladora de 5.171,76 # anuales, de conformidad con las cotizaciones acreditadas de 30-06-08 a 29-06-09. Existe un ingreso de cotizaciones adicionales por diferencias en los meses de abril, mayo y junio de 2009.

  5. - La actora, a resultas del accidente de trabajo, con hernia discal L4-L5, con 3 intervenciones quirúrgicas, la última el 22-6-10 (folio 86) para liberación de raíz (en feb-10 leve-moderada pérdida axonal y denervación activa a nivel L5 derecho -emg folios 76 y 84-) presenta: retroartrodesis L4-L6 y S1, laminectomía a doble nivel y aporte de injerto a ambos laterales para mejorar la artrodesis. Limitación funcional raquis lumbar (rigidez) imposible la marcha de talones y puntillas. Limitada para las sobrecargas lumbares.

  6. - La empresa tiene concertadas las contingencias profesionales con la Mutua demandada y no existe informe de descubierto de cuotas.

  7. - La actora percibió su salario mensualmente con el prorrateo de las pagas extras (hojas de salario).

  8. - Las cotizaciones efectuadas por la empresa durante el período anual inmediatamente anterior al accidente de trabajo, incluidas las complementarias de mayo a junio de 2009, suman 5.171,76 # (por reproducido el informe de cotización obrante en el expediente administrativo -folios104 y ss).

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandant va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el varen impugnar las demandadas LUNADO, S.A. i MUTUA UNIVERSAL . Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència que desestima la demanda, presenta recurs de suplicació la part demandant, que ha estat impugnat per la Mútua d'accidents de treball. L'objecte del litigi se centra en el grau de incapacitat permanent absoluta i en la base reguladora de la prestació.

SEGON

En el primer motiu del recurs, per la via de l' article 191 b) de la Llei de procediment laboral, la part demandant demana la modificació de fets provats, que concreta en el fet provat segon i en el fonament jurídic primer i tercer, que diu que dona per bona la pericial aportada per la Mútua i arriba a una conclusió errònia. Basa la seva pretensió en els documents obrants al foli 58, foli 141, destacant que de l'informe pericial aportat per la part és dedueix que la part demandant pateix unes lesions que la incapaciten per qualsevol professió u ofici. El relat que pretén que s'incorpori, és que pateix un dolor ciàtic dret permanent que li obliga a usar "muletes" per a deambular i li impedeix qualsevol esforç, i qualsevol activitat amb un mínim rendiment.

S'ha de tenir present als dits efectes que conforme constant doctrina jurisprudencial per a que prosperi aquesta causa de suplicació, en base al caràcter extraordinari d'aquest recurs, és necessària la concurrència dels següents elements:

  1. l'existència d'un error en el jutjador en la valoració de la prova, de forma clara i palesa, no basat en conjectures o raonaments;

  2. que aquest error es basi en documents o perícies obrants en les actuacions que ho posin en evidència;

  3. que el recurrent assenyali els paràgrafs a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 4 de Junio de 2014
    • España
    • 4 juin 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 12 de marzo de 2013, en el recurso de suplicación número 2405/12 , interpuesto por Dª Estibaliz , frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 7 de los de Barcelona de fecha 18 de noviembre de 20......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR